време за прогноза 20 фев. 2023 2023-02-20 2023-02-20 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdWwrIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--8660b5b570a01b34c296a185aed75cbfaf8cdc86/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20170914_130658.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Възхвала на буквите, възхвала на глупостта и прослава на куриерските услуги

В шестата част от невероятното телевизионно сказание за войната на буквите цар Петър дири усамотение в храма Божи, но изведнъж до него изниква брат му, княз Баян и от дума на дума, от урва на урва, от век на век, си спретват кютек.

Царят показва прилични умения в близък бой и привежда в безпомощно състояние Баян, който рухва на каменния под.

Петър използва настъпилата тишина,  демонстрира силен вокал и крещи като на рок концерт, за да призове с викове стражата.

Стражата обаче реагира бавно и идва твърде късно, с което сценаристите вероятно искат да покажат, че по земите български службите за сигурност от векове имат твърде превратно разбиране за времевия пространствен континиум.

Тъй, де...докато дойдат стражите, слепият Венеамин пропълзява в църквата и извлича в тайното си скривалище княз Баян.

Когато органите на реда и цар Петър се връщат в храма, там няма никой, което принуждава царят отново да покаже нелоши вокални способности, т.е започва пак да крещи. Изобщо е наложително дворцовият лекар да му препоръча терапия с мента, глог и валериан.

След няколко серии отсъствие в шестата част на филма най-сетне отново се появява култов герой, по-скоро култов предмет. Гребенът на царицата.

Тя видимо е невчесана и зрителите най-сетне очакват брат и да влезе в ролята на коафьор, че да я вчеше.

Вместо това той вдига скандал на невчесаната вдовица на цар Симеон.

По същото време император Лакапин конфискуфа цялото злато на своя син, защото дъщеря му и съответно императорска внучка не иска да се жени за цар Петър. Тук всичко относно брака е в задънена улица.

Царицата българска отново решава да напомни на човечеството, че ходи невчесана вече няколко серии. Кавханът обаче не само не я вчесва, ами я укорява за фриволно поведение, безпътица и разврат. В списъка от грехове се споменава и отровителство.

По същото време император Роман Лакапин запознава внучката си с фалшива годеница на княз Баян, която обяснява на Мария, че той...князът, а не императорът, я озлочестил и я изоставил, ама сега си имал друга жена или други жени.

Наивната Мария става жертва на интригата и естествено се чувства предадена и бясна, а в личната и класация за най-противен тип на столетието на първото място се изкачва княз Баян. Жалко за него, жалко за нея.

Императорът е видимо полудоволен, защото е запазил шансовете да венчае внучка си за българския цар, но е и полунедоволен, защото все още не е узнал тайната на българските букви. И евентуално е полунекъпан, защото изглежда точно така. Като некъпан.

В този момент красивата Мария се подлага на екзорсизъм, за да забрави своя досегашен възлюбен, но признава пред екзорсиста коуч, че е доста трудно, заради което той увеличава интензитета на молитвите.

В хода на историята княз Баян, който е със статут „Търси се жив или мъртъв“ из цялото царство, отива при своята млечна сестра, която въпреки сложното си положение е видимо влюбена в него, пък и заръчва като ходи към Константинопол, да предаде на Мария Лакапина тайно писмо.

Полусестрата на Баян, която скита през половината филм като едноок български войник,  с мъка се съгласява да предаде писмото, а зрителите измъчено се питат как един едноок български войник, пък бил той, по-точно пък била тя жена, която се представя за прост войник, макар и едноок, ще стигне до императорската внучка.

Само че жената мъж, дегизирана като войник прави показно и влиза през прозореца в стаята на Мария Лакапина, което води до няколко извода

През Средновековието куриерските услуги са силно развити, а охраната на имперторския дворец в Константинопол е толкоз рехава, че дори за обикновен български войник в пълно бойно снаряжение няма никакъв проблем да скокне в покоите на императорската внучка. През прозореца. Тук се появява и трети извод. Мария явно живее в сутерена на двореца.

Красивата ромейка получава писмото от българския княз и го изгаря, дори анонсира съгласие пред дядо си да се бракосъчетае за цар Петър, след което щастливият император се отказва да си шие нов кафтан, за да може имперският шивач да нарисува кройка и да ушие сватбена рокля. За внучката, не за императора, разбира се.

Още една куриерска фирма явно си върши страхотно работата, защото този път кавханът Сурсувул получава писмо от Константинопол, от което се информира за всички планове на императора.

Баян и слепият Венеамин вече са избягали от Преслав и тръгват към Солун, но преди това Баян наема рент а кон за един месец. От изложението на стопанина на ездитните животни става ясно, че са отпочинали, в добро състояние, копитата им са след основен ремонт, а самите коне са нов внос вероятно от царството на маджарите и са били яздени сигурно от придворни дами. Иначе казано, в страхотно състояние са, а наемът е почти без пари. За един месец. Сигурно може и на равни седмични вноски.

По пътя към Солун при една от почивките Баян вижда вълк, а слепият Венеамин вижда, ...демек проглежда и вижда огън. После вижда и Баян, но вълкът си е заминал, заради което Венеамин не го вижда.

В двореца в Преслав българи и византийски гости обсъждат детайли от наложителната административна реформа.

Пред телевизорите зрителите осъзнават, че от Средновековието до ден днешен в България се говори за нуждата от реформи и нищо не се реформира.

Кавханът обижда царицата пред ромеите, тя възмутено си тръгва.

По-късно Сурсувул пак се появява, за да демонстрира умение да върти сърп с формата на меч или меч с формата на сърп.

След това висшият сановник вдига скандал на царицата и я гони от дворцовия съвет, тя му крещи, че няма право да се отнася така с нея, той пък направо я изблъсква, дори я праща на командировка в манастир.

Край тях царят мълчи като...пън с фалшивите перли на ламаринената си корона..

В паралелната нишка от сюжета Баян и слепият Венеамин, който вече дори не е сляп, стигат до Солун и чудодейно се свързват с монах, който знае две и двеста за тайните български букви.

Той обяснява, че глаголицата била написана от светите братя Кирил и Методий по заръка на византийския император, но скришом двамата написали още една азбука, която наричали кирилица, пък тя била въз основата на още по-стари български букви. Слава Богу нямат нищо общо с клинописа или с йероглифите. На задалите въпрос „Защо тайната азбука е „кирилица“, а не „методиица“ им се казва да млъкнат, че се излагат. На задалия въпроса "Затуй ли никой не разбира нищо от глаголицата" му се казва, че е затуй.

Пред телевизорите стотина български филолози получават нервен срив, защото всичко учено от тях за българския език изтича в канала.  

Но това няма никакво значение, тъй като се оказва, че царицата, кавханът и царят са изиграли голямо театро и са излъгали всички, че са се изпокарали. Пък те се радват на труда си хората и се обичат като братя...и като сестри. Обичат се и толкоз.

Нещо повече, Сурсувул най-после грабва гребена и започва да сресва невчесаната царица.

Поради изчерпване на дневния ред шеста серия свършва.

От Черноризец Храбър ни вест ни кост.

Къде е Черноризец Храбър, техните го търсят, да го...

Ха, докато четете тези безсмислени и възглупави брътвежи, то време за прогноза станало.

Днес ще е топло за сезона, без ветрове, дъждове и студове в Бургас и в региона.

Нека е хубав денят ви

автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...