време за прогноза 13 фев. 2023 2023-02-13 2023-02-20 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdHgrIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--39432caa338d84551fe2aeec8f02b93fe5bb6769/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20161009_180357.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Къде е Черноризец Храбър. Техните го търсят, да го...

Общо взето в пета част от психотрилъра „Войната на буквите“ нещата изключително много загрубяват...

Всичко започва с публично бичуване на прислужницата Елени по метода „Казвам ти дъще, сещай се снахо“ и „Бий самара, за да е мирно магарето“. В случая бият Елени, за да може нейната господарка Мария да се извини на дядо си Роман Лакапин, демек на василевса.

Е, извинява му се през зъби, той я целува по челото и добродушно и прощава опита да избяга към България с кораб по линията Константинопол- Инеада -Месембрия...Всичко това е хубаво, но нека не забравяме, че Елени отнася един хубав бой. И за нея няма ни целувки, ни добра дума.

Действието продължава с мащабен ведомствен банкет в Преслав на мениджърския екип на семейната компания „Цар, царица, кавхан и Ко“. Празненството има претенции за великолепие и разкош, но всичко е доста кахърно и бутафорно.

Участниците в купона пият и пеят или пеят и пият или се опитват да се държат като подпийнали, но не са много убедителни. И обстановката е като в овехтял заводски стол, а трапезата е доста оскъдна. Кетърингът е откровено слаб.

Кавханът взима думата и публично хвали красотата на императорската внучка Мария, което кара царицата Мириам да придобие кисел вид, зер вече ще има кой да оспорва негласната и титла Мис „Преслав Во Веки Веков“. Тук просто се набива на очи бъдещ конфликт в сюжетната линия между двете красиви жени.

Докато участниците във ведомствения празник пият и пеят или пеят и пият, а на моменти крещят, царицата и брат и неистово съскат през зъби. И двамата се изнервят, защото заради съскането през зъби не се разбират кой какво казва. Зрителите също се изнервят, защото не чуват какво казва царицата и какво казва кавханът и до изнемога се питат „Какво каза тоя“.

Действието рязко се пренася в тъмно помещение, където княз Баян крещи и порицава група мълчаливи монаси, заради това, че не му казват къде са тайните букви, а на въпроса „Къде е Храбрия“, мълчат тъпо. Логично Баян е изнервен от липсата на поне малко корпоративна етика и разбиране от страна на монасите. Заради което крещи. Не че му се разбира какво точно крещи.

Действието отново рязко се връща в царския дворец, където цар Петър чрез крясъци обяснява на болярите, че е време за мотики и за рало , а не за мечове. Всичко това изнервя до краен предел войнолюбците в двора, защото те не очаровани от вероятността да се занимават със земеделие.

Да, обаче претендентът за престола княз Михаил отново връзва снопи на полето пред Филипопол, където го посещава цар Петър и там по братски си поделят сферите на влияние в царството.

Като говорим за нервиране, прекрасната ромейка Мария вече си е скъсала нервите из Константинопол, защото не знае къде се намира нейният любим Баян и заради това сяда да му пише писмо. Това  е знаков момент, защото никой не знае къде е Баян, т.е  актуалната му адресна регистрация е неизвестна, но въпреки това Мария му пише писмо и толкоз. Малко по-късно неприятният Теофилакт става жертва на битов скандал, защото ядосва с нелепи забележки Мария и тя го издрънчава по главата с някакъв съд. Бронзов вероятно.

Серията е преполовена, Баян още не е открил тайната на буквите, а Черноризец Храбър никакъв го няма. Всички продължават да търсят Баян, а той търси Храбрия.

Баян скита по улиците на Преслав немил недраг, но там го среща негов приятел и му отправя дебелашки намек да му купи супа.

Сценаристите пропускат да уточнят за супа топчета ли става дума, постна супа или крем супа. Пропускат и да обяснят как по това време от българската история в менютата из средновековните трапезарии е имало ястие, наречено супа.

Докато зрителите разсъждават върху смелата кулинарна интерпретация в сценария, царицата броди из гората, за да се отдаде на ласки и милувки без никакви преструвки със своя любим болярин. Любим, любим, но му набива обръчите , когато той я докосва по косата. Както вече разбрахме от предходните серии, косите на царицата могат да бъдат сресвани само от плешивия и брат. От никого другиго.

Брат и също прекосява гората, преминава през спящата стража и хвърля един поглед в палатката, където царицата и боляринът се радват на труда си хората и се обичат като...е, не като братя, дори не е задължително да се обичат, а просто правят секс. Братът се вбесява.

Както би казала царица Мириам „Имаме проблем“. Типична българска словесна конструкция от българкото средновековие.

В Константинопол императорската внучка Мария получава предложение от своя педагог да развият беседа за любовта, но момичето отхвърля идеята. Въпреки всичко Теофилакт и обяснява, че в Преслав княз Баян се е отдал на пиянство и на разврат, но не става ясно откъде има такива сведения. Звучи така сякаш е хакнал профилите на княза в социалните мрежи и черпи вода от извора. А може да е пратил шпиони да следят княза.

Остава неясно как го следят, защото Баян продължава да е търсен от всички, никой не знае къде е той, но въпреки всичко писмото от Мария стига до него малко чудодейно. Любимата му дава дедлайн, ако ще намира тайната на буквите, да го прави, защото времето тече и ще я дадат за жена другиму. Иначе му праща клетвена декларация в смисъл, че се обрича нему и ще му е вярна.

Князът отново отива при монасите, за да им покрещи. От мънкането им става ясно, че Черноризец Храбър им носи текстове с непознати букви, които те превеждат, но интересното е, че не познават буквите. Просто ги превеждат незнайно как. Група филолози от шуменската книжовна школа сред зрителите се обединява около обоснованото предположение, че непознатите букви са вероятно написани на долнолужишки език, а други предполагат, че е горнолужишки език. Спорът се ожесточава и зрителите филолози се сбиват пред телевизора.

По това време Баян попада на някакъв странен монах, който знае как се пишат тайните букви, знае смисълът на всяка буква, но няма никаква представа какво значат текстовете, изписани с тези букви. Накрая хвърля всички в оркестъра с твърдението, че неговият баща е самият Черноризец Храбър.

Така към Баян се присъединява и синът на Храбрия и двамата с удвоени усилия започват да търсят Храбрия..., дори отиват на място, където Черноризец обикновено идва в уречен ден и час, но заспиват...

Княз скита из тунели, цар мълчи оглушително, принцеса търси кораб за Несебър

Времето изтича. Ясно е, че красивата императорска внучка Мария се доближава до статута си на жена на цар Петър, а Баян вече е пресипнал от викане по разни мълчаливи монаси и тайните букви остават неоткрити. Всички търсят Черноризец храбър..., за да го....

За какво го търсят, това все някога ще стане ясно...Но има опасност Баян да започне да търси и жената, която е родила сина на Храбрия...

Изобщо работата става дебела. Задава се шеста серия.

Зрителите с мъка се откъсват от телевизорите и вече нямат никаква представа какво се случва.

Ха, дотук ли стигнахте?

То, време за прогноза станало.

Днес ще е слънчево и хладно в Бургас и в региона. Слаб вятър, никакъв сняг и тук таме замръзнала кал. Иначе казано типична бургаска зима

Нека е хубав денят ви

автор: Класимир Калудов

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...