време за прогноза 29 апр. 2022 2022-04-29 2022-04-29 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdTk3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e5cf4b9bee977c9111c4da91150298d43d15fc31/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20200201_131453.jpg

Burgas Reporter Ltd.

България – мръсна газова приказка – част втора

Чухте ли? Осъзнахте ли го?

Ако България реши да съди руската компания „Газпром“ за неустойки, пропуснати ползи или нарушения на договора между двете страни, това ще да се случи в Московския арбитражен съд!!! А в момента руската държавна компания едностранно промени договора.

Еха!!! Колко удобно за един, колко неудобно за друг, нали.

Тук гръмва онази стара песен, в която се пее

 „Колко странно, колко горчиви дни, колко мъка и болка, ти ми ми причини, бях готов всичтко да ти простя, но ти ужасно ,ужасно закъсня...“

Тъй, де...болката и мъката, какт остана ясно, са за България, а за другата страна по договора са плюсовете. Но не е виновна другата страна, която страхотно добре е защитила своя интерес, а онази българска ръчица, на онзи български патриот, който е поставил подпис под този договор.

Можем ли да се сърдим на РУсия и Газпром затова, че са подписали договор, в който ползите за тях са видими с невъоръжено око? Би било тъпо да се сърдим на някого затова, че е бил по-умен и по-хитър от нас и си е спечелил предимство.

Можем ли да се сърдим, че някои българи са действали по начин не много изгоден за България? Ами, тук не става въпрос за сърдене, а за едни други въпроси, които би трябвало да им бъдат зададени. От прокуратурата, да речем.

БЪЛГАРИЯ, МРЪСНА ГАЗОВА ПРИКАЗКА

Както например как и защо са позволили България да е в тотална и пълна зависимост от един единствен доставчик. Цели 90% от доставките са само от този достачвик. Или как България се е отказала да получава 60% от договорения по-евтин азерски газ.

Ашсолсун, кьопоолар, ударихте кьоравото – би възкликнал Бай Ганьо пред величието на този келепир и далавера.

Пак се сещам за онзи принцип от римското право „Кому е изгодно“. Ами, ако в някакъв договор за нещо с български подпис отдолу договореното не е изгодно за България, значи...подписалият би трябвало да обясни това онова. От уроците по история нали знаем, че един град може да бъде превзет не непременно със сила и яростен щурм. Достатъчно е някой отвътре да отключи портите и да осигури достъп до вътрешността му. Обикновено в романите и във филмите наричат такъв човек...предател. В икономиката го определят като комисионер.

Но аз се оптивам да вярвам, че предателите нямат отношение към българските газови договори. Сигурно ситуацията в тях е породена по случайност. И по една случайност те са по-неизгодни за нас и по-изгодни за отсрещната страна. Да, бе.

Апропо, какво стана с онзи анекс и онази пътна карта, които изчезнаха от саксията на една Теменужка?

Онзи ден ревностен защитник на строителя на газопроводи ме заклейми, че говоря глупости, не разбирам нищо от темата, заблуждавам хората и да си набия в главата, че „Турски поток“ имал връзка с българската мрежа в ПЕТ точки и точно сега насред кризата щял да ни послужи.

Ами, питах, разпитвах и ми беше казано, че НЕ...НЕ и не. Величественото съоръжение „Турски поток“ няма връзка в пет точки с нашата мрежа, дори няма никаква връзка никъде и не носи нито капчица природен газ за българските потребители. Така е построено, че транзитира газ за Сърбия и Унгария. Не е построено за българския газов пазар. Никак даже.

Това е всичко, приятели и съседи – както би казал Стивън Кинг.

И друго научих. Че въпреки неизградената вече дванадесет години газова връзка „Комотини-Стара Загора“ България и в момента има възможност да си набави количества природен газ през три други точки в Турция, Румъния и Гърция. Но не го е правила никога до момента. Защото, нали...подписали сме договор да получаваме 90% от доставките само от един доставчик.

Идиоти, сър...Продажни идиоти.

Някъде мярнах прозрение, че ако изтичащият договор с ГАЗПРОМ не бъде подновен, хранилките на някои изявени защитници на руския газ ще секнат и това обяснява страховития  рев, вой и скърцане със зъби от тяхна страна. Вчера дори едни предприемачи, държавни капиталисти заявиха, че искат единствено и само руски газ. Никакъв друг, само руски газ. Иначе щяли да протестират.

Как паднаха маските за няколко дни. Колко много имат да губят едни хорица. Колко много обещания са дали пред своя господар и колко много ги е страх, че няма да ги изпълнят.

Русия спря доставките на природен газ за Полша и България, защото към тях изнася 8-9% от своя природен газ. Ама, към Германия и Франция изнася 45%, а общо 70% от всичките си количества за ЕС. И само за първите два месеца от тридневната война в Украйна Русия е получила 40 млрд. евро от Европа. Ами, да видим...кой ще мигне пръв.

Пък и е време да се сетим отново, че Каменната ера не е приключила поради липса на камъни, нали. Просто човечеството е преминало в Бронзовата ера.

Но скитащите по медиите експерти, за които на света има само един газов доставчик, ще осъзнаят този преход последни.

Още по темата можете да прочетете ТУК

Ха, че то станало време за прогноза.

Ще е топло, приятно и слънчево. Нека е хубав денят ви.

Автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...