различно 22 март 2022 2022-03-22 2022-03-22 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb1o3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a8b44725cb72337e4183d0c3aefbadd9470e2097/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/she%20beger.jpg

Burgas Reporter Ltd.

България, мръсна газова приказка...

Идиоти, сър!!! – така би казал онзи английски иконом на хората, които се прехласват пред „Балкански поткок“ , „Турски поток“ .

А просто трябва те и ние да си зададем въпроса „Какви са ползите за България от „Турски поток“ нине, присно и во веки веков?“

За во веки веков не се знае, но нине и присно, демек сега и тук, тц...ползи няма никакви.

Защото с влизането в експлоатация на „Турски поток“доставките на природен газ през украинското трасе вече се правят през турското трасе. И дългосрочният договор с ГАЗПРОМ за доставки през украинското трасе на практика с лека ръка се отписа като ангажимент на руската компания и се прехвърли през „Турски поток“.

Тръбата на практика покрива трасето на природния газ към Сърбия, Унгария и Италия и замества неслучилият се „Южен поток“. Това е тъй просто и логично. И хората Му могат да си го наричат както си искат, но това е клонинг на Южен поток, на същия този Южен поток, срещу който се обявиха против САЩ и ЕС.

Според експертите, които чуват петела, финансовите ползи за България могат да се търсят единствено в дългосрочен аспект, защото някога трасето може да се използва и от друг доставчик, а не само от руски, но в кратксорочен план изграждането на „Балкански поток“, „Турски поток“ или „НаБойкоПотокътМу“ е просто чист разход за България. Нищо повече. Разход, а не приход.

Ако някой ви крещи в лицето, че това е „опорка“ / чия опорка е не става ясно/, не се ядосвайте на този клетник. Възможно е да е тъп. Да е невеж. Да говори наизуст. Или просто да е бройлер наемник, който брани интересите на онзи, който го храни.

Но да се върнем към ползите за България от „Турсик поток“. При сегашните санкции срещу Русия, при нагласите да се ограничат руските доставки в ЕС,  на практика е невъзможно да се договаря дългосрочно с Русия и този многострадален поток остава неизползваем за България. Нищо лично, просто бизнес.

Но гласовете ви чувам как питате „Добре, де...тази тръба, който построихме с наши български пари и пресича надлъж цялата страна, та от нея остава ли ЕВТИН природен газ за българите?“

Остава, ако имаме дългосрочен договор с ГАЗПРОМ, защото тази компания е доставчикът и тя е резервирала 90% от капацитета на това трасе. Демек, ако нямаме такъв дългосрочен договор, забравете за тази евтина благодат. Въпрос на преговори.

Никой не може да обвини руската компания ,че е резервирала толкова от капацитета. Могли са, направили са го в свой интерес.

А спомняте ли си 2009 год? Тогава природният газ към България беше спрян и пак тогава един роден управник се закани, че ще построи газова връзка с Гърция. Това не се е случило до ден днешен.

И понеже по телевизиите препускат постоянно някакви математици, дали някой от тях може да изчисли пропуснатите ползи за българската икономика от тази непостроена интерконекторна връзка с гръцката газопреносна мрежа?

Тъй като математиците са в ступор, един филолог отговори така „ Би било добре, ако би могло да се изчисли, колко е било загубено, но надали“

Но правителството на Кирил Петков ужасно настъпи по мазолите едни българи като тръгна да завърши най-после митичната газова връзка с Гърция. Предизвика рев, вой и скърцане със зъби.

Да се пита човек как предходните кабинети построиха за една година „Турски поток“, а за дванадесет години не се наканиха да построят къде къде по-късата отсечка към Гърция.

Пропуснатите ползи...да рискуваме с отговор „Огромни са“

И така. Време е за изводи.

Назад във времето българската страна и българската икономика никога не са разполагали  с възможност да получават газови доставки от алтернативен доставчик. НИКАКВА ТЕХНИЧЕСКА ВЪЗМОЖНОСТ за друга точка на доставка на природен газ. Освен трасетата и точките, контролирани от една руска компания. Но виновна ли е за това руската компания? Откъде накъде. Тя е подписала договори, изгодни за нея и обслужващи нейния търговски интерес. Нищо лично, просто бизнес.

Хайде, да поговорим за алтернативата.

Влизането в експлоатация на интерконекторната връзка с Гърция осигурява нов източник на България. Нов доставчик. ОТ „Танап“ и от LNG терминала / за втечнен газ/ в Гърция. Така страната ни получава реална диверсификация.

А „Турски поток“ не осигурява такава диверсификация на газовите доставки за България, защото нали не сте забравили, 90% от тях, 90% от капацитета е резервиран от ГАЗПРОМ. 

Появата на алтернативни точки за доставки поставя страната ни в различни позиции по време на предстоящите преговори с ГАЗПРОМ за нов договор за доставки.

Защото според експертите ако нещо е сигурно, то това е, че ГАЗПРОМ са добри търговци и имат за цел да продават. Но за да предложат добри условия за България, някой трябва да ги договори с тях, нали? Кой до момента е имал топки да го направи?

Ето ви и пример. Спомняте ли си как след намесата на ЕК цената на природния газ за България изведнъж беше намалена. Не, не беше заслуга на един първи държавен ръководител, а на ЕК.

Тогава на базата на съдебно споразумение могъщата руска компания избегна глоба в размер на проценти от годишния си оборот, т.е милиарди евро и предоговори  цените на доставките за оставащите периоди в договорите. Така в България се случи ефективното намаление на цената. Да повторим. В резултат от намесата на ЕК.

Нека теглим чертата.

Построеният „Турски поток“ като самостоятелна българска инвестиция в реконструкция и обновяване на съществуващата газопреносна мрежа в България трябва да бъде разглеждан като трасе, чийто капацитет е изкупен на 90% от ГАЗПРОМ, а доставките са за трети страни.

Това е единственият възможен ползвател и субект, който би плащал такси на държавата ни. А кога и как ще си избием инвестициите от такси за пренос, ами ...няма да е нине, няма да е присно, може би някога напред във времето „во веки веков“. Сега не. Ако ГАЗПРОМ успее да изпълни резервираният капацитет, транзитни такси ще има. Ако не успее...заради санкции да речем, става сложно.

Но честно казано и икономически погледнато в дългосрочен план това трасе има логика и смисъл.

Трагедията досега за България изобщо не е в „Турски поток“, а в липсата на алтернативни точки за достъп и други източници.

Нека още тежи срамният Голям енергиен шлем връз празните ни глави.

И да пожелаем на настоящото правителство да удържи на всички провокации, но да завърши връзката с Гърция.

автор: Красимир Калудов

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...