здраве 19 март 2020 2020-03-19 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBck00IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d84a7afcaae83b013552917346828ab1880ada52/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_37281.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Защо „корона вирусът“ води към срив доболничната помощ у нас

Медицинските центрове за доболнична помощ, ДКЦ-тата и центровете за рехабилитация са изправени пред голям риск от фалити – коментира в интервю за „Бургаски репортер“ д-р Зияд Ел Масри.

Причината за това е въведеното ограничение за движение на пациентите, в рамките на което болните не посещават клиниките, а се консултират с общопрактикуващите лекари само по телефона, за да им препоръчат необходимите лекарства или лечение.

Това означава, че лекарите от медицинските центрове буквално „стоят и гледат таваните на своите кабинети и не работят с направления или със Здравната каса“ твърди д-р Масри.

При това положение според здравния мениджър само след около малко повече от месец центровете за доболнична помощ ще фалират, тъй като разходите им са постоянни и неотложни, а приходи, които да ги обезпечат, няма.

„И без това ни е трудно да намерим лекари, и без това ни е трудно да задържим добрите ни специалисти и медицински сестри, но ако това продължава, ще е невъзможно да им се осигурят заплати и осигуровки, защото Здравната каса заплаща само за извършени медицински услуги, а такива в момента практически няма“ – сподели Зияд Ел Масри.

Той прогнозира, че близко време след центровете за доболнична помощ и болниците ще изпитат финансови трудности заради това, че са спрени планирани операции, които съответно Здравната каса също няма да заплати. При това положение заплатите на „звездите“ от сферата на медицината, т.е неоспоримите светила в тази сфера, ще започнат да тежат на бюджетите на болничните заведения.

В същото време според д-р Масри Здравната каса продължава да събира осигуровки от българските граждани, но тези средства няма да се изразходват заради спрените прегледи и операции. По този начин се натрупва неизползван „спящ“ ресурс.

Д-р Масри и страшният му въпрос "Кого ще спасите от любимите си хора"

„Ако досега касата е заплащала за 100 000 прегледа или операции, през този месец почти никой не ходи на прегледи и не се извършват почти никакви кардиологични, офталмологични или каквито и да е операции, но парите от месечните осигуровки са прибрани. Същевременно хората, които се нуждаят от здравни грижи и медицински услуги, трябва да стоят по домовете си“ – обяснява моментното положение  специалистът.

Парадоксът се състои в това, че Здравната каса генерира и в момента сериозни приходи от осигуровките на българите, но практически спира с разплащанията, защото няма какво да заплати.

Д-р Масри и неговите мерки срещу против "корона вирус", които никой не е предложил

Зияд Ел Масри предлага решение, които може да отстрани задаващите се финансови проблеми за центровете за доболнична помощ.

„Положението е извънредно и е пределно ясно, че това изисква хората да не идват в медицинските центрове, за да се спре разпространението на „корона вирус“. Предлагам на законодателите да разрешат при създадената ситуация Здравната каса да заплати авансово на центровете за доболнична помощ и на ДКЦ-тата 70% от сумите, които е заплатила в предходния месец на база на месечните им отчети. По този начин медицинските заведения поне ще покрият голяма част от разходите си по заплати, осигуровки и наеми за помещения. Ако миналия месец са превели на център Х от касата 30 000 лв, нека сега да преведат на същия център 22 000 или 19 000 лв, но това ще позволи преди всичко да бъде запазен лекарския състав и съответно да се избегне фалит“

Д-р Масри смята, че едно такова решение ще съхрани жизнеността на системата за доболнична помощ и ще и позволи да премине през извънредното положение, което практически я блокира.

Здравният мениджър обаче е категоричен, че ако държавата изостави тези медицински центрове да се спасяват самостоятелно, повечето от тях ще фалират необратимо до четири месеца, а следващите засегнати по веригата ще бъдат вече и самите болници.

Преди две седмици Зияд Ел Масри представи детайли от своя план за справяне с епидемията от "корона вирус"

Кафе машините и банкоматите по улиците като подценяван източник на зараза

 

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...