здраве 14 март 2020 2020-03-14 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcHhBIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--beab0fc13d542e2773eede5e288cbb0c0e38b571/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_37232.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Кафе-машините и банкоматите по улиците като подценяван източник на зараза

Да бъдат почиствани и дезинфекцирани банкоматите, за да се пресече възможността чрез тях да бъде разпространяван „корона вирус“.

Да бъде ограничено ползването на улични кафе-машини /вендинг автомати/.

Това са част от мерките, които д-р Зияд Ел Масри предлага да бъдат въведени в Бургас.

Според него пост-терминалите за различни транзакции са потенциален източник на зараза заради възможността да бъдат ползвани от носители на вируса хора. Ето защо той смята, че устройствата трябва да се почиствани постоянно, а кафе машините на открито временно извадени от употреба.

Д-р Масри настоява още всеки гражданин да третира използваните предпазни маски като „медицински отпадък“, т.е да ги опакова грижливо преди изхвърляне в контейнерите за отпадъци, за да пресече възможността да предаде вируса на други хора.

Здравният специалист призовава и жителите на кооперации и жилищни блокове при влизане във входовете да дезинфекцират ръцете си /ако се наложи дори с оцет и вода/, преди да ползват асансьорите и да хвърлят маските в контейнери, осигурени от домоуправителите и етажната собственост.

Според собственика на ДКЦ „Масри“  улиците на Бургас трябва да се мият задължително по два пъти на ден

Преди в града да настъпи евентуално  „италиански сценарий“ Зияд Ел Масри призовава да се създаде карта на Бургас, разделена на зони, а във всеки район и зона да има готови звена от доброволци /ученици и студенти/, които да обгрижват изолираните по жилищата им възрастни хора.

Друго е предложенията му е свързано с това да се обхванат всички здравни заведения в Бургас и от сега да се реши коя болница какви пациенти ще приема. В рамките на този план ДКЦ-тата могат да поемат леките случаи. Като пропуск д-р Масри посочва това, че в Бургас никой не знае точно колко линейки има в града, колко от тях са оборудвани и са какво са оборудвани.

Най-сериозната превантивна мярка в плана „Масри“ е преоборудването една от спортните зали с легла, за да може да поеме засегнатите хора в „първа фаза“ на епидемия.

 

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...