здраве 14 март 2020 2020-03-14 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcGRBIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--4876921b61d0dc2254b8d6289a15ae818d5b0d30/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_37231.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Д-р Масри и неговите мерки против „корона вирус“, които никой не е предложил

Д-р Масри, държавата е в състояние на извънредно положение, за да се спре разпространението на „корона вирус“. Същевременно кризисният щаб в Бургас обяви също поредица от мерки. Покриват ли се с вашите очаквания?

Очаквах много повече, защото световните примери, които можем да последваме, са навсякъде. Хората имат нужда да чуят конкретни неща, на разбираем език. Хората не знаят какво да правят, защото това се случва за пръв път в България. Нека вземем опита на другите държави, които успяха да се справят.

Не е достатъчно само с това да ни кажат „Стойте вкъщи, ограничете ходенето в заведения“. Това не е достатъчно.

Има елементарни решения, но никой не ги прилага. А с тях можем да ограничим максимално разпространението на този вирус.

Дайте пример за такива елементарни, но ключови решения. Какво предлагате?

Предлагам план. Бих го разделил на две части.

Първият етап е моментният. Преди да бъде затворен Бургас. В момента влизаме и излизаме от града. Във вторият етап това вече ще бъде забранено. Никой няма да напуска не само града, а домовете. Както в момента е в Италия. Дано не се стига дотам.

Но ето ги мерките от първия етап

Личната хигиена. Ставате сутринта и до вечерта до петнадесет пъти дневно да си миете ръцете със сапун. Мийте ги около 30 сек. Това е важно за вас и за хората около вас.

Движението навън. В момента дезинфектантите вече са дефицитни и са много скъпи. Нека изберем алтернатива, доста по-евтина. Оцетът!!! Миризлива алтернатива е, но е по-важен животът, нали. Можем да сложим в малка бутилка оцет и вода и да го носим с нас. Това ще е личен дезинфектант. Всеки от нас може да си почиства ръцете или повърхности на врати, прозорци и предмети.

Улични кафемашини Всеки от нас пие кафе навън. В момента кафенетата и ресторантите не работят, но кафемашините по улиците са си там. Човекът отива до машината, натиска бутоните и ако те са докосвани преди това от носител на вируса, това означава, че вече имаме още един приносител, без той да знае. В извънредно положение ползването на кафемашини на улиците може да бъде ограничено. Не говоря за вендинг автомати в сгради, където има санитарки, които чистят и бършат. Но тези на улицата са много опасни за разпространение на вируса. Те са навсякъде, като гъби след дъжд. Колко са? Кой ги чисти?

Банкомати Никой не казва нищо на хората за тези устройства, които също са поставени навън. Ако е необходимо и спешно да изтеглите пари в брой, първо с един парцал или кърпичка избършете бутоните. Може просто да натискате бутоните през кърпа. Няма как да знаете дали преди вас не е преминал през този банкомат приносител на вирус. Има риск.

Предпазните маски за лице- сега всички ги носят из града. Ако някой „улови“ вирус в своята маска, вечерта в края на деня какво прави с нея? Хвърля я при другите отпадъци, а не в специална торбичка за изолиране на медицински отпадък. А ние какво правим? Пазим нас, но с хвърлената маска можем да заразим с вируса други хора. Затова трябва да спрем пътя на вируса от един човек към друг . Затова нека опаковаме и изолираме използваните маски.

Жилища и кооперации Във всеки вход пред всеки блок може да се постави дезинфектант, дори да е оцет с вода. Всеки да си почиства ръцете хубаво, преди да влезе в асансьора. И един малък контейнер, в който да се хвърли маската. Поне така ще предпазваме следващия съсед след нас. Това могат да го направят всички в едни вход, блок, кооперация. Ограничава се вирусът по този начин. А когато влезем у дома, веднага си измиваме със сапун ръцете.

Това е първата фаза.

А какво предлагате във втората част на вашия план?

Във втората фаза вече нещата зависят вече не само от нас, а и от кризисния щаб. Но в този щаб освен институциите трябва да са включени и собственици на болници. Това са извънредни мерки. Необходима е карта на Бургас, разделена на зони. Всеки район си има нещо като кмет и под негово ръководство да се поставят звена от доброволци.

Доброволци Изследванията показват, че младите хора са по-защитени от възрастните. Училища и университети са затворени. Затова големите ученици и студентите могат да бъдат доброволци. Но във всеки квартал и зона от картата на града да има квартален щаб, който да направлява тези доброволци. Нали обичаме града си, родината си. Трябва да помогнем. Във втората фаза, ако тя настъпи, никой няма да може да излиза от града. Ако в един бургаски комплекс се появят повече от десет заразени от вируса, този комплекс, тази зона се изолира, защо случаят е сериозен. Тогава този квартален щаб с доброволците поема изолирания квартал. Само доброволците ще се движат с маски и със защитни облекла. Тогава трябва да премине автомобил с радиоуредба и да съобщят на хората да останат по домовете си.  Само при нужда от медицинска помощ или при нужда от продукти ще се контактува с хората по домовете. Те могат да оставят списък с необходимите им стоки и пари, доброволците ще ги закупуват от магазините. Така няма да се събират и много хора по магазините.  После ще оставят продуктите по входовете за всеки, които ги е поръчал. Изобщо ролята на доброволците ще е ключова.

Медицинска помощ Здравните заведения на територията на Бургас също трябва да са обхванати. В момента на епидемията ще има хора ,които ще страдат от други заболявания. А ще има и бременни, които ще раждат. Затова да се направи план коя болница какво ще прави и какви пациенти ще приема. А не всички бременни да се изпращат в една болница. Това е опасно за тях самите. ДКЦ-тата да отворят и да поемат леките случаи. В Бургас никой не знае точно колко линейки има. Колко от тях са оборудвани и са какво са оборудвани. Какво могат да поемат като случаи. Никой не ни е потърсил в нашата болница, за да ни попита оборудвани ли сме, имаме ли нощни дежурства, какво предлагаме. Времето минава. Никой не ни е потърсил.

„Италиански сценарий“ Ако се повтори това, което се случи в Италия и засегнатите от вируса нарастват с всеки ден, тогава нито една болница не би могла да ги приеме. Няма достатъчно места. Затова отсега, от този момент да се помисли да се преоборудва една от спортните зали с легла и да поеме засегнатите хора в „първа фаза“. Те могат да бъдат лекувани и да не се стигне до усложнения. В Бургас е хубаво да има две такива точки, но да се обособят сега, а не да чакаме да се случи нещо. Нека сега имаме готовност на 100%

Чистота и хигиена на обществени пространства Нещо изключително важно. Улиците на Бургас да се мият два пъти дневно. Два пъти. Не само централните улици. Да се мие два пъти поне. Един път е недостатъчен.

Това са само част от мерките, които предлагам, но никой не иска да ме изслуша дори. Готов съм да седна и да обсъдя още мерки. Никой не взима нещата на сериозно. Трябва да се учим от опита на държавите, които се справят. Не е достатъчно да плашим хората с глоби и да им казваме да си стоят по домовете. Това го правят всеки ден, но ние сме в състояние, подобно на война.  Трябва да посочим на хората лесни стъпки и решения. Всеки да знае какво да направи лично, какво зависи лично от всеки един човек.

Местната власт Всеки трябва да има гражданска позиция и граждански дълг. Очаквам Общинският съвет също да влезе в ролята си и не да очаква някой да казва. Общинските съветници са избрани от хората в Бургас и ги представляват. Затова да свикат извънредна сесия и да наложат тези мерки, защото могат да решават. Положението е извънредно и ролята на общинските съветници е извънредно важна. Никой не може да им откаже да гласуват конкретен план. Аз нямам това право. Търсих кой ли не, но никой не ме изслушва. Има елементарни мерки, които хората могат и сами да вземат.  Зависи от всеки един.

Д-р Масри и страшният му въпрос "Кого ще спасите от любимите си хора"

Министерството на здравеопазването обеща да направи брошури. Нека ги залепят пред всеки жилищен блок. За да четат хората ясни инструкции.

Вярвам във всеки един бургазлия. Стоя постоянно в моята болница, въпреки че има риск, но пациентите са много важни за мен. Да мислим трезво, без паника. Ако изпълняваме няколко малки мерки, ще намалим риска за много хора. Ние имаме дълг. България има нужда от нас. Е, нека докажем колко обичаме страната си, града си.

 автор: Красимир Калудов

 

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...