региони 17 фев. 2024 2024-02-17 2024-02-17 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaCtCIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9f42861b6b7606e3329ec37abc9b37b860767e0b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20230907_150337.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Кметът на Община Карнобат Георги Димитров: Бюджет 2024 е амбициозен и рекорден

Рамката, заложена в бюджет 2024 в Карнобат,  е 53  535 353 лв. Рекордният бюджет беше гласуван и приет на изминалото заседание на Общинския съвет. Представяме ви краткия коментар на кмета Георги Димитров

Как бихте определил Бюджет 2024 в Карнобат?

Рекорден. Амбициозен. С възможност да нарастне до края на текущата година. Защото в тези 53.5 млн. лева не са включени средствата, за които кандидатстваме, вече сме спечелили с проекти или са отразени в националния бюджет, в националната инвестиционна програма. Това са проекти, които ще бъдат отразени в отчета на бюджета.

Затова вероятно той ще надхвърли 60, може би 65 млн. лева до края на годината.

Да, амбициозен е, но изключително труден, защото правилата са много тежки. Една част са капиталовите субсидии, другите са в програмни документи на оперативни програми или национални програми, както и в „Красива България“, гласувахме това днес / на сесията на 15 февруари/ .

Трябва да бъдат процедирани през обществени поръчки и изпълнени до края на текущата година. Това изисква много добра организация и много напрегната работа, без грешки в обществените поръчки и контрол в изпълнението.

Ще бъде тежко изпълнението на самия бюджет.

Иначе това, което предлагаме, е обезпечено. Минахме с голям преходен остатък. Нямаме финансови проблеми с изключение на парите за кметски наместници, които не са получени като трансфери.

Държавно делегираните дейности са напълно осигурени, около 30 млн. лева. Местните ни дейности са обвързани с приходи, които ние трябва да съберем, но традиционно имаме висока събираемост.

Вдигнахме с малко такса „смет“, но благодарение на решението на правителството ще ползваме отчисленията, които правим по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците.

Нямаме предвидени средства за нерегламентирани сметища, но такива сметища има и ги обработваме. Това не са суми, които моат да ни уплашат.

Сериозната капиталова програма, в това число и частта със собствени средства, трябва да бъде изпълнена.

Искаме да изпълним възстановяването на уличните настилки, които бяха разкопани за Водния проект. По него бенефициент е водният оператор, ВиК Бургас. Те искаха да възстановят само участъците, където са правили изкопи, а ние искаме да възстановим целите улици и тротоарни настилки. Стигнахме до споразумение с управляващия орган със свои средства да финансираме това.

Длъжни сме да се съобразяваме с техните срокове.

Каква подкрепа получихте от общинския съвет за предложения проект на бюджет?

Бюджетът беше гласуван. 16 от съветниците го подкрепиха, трима се въздържаха. Това са съветниците на БСП. Няма какво да им кажа Ще изпълним бюджета въпреки тяхната позиция. Учудвам се, че работят по този начин, а изборите свършиха. Безсмислено е. Вместо да се хванем за ръце и да вършим работа в интерес на нашите съграждани, те разсъждават по друг начин. 16/3 е сериозен резултат. Бюджетът получи подкреп от различни политически сили. Оптимист съм, че ще се справим.

А по време на разглеждането в комисии и по време на сесията съветниците направиха ли някакви колекции в проекта за бюджет със свои предложения или възприеха предложения от администрацията вариант?

По време на комисиите нямаше предложения, но когато подготвяхме бюджета, прочетохме внимателно предизборните обещания на всички представени сега в ОбС. Постарахме се да вкараме и техни предложения в бюджета като пряко изпълнение или с възможност за проектиране. По този начин исканията им бяха отразени в бюджета.

Подходихме с изключителен реализъм кое е възможно и как е възможно да бъде изпълнено. Затова си мисля, че нямаше възражения в комисиите и в сесията.

Попитах въздържалите се защо се въздържат и те обясниха, че това е политическо решение. Хора, криво разбирате политиката. Политиката е да се служи за хората.

За какво би ви се искало като кмет да има повече пари в бюджета 2024?

Всички бързаме. Аз не съм от вчера в тази община. Вече карам тук 17 година. АЗ ли не искам всички улици да са направени, всички сгради да са санираии. Междублоковите пространства да са завършени? Уви, няма възможност да стане всичко сега и веднага.

Последната точка в дневния ред концентрира усилията ни за четиригодишен период, няма как да стане всичко за първата година. Нямаме такъв финансов ресурс, а и технологично не може да се случи за една година.

Но нали и в момента се работи по междублокови пространсва?

Да, някои от тях са преходни обекти. До „Иван Рилски“ ще завършат до 20 дни и ще започнат нов обект на ул. Васил Левски“. В момента се провеждат обществени поръчки за нови две междублокови пространства. На ул. „Екзарх Антим I“ до ул. „Христо Ботев“ и на ул. „Ропотамо“ в края на града. Ремонтът на киното ще свърши до края на март месец. Не сме спирали. Работата не се дели на мандати или на календарни години.

Ще започнем обекти сега, а догодина ще се окажат преходни. Едно обжалване на обществена поръчка ни забавя минимум с два месеца. Добре поне, че зимата е топла и не ни спира.

Назад във времето винаги сте коментирал, че „приходите“ от съставните селища са много по-ниски от разходите за тях. Опитахте ли се да намерите баланс тази година по това перо?

Няма баланс. Дисбаланс е. Те събират около 200 000 лв. съставните селища от такса „смет“, битови отпадъци, данък „сгради“ и данък „моторни превозни средства“, а ние им разпределихме 340 000 лева, като не преставаме да поддържаме осветлението, да кърпим улици, да чистим. Тук не влизат парите за зимно поддържане на пътната мрежа. Истината е, че съставните ни селища оредяват. Там имаме много разходи за малко хора. Дворовете са по два, три, четири декара, а там живее един човек, да речем. Не може да поставим един контейнер на една улица, където живее един човек или двама или шест, защото улицата е дълга 500 метра. Разстоянията са големи, а хората са възрастни. Един контейнер струва 700 лева като обслужване. Въпреки това грижим се за селата.

Някои от тях започнаха да придобиват статут на „вилна зона“ и събота и неделя се понапълват с хора. Ето, на сесията взехме решение да продадем сграда на училище в Сигмен.

Тъжно е, защото затвориш ли училище, тръгваш да затваряш селото, но разбрах, че има потенциален кандидат инвеститор да развива социални дейности. Сградата на това училище ще бъде заздравена, ще има някакви работни места, поминък. Ние нямаме общински старчески домове, има два, но частни. А иначе имаме 16 общински социални звена, но дом за възрастни нямаме. В Крумово градище училището е в същата ситуация. Доскоро от Министерството на образованието ревниво пазеха тази собственост, училищата. Но демографската характеристика в цялата страна е такава. Няма деца, а сградите на училищата искат разходи, а ние не можем да ги отделяме за сгради, които не се ползват. Те се рушат от дъжд, студ, вятър, жега, от вандалски прояви. Така че такива инвеститори като в Сигмен, които създават домове за възрастни, доказват, че в живота няма празно място и освободените ниши се заемат. 

 

в интервюто са ползвани и въпроси от други медии

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...