икономика 02 юли 2016 2016-07-02 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdWtuIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ec5e790e2751650614be5a5803a2676f16eeb277/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_8.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Вълчо Чолаков: Струва си да се инвестира в Бургаска област

С какво Бургаска област би могла да „изкуши” инвеститори от голям мащаб и защо такава стъпка би била печеливша? Потърсихме отговорите на тези и други въпроси от областния управител Вълчо Чолаков.

Може ли Бургас да повтори бума, който предизвикаха трите икономически зони край Пловдив?

От самото начало на мандата си се опитвам да работя в тази посока. Да търся инвеститори и да ги убеждавам, че тук в Бургас е добре да се инвестира, по-точно в производства. Направих си труда да проуча как се е слчила индустриалната зона в Пловдив. Оказа се, че там общината и местната власт са започнали да помагат на бизнеса през последните две три години.

Значи е било повече резултат от усилията на частна инициатива, така ли?

Да, нормално е и като дясно мислещ човещ очаквах усилието да бъде от страна на бизнеса. Преди доста години един инициативен човек, на инат е успял да привлече италиански производител на шоколадови изделия в Пловдив...оттам тръгва разрастването на индустриалната зона в региона. Може би има и други предпоставки, не съм специалист, но винаги за да се случат нещата някъде, трява да има един упорит човек, целенасочен и да не се отказва, за да успее да убеди друг човек да дойде и да инвестира. Търсим такъв човек в Бургас, търсим такъв човек, който да инвестира в Бургас. Аз вярвам в потенциала на Бургаска област и то, не защото съм оттук, а защото правим изследвания, виждаме какъв е потенциалът. Знаем какво се е произвеждало тук преди години, какво се търси сега на пазарите. Мисля си, че имаме възможност и тук. Трябват обаче и повече усилия от страна на местния бизнес. Всъщност усилията трябва да са съвместни. Администрацията може да помага, но не може да доведе еди бизнесмен и да му каже „Инвестирай тук”.

Има интересна идея от страна на община Бургас да се развие изоставеното военно летище в Равнец като индустриална зона. Виждате ли икономическа възможност в тази идея?

Да, идеята е чудесна. Ние от областна управа участваме в нейната реализация, защото става въпрос за държавен имот, бивше военно летище. Теренът е голям, има добра локация. Съществуват още комуникации, трасетата могат да се използват...разбира се трябва да се изградят нови. Нализо има летище, пристанище, магистрала, граници...Смятам, че от логистична гледна точка мястото е доста добро.

Е, тогава според вас може ли Бургас да се сравнява с Пловдив със своите индустриални зони?

В последните срещи, които правих с български и с чуждестранни инвеститори, акцентът на разговорите беше точно в тази посока. В Пловдив и в региона вече имат липса на работна ръка. Тук при нас в Бургас безработицата е малка, но не стоят така нещата в цялата област. Мисля си, че има огромен потенциал в това отношение. За намиране на работна ръка, за развитие на бизнеса.

автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...