Местни избори 2023 17 окт. 2023 2023-10-17 2023-10-17 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbStBIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--943a444a229cbcc65e3c0c052319e1e0953ac409/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/387321543_740004487936885_6393612751017757580_n.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Евгений Пашов и неговите идеи за изход от транспортния хаос в Айтос

Евгений Пашов е потомствен айтозлия. Образованието си е получил в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново, Тракийския университет  в Стара Загора и  Техническия университет в София.

Живее и работи в Айтос. Управлява автосервиз и помага с познанията си на експерт за създаване на автотехнически експертизи като вещо лице.

Кандидат е за общински съветник от листата на „Бъдеще за Родината“  с номер 35 в бюлетината и преференциален номер 107

Г-н Пашов, експерт сте в много специфична област, защо взехте решение да се включите в местната политика в Айтос?

Няма никаква по-специална причина за решението ми освен това, че вече съм натрупал достатъчно професионален опит и съм на възраст, в която мога да споделя знанията и уменията си в полза на моя роден град и на неселените места в общината. А и честно казано ми се струва, че не е нормално да стоя отстрани и да наблюдавам безучастно как транспортният хаос от няколко години буквално задушава и блокира Айтос. Имам цялостна стратегия как да бъде променена транспортната схема на града, за да е в полза на хората и на местната икономика, а не да ги затруднява и да им пречи.

В какво се изразява вашата „формула“ за транспортна схема „в полза на хората“, както я определяте?

Повече от ясно е, че една от причините Айтос да е блокиран е автомобилният поток, който преминава буквално през града. Този транзитен трафик не само разрушава улиците, но и за съжаление поставя под риск здравето и живота на моите съграждани. Станахме и свидетели на тежки пътно-транспортни произшествия, при които хора загубиха живота си.

Не може да продължаваме по този начин, защото нищо чудно да се случи нещо още по-страшно, да пази Господ.

Концепцията, която нашата група ще постави на обсъждане в бъдещия Общински съвет, включва изграждане на два обходни маршрута. Ефектът от това ще е да се изкара извън града транзитният автомобилен трафик.

Може ли да споделите повече детайли за тези два обхода. Най-малко като разположение, за да се замислят хората от Айтос върху това дали са наистина изпълними или са просто някакви идеи?

 Уверявам ви, че идеите за двата обхода са напълно възможни за реализиране.

„Северният“ обход ще бъде с приблизителна дължина от 11 км. Началната му точка ще е разположена до съществуващия разклон за село Зетьово. Крайната му „южна“ точка ще е в района на познатия на всички айтозлии ресторант, наричан „Големият Бекир“.

Практически и в момента по протежение на бъдещето трасе съществува черен път, а най-голямото предимство на този обход е това, че няма да се налага да се изграждат мостови съоръжения или тунели, които да оскъпят допълнително съоръжението.

Чрез „Северния обход“ ще се даде възможност на тежкотоварните автомобили да заобиколят Айтос. Вторичен ефект ще има и от това, че всички жители на община Руен, които работят в Бургас, също ще заобикалят Айтос. Новият път ще улесни пътуването на хората от селата Лясково, Пещерско , Мъглен, Черна Могила и Дранковец.

Ползите за облекчаването на автомобилния трафик в Айтос ще са безспорни.

Каква е визията ви за „Южен обход“ на Айтос?

„Южният обход“ е много по-лесно изпълним, тъй като част от него е  вече подготвена. Поне от сведенията, с които разполагам, в общината има документация за него.

Разбрах, че има проблеми с отчуждаването на отделни терени.

Подготвената част от от трасето включва отсечка от  път 1-6 „София –Бургас“  до пътя за Караново и Пирне.

Възможното продължение на бъдещия път е към ж.п. линията и покрай бившата „Лимонадена“ фабрика и дървопреработващата фабрика. Оттам излиза на жп прелеза край село Малка поляна, прави връзка със съществуващия черен път и излиза след бензиностанцията на „Лукойл“

Така с двата обхода транзитният автомобилен трафик ще бъде изведен извън Айтос.

Но вие твърдите, че Айтос е блокиран от транспортен хаос. С извеждането на транзитния трафик ще се реши ли този проблем или имате допълнителни предложения?

 Всеки жител на нашия град знае, че има и други проблеми. Една от най-конфликтните точки е „Колелото“. Там най-смисленото решение е да се премахнат светофарите и да се създаде нормално саморегулиращо се „кръгово“ движение по начина, по който се прави в цял свят.

Втората изключително натоварена зона с интензивен автомобилен трафик е около „Банята“. Ще предложим на общинските съветници и на общинската администрация решение с улицата, която е успоредна на реката и стига до „Банята“. Тя може да се отвори в едната посока до ул. „Славянска“ и по този начин ще променим движението на „маршрутките“ за Бургас.  Защото в момента те генерират постоянно затруднение за автомобили и за пешеходци.

Наистина ли вярвате, че тези промени, които предлагате са възможни?

Безусловно вярвам и нямам представа защо до момента не са се случили. Решенията на тези проблеми са пред очите на всички и единственото, което е нужно, е общината и държавата да заработят в синхрон. Но най-вече общинската администрация трябва да е изключително активна и последователна. Общинският съвет също.

На мнение съм, че Айтос преживя достатъчно тежки инциденти и е време да затворим завинаги страницата с този транспортен хаос. Решенията са в ръцете на айтозлии и на хората от населените места в общината. На 29 октомври те могат да изберат „още от същото“ или нови промени за всички.

купуването и продаването на гласове е престъпение

Коментари

Местни избори 2023 ...


Президентски и парламентарни избори - ноември 2021 ...


икономика ...