Местни избори 2023 07 окт. 2023 2023-10-07 2023-10-17 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbUtBIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--58407f308e103239e36630f81e5587f28d7dc1fe/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20170309_175701.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Как старото военно поделение в Айтос може да е част от огромни промени

Георги Янев е водач на листата с кандидати за общински съветници на „Бъдеще за Родината“ в Община Айтос.

Логично с него разговаряме за бъдещето на Айтос. Оказва се, че той вижда възможност за икономически тласък на града на едно необичайно място, което в момента е символ на забрава и разруха.

 

Е, защо се намираме пред бившата Танкова бригада в Айтос. Каква е причината това място да е част от вашата управленска програма с приоритети?

Днес ако изправите един айтозлия пред останките на целия този комплекс от сгради и терени на Танковата бригада в Айтос и го запитате „Какво виждаш тук“, той най- вероятно ще ви отоговори „Виждам тотална разруха, направо катастрофа“. И този айтозлия ще бъде прав, обаче не е съвсем прав....

Защо да не е прав. Нима вие виждате нещо друго освен рухнали сгради и бурени на мястото на Танковата бригада в Айтос? Очевидно е, че тук нещата са безнадеждни.

Аз и до ден днешен така и не разбрах защо след гласуването на Министерския съвет преди години да бъде прехвърлена собствеността върху Поделението към активите на Община Айтос, защо още документите прашасват в Областна управа Бургас и нищо не се случва.

Но на въпроса ви. На това място с тези разрушени сгради и обрасли с буренаци терени аз виждам огромна възможност. Толкова огромна, че може да промени всичко в Айтос. Завинаги.

Нали осъзнавате, че това малко звучи като фантазия...Как ще убедите айтозлии, че е възможно тук да се случи нещо...

Възможността, за която говоря, е пред очите на всички ни. Само трябва да запретнем ръкави и да действаме.

Първо, да локализираме с точност затапения минерален извор между завод „Ченгелиеви“ и Поделението...

...Извинявайте, но какво общо има този извор с „Поделението“?

Минералният извор има ключово значение и ще ви обясня защо. В нашата програма предвиждаме да изградим многофункционален спортен комплекс върху част от терените на бившата Танкова бригада.

Ето как би изглеждало всичко това.

Изграждаме спортна зала „Арена Айтос“. И тук идва мястото на минералния извор. Това е възможността да използваме този безценен природен ресурс, като го интегрираме в „спа“ зона и спортно-възстановителен и рехабилитационен център, които ще са разположени в приземното ниво на залата.

Нямате дори бегла предства как родители на деца с церебрална пътуват всеки ден до Бургас за масажи и процедури и губят маса време и пари, за да отиват, да се връщат и да осигуряват тези грижи за децата си. А това може да се предлага като услуга тук, в Айтос. За такива деца, но и за спортисти, които ще се възстановяват тук.

На Първо ниво в арената ще има шоу рум, със зона за отдих с кафетерии, с ресторанти, с барчета, фитнес центрове..., магазини за спортни стоки.

Представям си игрища и площадки на открито окоо залата. Тенис кортове, футболни терени, волеболни и баскетболни игрища...нещо съвсем постижимо. Това дори не е някаква огромна инвестиция за тези външни съоръжения.

На втори етаж ще има зали за танци, аеробика, борба, акроденс, скуош...Знаете ли, че в Айтос над 800 души практикуват организирано народни танци и се навират по някакви тесни стаи. Знаете ли, че клубовете по акробатика тренират в такива схлупени помещения, че когато момичетата и момчетата изпълняват отделни съчетания и правят фигури, почти се удрят в таваните. Мъка.

Но как ще се случи този проект, за да приюти толкова много спортове под един покрив?

По най-нормалния начин. При проектирането ще се разговоря с всички спортни клубове и федерации, за да дадат точните параметри и изисквания за своите тренировки и състезания. Едва тогава ще се започне проектирането на Арена „Айтос“.

И все пак откъде ще осигурите толкова млади или активни хора в Айтос, за да изпълнят тази арена с живот?

Ето ви едно възможно решение. Общината активно ще трябва да работи за разкриване на филиал на Аграрния университет. Имаме гимназия с този профил, намираме се насред земеделски район и подобен филиал би имал икономическа логика и обосновка да бъде тук, в Айтос. Ако имаме университет, ще имаме млади хора, което означава, че на друг терен от Поделението ще можем да изградим университетски кампус с общежития и сгради за учебна дейност.

Всичко това означава, че ще трява да обособим и зона за жилищно строителство, където ще бъдат апартаментите за преподаватели, за настаняване на спортисти и отбори. А и за желаещи да си закупят жилища.

Има още една голяма възможност цялата тази зона на града да се изпълни с живот.

В допълнение на всичко тук може да бъде обособен административен център с офис пространства. Вече говорихме с IT компании, които са базирани в Бургас. Те споделят, че разходите им за настаняване на служителите са значителни. Ако ние имаме обособена жилищна част на територията на „Поделението“, те могат да наемат жилища за своите служители и съответно офиси за работа в Айтос.

Може да бъде обособен и кол център, може да бъде осигурена възможност на желаещите за „споделени пространства“ за работа. Вместо да пътуват до Бургас, ще си работят от Айтос. Вече сме водили разговори за обособяване на такива кол центрове с компании. Те имат интерес, но първо усилията трябва да са от наша страна.

Жилища, административни сгради, офиси, спортна зала, зони за спорт, отдих и забавления...всичко на едно място в един град. Глобален проект, който ще промени Айтос.

Общината как би могла чрез своя бюджет да изгради всички тези жилища и офиси?

Не е необходимо да ги строи общината. Това е напълно възможно да се случи чрез публично частно партньорство, в което общината участва с терени, а получава общински жилищен фонд като обезщетение от частен инвеститор.

Този глобален проект за трансформация на бившето военно поделение на Танковата бригада до каква степен ангажира общината?

Ангажиментът на общината се изразява най-вече с това, че тя трябва да е най-активната страна. Да направлява целия този процес.

И знам, че всичко изглежда като нещо огромно, но защо пък не. Ако това е възможност да променим Айтос, ще е грехота да не се възползваме.

Аз лично отказвам да гледам как този златен терен потъва в разруха. Можем да оставим нещо голямо на нашите деца. Можем да осигурим съвсем друго бъдеще на Айтос.

Е, можем и да продължим по старому и нищо да не правим. Така е по-лесно, но това не е моят начин. И колегите от листата на „Бъдеще за Родината“ отказват да приемат тази разруха.

Влезем ли в Общинския съвет, имаме ли достатъчно силна група, една от първите ни докладни ще бъде точно тази. Община Айтос да придобие изцяло собствеността върху поделението на Танковата бригада.

И с Бога напред, както се казва. Всичко е в нашите ръце. Само от нас зависи. И от айтозлии, които искат всичко това да се случи.

 

 

купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари

Местни избори 2023 ...


Президентски и парламентарни избори - ноември 2021 ...


икономика ...