региони 02 юли 2016 2016-07-02 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdWduIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--015b72630b5f31960e69ebe9b4063989b1cbfb90/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_6.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Руска Бояджиева: Синхронизираме четири отделни системи в интегрирания транспорт

Зам. кметът Руска Бояджива е човекът, който ръководи пилотния за България проект за интегриран градски транспорт в Бургас от първия му ден. В навечерието на стартирането му все още жителите и гостите на града са малко затруднение с възприемането и осмислянето му, но-г-жа Бояджиева е сигурна, че в скоро време всички ще се убедят в предимствата му. От нея ще разберем какво се извършва в момента по подготовката за голямото „начало”

Някои от спирките по жилищните комплекси светват или гаснат вечер. Това някакви тестове ли са?

Абсолютно е така. За всеки един от обектите. Тестваме тези две неща. Първо връзката между всеки един от обектите, които са може би около 300 с трафик-контрол центъра и с диспечерския център в депото на Бургасбус. Тестваме и интеграцията на системите, защото знаем, че различни системи трябва да работят заедно. Видеонаблюдение, информацията за пътниците в реално време, контролът на превозните средства...

Получава ли се синхрон или има изненади?

Има бъгове. Във всяка „наладка” се появяват проблеми, но в рамките на номалното. За отстраняването на всеки такъв проблем се изисква време. Така че затова се стараем да тестваме всеки един обект, за да изчистим в максимална степен възможността да се появяват проблеми. Все пак опитът показва ,че обхватът на работещите четири системи е  прекалено сложен и прекалено голям. Разнообразни са обектите, които участват в интегрираното управление и затова би било доста пресилено да кажем, че всичко ще тръгне безпроблемно. Ако си спомняте, специално по отношение не електронната билетна система беше взето решение в преходния период с пускането на електронната система да работи и старата с билети. Така максиално ще изчистим евентуалните проблеми с новата система.

Винаги сте споменава това, че преди да започне да действа интегрираният градски транспорт, няма как да се предвиди всичко. Все пак има ли конфликтни точки, по които работите, за да не се появи проблем?

Конфликтни точки??? По-скоро можем да кажем най-сложно и голямо предизвикателство за нас са са спирките и „налаждането” на системата за реална информация за пътниците, това са таблата по спирките и таблата в автобусите, със системата за контрол на превозните средства. Това е най-сложното, което трябва да се постигне, защото двете системи са свързани. Това ,което виждат пътниците по таблата на автобусите ,трябва да съвпада относително с реалното движение на автобусите и с прогнозата. В същото време в тези две системи са ангажирани 77 превозни средства с тенденция да включим тролейбусите и малките микробуси, плюс 216 спирки и няколко терминала. Така че там обхватът е много голям и синхронизацията трябва да е много добра.

Поставяте ли си за задача да постигнете такава ритмичност и точност на транспорта, че ползвателите на услугата да си сверяват часовниците с пристигащите автобуси?

Да, кажем да. Относително е все пак. Винаги има забавяне с няколко секунди. Непредвидено забавяне.  Принципно винаги има такива забавяния, но ние сме поставили в техническите си изисквания това изоставяне да бъде пренебрежимо малко по отношение на пътника и схващането му за време.  С други думи няма как да постигнем абсолютна швейцарска точност. Има забавяния със секунди.

А ще успеете ли да хармонизирате обществения транспорт с автомобилния поток, с леките автомобили, които стават все повече по улиците на Бургас? Неслучайно вече се говори за постоянни конфликтни точки...

Така е, но може би всички забелязват, че ние се стараем превантивно преди пускането на новата транспортна схема някои от тези точки, които пораждат конфликт, да ги отстраним. Кръстовището на „Тодор Александров”, десния завой и „Мария Луиза” там вече е маркирано. Отделни участъци между сегрегираните ленти и автомобилния трафик при влизане в кръстовищата, опитахме се да отстраним тези конфликтни зони. Наблюдението ще продължи и след пускането на новата схема. Идеята е да дадем приоритет на обществения транспорт, но не с цената на това да увеличим задръстванията по улиците на града. Даже напротив.

автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...