политика 05 авг. 2016 2016-08-05 2016-12-08

Burgas Reporter Ltd.

Бойко Борисов потърси Путин за енергийните проекти

Премиерът Бойко Борисов и президентът на Руската федерация Владимир Путин обсъдиха създаването на работни групи, които да направят преглед на енергийните проекти между двете страни. 

Експертите ще обсъдят проблемите и възможностите за тяхното преодоляване при спазване на правилата, валидни за Европейския съюз.

Инициативата за телефонния разговор е дошла от страна на българския министър-председател. Премиерът Борисов потърси връзка с руския президент ден след като получи отговор от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по въпросите, отнасящи се до реализацията на различни енергийни проекти – газоразпределителния център „Балкан”, „Южен поток“, „Бургас-Александруполис”, ядрена енергетика. Премиерът Борисов подчерта, че и към момента на пристанищата в Бургас и Варна се съхраняват тръби, предназначени за изграждане на проекта „Южен поток“.

Двамата лидери обсъдиха и резултатите от сесията на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, проведена през януари т. г. в София. Те акцентираха на необходимостта от интензифициране на нейната работа, което би допринесло за увеличаване на стокообмена между двете страни, който в последните години не отговаря на потенциала си.

Министър-председателят и президентът коментираха и възможностите за увеличаване на туристите, като отбелязаха, че туризмът продължава да играе важна роля в отношенията между двете страни. В рамките на разговора беше посочено, че през 2015 г. България е била посетена от близо половин милион туристи, като президентът Путин е изразил очакване през настоящата година да има значително увеличение на броя им.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...