култура 30 юли 2016 2016-07-30 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdlVvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0063dffe1f10193297e2f50da7c5c90f3ecb7e75/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_457.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Зам. кмет Йорданка Ананиева: Акве Калиде ще приема туристи от Италия и Германия

Археологическият комплекс Акве Калиде край Бургаските минерални бани ще стане част от българо-италианско-германско партньорство.  На последната сесия зам. кметът по образование и култура в община Бургас Йорданка Ананиева поиска одобрение от общинския съвет на предложението си древният град  да стане част от проект, чиято крайна цел е да привлече туристи от Герамания и Италия, както и специалисти от тези страни, които да помагат при проучването му. 

Как започна всичко и как се стигна до идеята за едно такова международно партньорство в проучването и развитието на Акве Калиде?

През миналата година представители на град Аусбург от Германия бяха на посещение в Бургас, включително и един общински съветник от това населено място. Те посетиха Акве Калиде и това предизвика у тях желание да проучат и други такива места в Европа, които са останали в историята с използването на минерални извори...Тогава намерили такъв град в Германия, открили подобен град и в Италия и ни поканиха да изработим и подадем проектно предложение до програмата „Творческа Европа” и да бъдем партньори, които осъществяват съвместна дейност в тези три обекта в трите страни. Тази дейност ще е да промотираме трите дестинации на културно-историческото наследство в трите града от България, Италия и Германия. 

Всеки партньор ще представя другите двама ли?

Точно така. Ще има съвместни изложби, които ще гостуват последователно в трите обекта. Ще обменяме добри практики, ще изработим общи рекламни материали, обща визия за представяне на различни туристически борси. Ще сключваме договори, общи за трите обекта.

Има ли потенциал в едно такова българо-италианско-германско партньорство? Мислите ли, че с подкрепата на тези партньори от две други страни ще добавите стойност на туристическия продукт в Акве Калиде?

Разбира се. Мисля, че ще е така, защото Акве Калиде вече излиза на друго международно ниво с подобно партньорство от Германия и Италия. Това е заявка за по-висок клас туристи, по-високи очаквания към нашия обект, които ние трябва да удовлетворим. 

Преди време кметът Димитър Николов сподели, че едва 10% от територията на археологическия комплекс е проучена. Сега при това ново положение с нови туристи и нови партньори ще продължите ли с повече ресурси разкопките и изскледванията на древния град?

Още първоначалната концепция, която беше изработена при първите открития по времето на Цоня Дражева, Бог да я прости, стана ясно, че тук не говорим за един обект, а за цял археологически комплекс. Освен тези терми, в които проследяваме останки от няколко епохи от тракийско време, римско, византийско, от българското средновековие, от османския период...в непосредствена близост беше открита и крепостата стена на Акве Калиде. Тя не е проучена, а само маркирана, но предстои да бъде проучена и изследвана. От другата страна има християнски храм, той е набелязан също, но проучването му не е започнало. Все още продължаваме разкопки около термите. В момента археолозите разкриват стопански постройки около баните. Отделно има тракийско светилище по-навътре в парка, което само е отбелязано на картата , но не е проучено. Много години има да работят археолозите в този комплекс и той ще се разширява.

Това  ще привлече ли още повече немските и италианските туристи...

Не само това. В този формат на проучванията ще правим съвместни археологически експедиции. Ще ни гостуват италиански и немски специалисти, техни студенти. Това също ще помогне на нашите археолози...тази съвместна работа ще им помогне също много в проучването на Акве Калиде. Ще бъдат в екип с европейски колеги и смятам, че това допълнително ще увеличи интереса на европейските туристи към обекта.

В някакъв следващ момент можете ли да разширите формата и да поканите към този немско-българско-италиански проект партньори от други държави?

Настоящото предложение е в тези граници. Финансирането е по европейски проект. Ако бъдем одобрени, ще стартираме с този формат. Раззбира се, бихме могли да търсим сътрудничество с подобни дестинации и в други държави. Засега в неформален план. По-голямо финансиране можем да търсим, но мярката, по която кандидатстваме е свързана с по-малки проекти с едва трима партньори. В областта на културата и изящното изкуство обаче партньорите са дванайсет. Започвайки с по-малката гратова схема с трима, амбицията е да натрупаме опит и потенциал и да се включим в мрежа от повече градове. Така се тръгва. Това е пътят.

 

 

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...