време за прогноза 13 март 2024 2024-03-13 2024-03-13 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa1dCIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d6a3227dd2cd36536ab70f20b45ce85bf8e0af03/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/IMG_0042.JPG

Burgas Reporter Ltd.

Дъжд, кал и черни дрехи...като предвестници на пролетта

Очевидно е, че днес ще сме отново във влажните, лепкави и кални обятия на мартенския дъжд в Бургас, че и в региона.

Да, денят изначално е радостен за влаголюбивите култури, в това число и за плесените, също и за арендаторите на земя, но за притежателите на нови панталони в светъл цвят е ден за злобно мърморене и сумтене.

Купил си е някой дрешка от разпродажбите, но не може да покаже никому придобивката си, защото навън плющи дъжд.

И пак е време за черни дрехи.

То и без това в сухо време по зимните улици градовете и селата от Бургаска област доминират мъже в черно и жени в черно, а в дъждовно време не ми се мисли.

Защо носим черни дрехи винаги? Защото сме песимисти? Защото сме мрачни? 

Или защото назад във времето черните дрехи са осигурявали икономии от прах за пране и ни е останало като навик? Всъщност, спомняте ли си, нявга имаше и сапун за пране. И миришеше ужасно.

В този момент гласовете ви чувам как казвате „Тоя изтрещял сумтялник с претенции изобщо не става за синоптик“. Ами, да...синоптиците и синоптичките са изначално ведри хора, позитивни, усмихнати и добре облечени, а не мрачни типове и типеси, които ви дуднат през зъби за дъжд и кал.

Тъй, де...Ведрите люде са нужни всекиму. Дай Боже да са повеч, че да пръскат светлина.

Аналогичен случай в наше село.

Разправяха ми за един роден политик от 90-те години. Идва в града Х, влиза в зала, пълна с членове, симпатизанти и бизнесмени, които го чакат, за да го обесят. Влиза усмихнат, срещу него всички са настръхнали и аха, аха да го линчуват, че ги е измамил. И се почва една блага реч, след час политикът излиза, изпратен от аплодисменти и нови дарения от бизнесмените. Ведър човек, позитивен, усмихнат, същински синоптик, който прогнозира светло бъдеще.

Само, че според прогнозата за времето днес ще вали дъжд.

Според Мими Иванова обаче нещата могат да се поберат в прозрението

"Просто свърши хубавото време. и дъждът вали и дъждът вали,

просто трябва ние да приемем, че във нас боли, че във нас боли"

Така е, боли...защото някой личен лекар не е дал направление някому.

Аз пък мога с усмивка да ви кажа, че в Бургас и региона максималните температури ще са около 13 градуса. За калта по улиците и пътеките вече ви споменах, така че обичам те дотук...до този мост, до тази гара, до светофара. 

Нека е хубав денят ви.

автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...