време за прогноза 29 ян. 2024 2024-01-29 2024-01-29 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBditBIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--aae2afbf191fbafadce62b8643f39ac6deedc23c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/pexels-patrick-17940816.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ако Юрген Клоп беше политик...в България?

Преди всичко трябва да помоля за извинение привържениците на футболния Ливърпул, че съм се осмелил да вкарам в едно изречение дори за момент страхотния футболен мениджър Юрген Клоп и политиката.

На всичко отгоре аз дори не съм фен на този отбор, по-скоро съм от онези, които не са му фенове. На всичко отгоре в някакъв смисъл съм част от презряното общество на политиците. И съм дал не един повод на доста хора ...хм...да не ме обичат.

Но се замислих, докато гледах репортажите от последния мач на „мърсисайдци“ за FA CUP как хиляди по трибуните пеят митичната песен You’ll Never Walk Alone  , а на треньорската скамейка коравият Юрген Клоп прави отчаяни опити да не се разплаче.

Защото буквално ден два по-рано той обяви, че се оттегля.

Напуска Ливърпул, където е сторил чудеса през изминалите девет години, напуска Ливърпул, в чиято история е добавил изумителни моменти. Напуска, защото е загубил енергията си. Така каза. Загубил е своята енергия да побеждава, да губи, да се изправя, да продължава да върви по пътя. 

Загуба на енергия???

Каква причина, а?

Но именно затова милиони хора по света обичат футбола. Заради такива моменти, в които сурови мъже аха...аха, току виж...се разплакали. Футболът понякога е жесток. Защото както те прави щастлив в един момент и от очите ти избиват сълзи, докато дъх не можеш да си поемеш, в следващия ти изтръгва сърцето и опустошителната болка пресушава очите ти и отново те оставя без дъх.

Например тогава, когато Юрген Клоп и такива като него обявят, че си тръгват, а хилядите по трибуните плачат и пеят едновременно. И съперниците му треньори на други отбори говорят за него с уважение.

Например, Гуардиола каза, че Юрген ще му липсва. Че ще спи по-спокойно докато го няма, че иска двамата да седнат и да изпият заедно всички питиета, които им се полагат, че иска и вярва, че той ще се завърне пак на треньорската скамейка. За да се сблъскат пак на терена.

Би ли могло това да се случи в политиката? Би ли могло това да се случи в българската политика?

Я, да видим.

Как си тръгна Филип Димитров?

Той някога, в началото на 90-те се оттегли, след като поиска вот на доверие за своето правителство, без дори да е нужно това. Беше самоубийствен ход. Какво доверие. Та, те някои от неговите съпартийци в СДС го предадоха дори. Беше низвергнат, прогонен и обвинен във всички земни грехове.

Спомняте ли си, как Иван Костов се оттегли в доброволно политическо изгнаие. И до днес шумно го мразят. Дори бившите му съпартийци от СДС.  Каза ли някой от политическите му съперници добра дума за него? Дори лицемерно? Не.

И Симеон Сакскобурготски се отгегли от политиката. И до днес мнозина шумно го проклинат. А политическите му опоненти казаха ли добра дума за него? Тц.

А Петър Стоянов. Той толкова превъзхождаше политическото блато, че блатото се надигна и го заля. Някой от съперниците му изрече ли добра дума за него? Не.

Та, българските политически лидери по правило не постъпват като Юрген Клоп.Те уважават ли се? Вие знаете отговора.

Но нека не ругаем политиците, защото като се замисля, май и българските футболни треньори не постъпват като Юрген Клоп.

Никой не прави като него. 

Какво е общото между Стойчо Младенов и Велислав Вуцов? Единият мрази "Левски", а другият мрази "ЦСКА". 

Не знаем кой отбор мрази Юрген Клоп, но знаем кои отбори обича. При него любовта е победила омразата.

Затова стотици хиляди в Ливърпул и милиони по света обичат Клоп. Клопо, както го наричат почитателите му.

И затова той никога няма да върви сам по пътя си. Дори след като се е отказал, на една ръка разстояние от него ще го следват любовта и признанието на хората. Не само от Ливърпул.

А ако Юрген Клоп беше политик? В България?

Щеше ли да бъде силно обичан и мразен?

Със сигурност.

Но ако той или който и да е политик се оттегли от политиката доброволно, защото е загубил енергията си, тогава най-малкото ще има шанс да бъде уважаван.

От хората може би, но от съперниците си..никога.

Но Ливърпул не е в България, което сигурно е добре за Ливърпул и футбола там. Защото там феновете на Ливърпул ръкопляскат в определен ден, за да почетат паметта на загиналите фенове на градския враг Евертън. 

Но това е друга тема.

Нека бъдем щастливи, че Юрген Клоп е футболен треньор, а не политик в България.

И макар да не съм му фен, макар да не съм изобщо фен на Ливърпул, не мога да отрека, че ми стана тъжно, когато чух, че този треньор се оттегля.

Нищо. ще си спомням как през 2022 година моят любим отбор Реал Мадрид победи Ливърпул на финала за Шампионската лига в мач, в който Ливърпул заслужаваше повече победата.

И ще ви призная, че не един път съм си мислил какво ли би било, ако Юрген Клоп застане на треньорската скамейка на "Сантяго Бернабео"

Ха, че вие чак дотук ли стигнахте??? То, докато ръся глупотевини, станало време за прогноза. 

Днес ще е облачно, студено и ...общо взето нормално като за януари.

Но не се притеснявайте. Нали българската научна мисъл обяви българския суджук за пробиотик.

Нека е хубав денят ви.

автор: Красимир Калудов

 

снимка Patrick

 

 

 

 

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...