време за прогноза 20 март 2023 2023-03-20 2023-03-20 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaHgvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--af3f1bae57728afae4afbc5844e835d82ab6284c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/antik3.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Крясъци, писъци, горски етюди, война на буквите и буквотерапия от княз Баян

Това беше най-най-най-страховитата и въздействащата серия от гражданското позорище „Войната на буквите“.

След нейния край вероятно 97% от зрителите са достигали до извода, че нищо на този свят няма смисъл. Другите 3% пък вероятно смятат, че Песоглавецът Венеамин скоро ще се появи в "Ергенът".

Но да не бъдем голословни и да проследим случилото се в хронологичен ред.

В началото на поредната ни среща с любимите герои от любимата сага Венеамин влиза в най-оборотната кръчма в Преслав.

Там се запознава с Желязко, обвеян с мрачна слава изпълнител на мокри обществени поръчки.

Венеамин си поръчва лично ослепяване, а Желязко го черпи с пиво...от коя пивоварна е, сценаристите мълчат. Те изобщо мълчат от няколко серии насам и не дават отговор на срамежливите въпроси „Що ще пиво в менюто на кръчмите на Средновековна България“.

Междувременно раненият в края на миналата серия княз Баян куца страдалчески из гората и търси укритие с млечната си сестра Макрена , защото пък командирът на военен отряд Влад търси Баян.

За по-голяма сила Влад реве могъщо из гората все едно, че има бъбречна криза. а може да се е сетил за някой диалог с Кристина Патрашкова в "На кафе" при Гала.

Князът се добира до някаква тайна пещера, която почти никой не знае къде се намира, но всички накрая стигат до нея.

В гората пак става пренаселено, защото цар Петър и красивата му жена Мария Ирина също скитат из дървета и поляни, докато търсят някакви водопади. Сцената е кратка и безсмислена.

В двореца Сурсувул пълни екранно време. Докато стои, научава, че сестра му, доскорошната царица Мириам, е казала на сина на убития болярин Тарах, че ...убитият болярин Тарах е бил невинен и е умрял нахалост.

Зрителите с изумление виждат, че цар Петър вече е в покоите си и явно е зарязал царицата насред гората. Докато се чудят каква е причината, пред камерата излиза патриархът и обяснява на царя, че княз Баян е донесъл от Херсон евангелие, написано с магически букви, на език свещен на моите деди и по-свещен от латинския, еврейския и старогръцкия. Направо може да срине света.

Цар Петър хич даже не трепва и не проявява интерес към някаква книга. Той е на съвсем друга вълна, защото вече трета поредна серия е обречен на безсексие от сценаристите и от съпругата си, които отказват да го пуснат в ложето на спругата му. И тя му отказва под предлог, че е болна. Затова само си говорят. Секс няма. 

Цялото това безсексие изнервя царя.

Венеамин плаща в брой без фактура услугата „Ослепяване“ , но миг преди Желязко да го прониже с дървен кол, се доближава нов персонаж и удря с цепеница Желязко по главата. На свой ред той пада като мокър пешкир на земята.

Засега зрението на Вениамин остава активно.

Докато се скита из коридорите на царския дворец, които приличат на коридори от западнала горска хижа, цар Петър дочува през тънките гипсокартонени стени някакви думи, от които става ясно, че жена му Мария Ирина в Константинопол е дала сърцето си на някакъв варварин.

Новата информация пронизва царя право в сърцето.

Патриархът явно научава от сценаристите, че му е дошло време и на него да отиде в гората. Слава Богу, защото героите от тази история обикновено ходят до три места. В гората, до единствената кръчма в Преслав и сегиз тогиз до Константинопол. Е, понякога и до Месембрия. Пещерата е относително нова дестинация, макар че и върху нея туристическият натиск се увеличава с часове.

Та, патриархът отива през гората в тайната пещера, за която никой не знае къде е и там вижда Баян.

Нарежда му да му предаде евнагелието , написано със свещените букви, но Баян споделя със светиня му, че книгата е загубена и ...патриархът побеснява.

Съвсем неблагочестиво нанася серия от ъперкъти на Баян и го поваля на земята.

Тук някъде част от зрителите се питат кое боли повече. Патриарх да те шамароса или да те анатемоса.

Продължителното безсексие на цар Петър вече започва да го принуждава да прави пълни глупости. Както би казъл по този повод великият класик Румен Петков „Тишината в спалнята ражда безумия“

Та, царят се е отдал на битов алкохолизъм и пие сам вино...или Пази Боже, пие пиво, демек бира.

Баян чудодейно се е възстановил от раната в крака си и скита из гората със сестра си Макрена, докато из цялата гора всички го търсят. После беседват в онази скрита пещера, дето никой не я знае къде е, но всички я намират, когато им се наложи.

Макрена му обяснява ,че заради него е убила годеника си...Става тъжно.

Мириам отива на покупки до пазара в Преслав. На излизане с брат си Сурсувул са уловени от камерата и видяното от зрителите е потресаващо. Дворът на царския дворец в Преслав е по-зле от двора на фалирало ТКЗС. Мизерия, брат.

Баян също е на пазар и там се среща с царица Мария Ирина, която е облечена като слугиня. Общо взето и обяснява, че трябва да се оправя сама с вечно възбудения Петър, защото е царица. А тя, милата заявява, че е готова да живее в колиба с Баян, пък той...пфу...Не ще.

Сурсувул с измама води Мириам да някаква поляна, където я връхлитат три монахини и я отвличат в манастир. Този дом господен е представен като ужасен затвор със строг режим, с пост и молитва и дрехи с нелепа кройка за членовете на етажната собственост.

Баян пак е в гората и организира бойна дружинка.

Мириам вече търка мръсния под на манастира с парцал и чува гласове. Вероятно чува гласове, но може и да слуша хит листа от Спотифай...

Моля!!! Нямало е Спотифай в Средновековна България???

Ми, що да не...те, сценаристите първи почнаха с тяхното пиво и супа в кръчмата. Защото пиво и супа също уж е нямало, ама в сериите има.

Баян, Макрена и дружината им нападат отряда на Влад и го ограбват...Бойните сцени са мъчителни за гледане...Влад реве гороломно като човек с тридневен запек.

После в онази тайна пещера, дето никой не я знае къде е ,  но всички я посещават, Венеамин намира избраните съчинения на Черноризец Храбър. Княз Баян нарежда текстовете да бъдат преписани. Също така и да бъдат четени на глас, което има лечебна сила. Дори една болна жена оздравява от буквотерапията.

Буквотерапия ще рече. Сутрин на гладно по един ер малък и ер голям и работата е готова. А преди лягане по една малка и по една голяма носовка. До три дни сте на крака.

Император Лакапин също е насред гората и там беседва с предателя Влад. Обсъждат срещу какво може да получи евангелието със свещените букви. Влад иска да ръководи славянска държава, а Лакапин се смее от сърце на перспективата. Влад поне запазва приличие и не реве.

В двореца цар Петър пак се тресе от безсексие и говори на красивата Мария Ирина за наследник. Общо взето той иска секс и наследник на царството, а красивата Мария Ирина иска да бъде обичана и да обича...Чак тогава друго.

Цар Петър почва вече да изпуща пара през ушите си от несподелени копнежи.

Бившата царица Мириам бяга от манастира и пътьом пребива някаква монахиня с гребена си. Почва да скита из гората.

Баян провежда нещо като учредително събрание на НПО и на някаква поляна идва куцо и сакато, в това число и предрешеният цар Петър.

Владетелят с изумление чува как тълпа от бедняци, социално слаби и представители на "сивата икономика" скандира „Смърт на царя и на царицата“

Скандиранията са нестройни и им липсва синхрон, но са достатъчно ясни като намерение. 

Княз Баян отива на поклонение на гроба на цар Симеон и там се появява неговата акушерка, която му разкрива, че песоглавецът Ваенеамин е негов брат близнак.

Накрая Мириам, само по окъсана бяла роба и гребен, отива в най-оборотната преславска кръчма и взима със себе си ковчежника на царството, защото и той е там...заради супата, заради пивото или кой знае заради какво. Заради сценария, всъщност.

Има и една кървава сцена в банята, където Сурсувул убива двама души и прогонва императорския син Христофор, на вече на никого не му пука.

Серията свършва.

Ха, че нима стигнахте дотук?

Време е за прогноза.

Днес ще е слънчево, без дъждове ,без снегове  и леко хладно в Бургас и в региона.

Нека е хубав денят ви

Автор: Красимир Калудов

 

 

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...