време за прогноза 06 март 2023 2023-03-06 2023-03-09 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ3AvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9cb7f1b3f857e4bb73c58188707d0bcf6db71a7b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20170914_130658.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Войната на буквите като безкрайно скитане из гората

Гора зашуми, вятър повее, княз Баян скита под свода небесен, сценарист пее свойта фалшива песен..., а филмовият занаят изобщо не е лесен, не е лесен.

Общо взето това е всичко, което пощръклелите зрители виждат в осма серия на гражданското позорище „Войната на буквите“

Всичко започва с близък план на княз Баян, който скита из гората във видимо недобро състояние. Личи се, че  му иде песен да викне запее или поне да завие като вълк.

В следващия момент действието се пренася в някаква мизерна заличка, която би трябвало да изобразява тронна зала или ритуална зала, нейде из Константинопол, където българският цар Петър и императорската внучка Мария се бракосъчетават...

Съчетават ли се? Съчетават се...Счетават ли се, съчетават се.

Тук някъде зрителят се пита защо българският цар ще ходи да се бракосъчетава в дома на булката, което навява мисли за статут на заврян зет или за една такава сиромашка радост на хора, които са ударили кьоравото с богата и знатна булка.

Иначе цар Петър е с традиционните фалшиви перли връз фалшивата си тенекиена корона, а красивата Мария също носи перли, но качеството им е без значение заради красотата и.

Някъде далече из гори тилилейски Баян скита без никакви перли и започва най-сетне да вие като вълк.

На сватбената трапеза император Роман Лакапин е увенчал своето некъпано великолепие с корона и води лек и незаангажиращ сватбарски разговор с вдовстващата българска царица Мириам.

Булката Мария, приела следсватбен псевдоним Ирина, хич я няма, но по някое време пристига, за да кръстоса шпаги със свекърва си, която е зла, та дрънка. Встрани цар Петър също с корона люшка фалшиви перли и се опитва да изглежда царствено, но по-скоро изглежда като клетник с фалшиви перли връз тенекиената си корона.

Младоженецът и младоженката се оттеглят в покоите си, за да консумират брака, изпратени от злобно пожелание на вдостващата царица за успешно зачатие.

Дори някаква придворна дама мръснишки обяснява, че булката била подготвена за първата брачна нощ още от десетгодишна. Зер императорските внучки друго не учат освен това как да съблазнят съпрузите си.

Петър целува Мария, която вече е Ирина, но тя се разплаква и ...общо взето първата брачна нощ е абсолютен провал. Заради което Петър се връща в празничната гипсокартонена зала и заявява, че първа брачна нощ няма, но щяло да има втора първа брачна нощ в Преслав.

По същото време Баян скитори из гората в компанията на слепия Венеамин, който наскоро е прогледнал , но вече не вие като вълк, а само изрича на глас свещените букви. От време на време пъшка страдалчески, но не заради лошо храносмилане, а заради екзистенциалния въпрос „Ние избран народ ли сме“

На този въпрос няма кой да отговори дори и в „Стани богат“, затуй Баян на глас предлага изход от задънената улица с идеята си да покани патриарха и папата, че да им покаже свещените букви, за да признаели те българския език за свещен и да го благословят.

По-паметливи зрители се сещат, че благословията вече е била изтръгната от папата от светите братя Кирил и Методий, ама карай да върви. Сценарий е това.

После князът се кълне, че ще служи на буквите и изрича на глас клетва, която звучи като нещо средно между инфлуенсърско клише в Инстаграм и  длъжностна характеристика на служител в читалище.

В това време цар Петър е оставил булката си в Константинопол с уточнението, че ще се женят отново в Преслав и евентуално ще консумират там брака си във втора първа брачна нощ. После тръгва на път и се озовава в гората, където скита като изоглавен.

Вдостващата българска царица Мириам нарежда да се държи като заложник императорския внук в спа центъра в Девин, докато Мария Ирина не се отдаде на своя мъж Петър, който е в гората, както вече знаем.

Изобщо това ромейско дете се оказва първият в света заложник, държан в плен в спа център, където е принуден да кисне петите си в минерална вода деня и нощя.

Но това си има своите предимства, защото както вече зрителите знаят, басейните в Константинопол са с доста спорна чистота на водата, тъй като император Лакапин има навика да чурка в тях.

Докато Баян и Венеамин скитат из гората с буквите в торба, Сурсувул разплита сложен политически заговор и реже ръцете на предател със своя верен сърп, който прилича на меч или на меч, който прилича на сърп. Иначе казано оръжието му е подчертано бутафорно и неудобно за носене.

Общо взето кавханът натопява боилът Тархан, тайният любовник на вдостващата царица Мириам, като доносник на ромеите и предател. Тархан знае, че не е предател, Мириам знае, че Тархан не е предател, Сурсувул знае, че Тархан не е предател, зрителите знаят, че не е предател, но сценаристите налагат тази сюжетна линия и толкоз.

Филмът вече навлиза ожесточена фаза, а сюжетът се заплита страшно.

Баян неуморно скита из гората. В гората вече скитори и цар Петър. Млечната сестра на Баян също е въвлечена в някакви преходи из гората и аха, аха да се издаде, че не е войник, а жена, преоблечена като войник.

Баян намира насред полянка някакъв женски накит...и го хвърля в поточе.

Далече, далече император Лакапин е обект на масаж от сръчна кинезитерапевтка и междувременпо нарежда на своя племенник Теофилакт да обиколи манастирите из България, за да открие буквите. И му нарежда да започне от Месембрия. Изобщо в ония времена днешният Несебър явно е бил интермодален хъб, защото всички пътища водят към него и започват от него.

В суматохата Сурсувул вече арестува Тарах с тежки обвинения в държавна измяна.

Мария, приела името Ирина, което ще рече „мир“, се прощава с баща си Христофор, който и обяснява, че от нея не се очаква само да топли постелята на цар Петър, ами и да вкара в българските училища часове по ромейски език, да направи така, че свещениците да проповядват в българските църкви на ромейски, а придворните дами, та дори селянките в българската държава да използват ромейски мазила, белила и прочие помади и гримове.

С думи прости Мария Ирина трябва да играе ролята на тежък лобист и да се занимава с търговия с византийско влияние.

Мария е сломена от тази тежка отговорност и хуква из...из гората, разбира се. Изобщо из горските масиви навалицата вече е чудовищна. Всички главни и второстепенни герои от филма кажи речи са там или се готвят да отидат там.

Баян скита от поляна на поляна и изведнъж вижда как Теофилакт разпитва някакъв български свещеник за свещените букви, но отчето отказва да сътрудничи и само се нанизва на меча ромейски.

Тарах гние в килията, където го посещава Мариам, за да му каже в лицето, че е предател и някакви такива още гнусни обвинения,  а човекът твърди ,че е невинен и че я обича. Дори я моли да каже на жена му, че не е предател.

Баян отчаяно скита из гората немил недраг и бива намерен от своя вълк. Вълкът не вие, Баян също мълчи, после двамата спят гръб до гръб, но вълкът изглежда някак изкуствен, защото дори не мига с очи.

Вой на вълци и рев на зрители в сагата "Войната на буквите"

После Баян зарязва Венеамин и хуква из гората в посока Константинопол, без да е ясно що ще дири там. В края на краищата всички герои, които му трябват, скитат из гората.

Така попада на Мария, която също броди из гората и я отвлича, после я съблича и започват да водят теологичен спор дали причина за срещата им е дяволът или Бог. Не става ясно, а общо взето е все едно, защото булката Мария Ирина се отдава на Баян, което поставя в неудобно положение нейния съпруг, цар Петър.

Мария Ирина е почти дибидюс на поляната с бръшляна и признава на Баян, че е съпруга на брат му, от което князът пощръклява и си тръгва, а тя остава красива и гола на поляната, което е доста рисковано положение, тъй като по волята Божия и по волята на сценаристите гората гъмжи от герои, които могат да видят красивата царица в една такава доста особена поза.

Действието стига до момента на екзекуцията на Тарах, който е невинен и отказва да признае вината си, а Сурсувул яде кръвожадно агнешка плешка отстрани. По ония времена явно публиката на подобни пърформанси не е разполагала със семки или със закуски, та затова се е развличала с пилешки кълки или с плешки.

Вдовстваща царица Мириам получава сигурно доказателство, че Тарах не е предател, макар че тя отлично знае това, но за всеки случай хуква към мястото на екзекуцията, където само вижда как Тарах вече е предал богу дух. Все пак успява с очи да даде знак на Сурсувул, че предателят е друг.

Препоръчителен родителски контрол върху "Войната на буквите", защото...

Става ясно и кой е предателят, докато получава хонорар от императорския син Христофор.

В центъра на Преслав кавханът е изял агнешкото месо и гледа глупаво. Серията приключва изведнъж с отворен финал.

Зрителите стоят по диваните и се чувстват като прегазени от валяк.

Навън в тъмнината вие улично куче, а Баян вероятно вие из гората.

Това е.

Брей, чак дотук ли стигнахте, бре? Вие акъл нямате.

Днес ще е облачно, слънчево, прохладно и меко в Бургас и региона.
Нека е хубав денят ви.

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...