време за прогноза 02 фев. 2023 2023-02-02 2023-02-02 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc2grIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--09e2c91026ce46a060b8846461424f8774f505db/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20140212_074123_resized.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Животът като молитвена закуска...

Всичките зму там коучове, инструктори по лично усъвършенстване  и ходещи наръчници по правилно хранене проповядват колко е важно човек да започне деня си с една добра закуска.

Пък, те закуските са ...най-различни чешити.

Например, италианската закуска е общо взето в състав ...кафе /вероятно ристрето, демек късо/ и някакъв сладкиш от типа на кроасаните /сакън, да не кажете кроасан, защото това звучи като нещо френско, а италианците скачат гневно срещу разните му там френски неща/

В Испания режат здраво хрупкав хляб на филии, гарнират го с хамон /шунка/, със салам, с масло, с маслини, с хамон, с още хляб, с хамон, с портокалов сок и....ъъъ...още един наръч хамон

Изобщо по Средиземноморието закуската е изобилна и обилна.

За английската закуска...по-добре недей, че с тоя боб и с тия яйца и наденички...си мяза на обяд.

Закуската може и да е полезна...тип „гранола“ с нещо си...Туй ще рече овесени ядки с нещо си по избор.

Само че в последните дни една закуска започна да броди из Европа или поне из България.

„Молитвена закуска“.

Значи който е бил на молитвена закуска, той е богоравен, а който не е бил, ми той нещастен и незначителен човечец ще да е.

Деня и нощя в Отечество любезно се спори един от нашенските нотабили бил ли е на последната „молитвена закуска“ или не е бил?

Щото глашатаите на този нотабил възвестиха „Бил е“, ама други глашатаи отвръщат „Тц, никак даже не е бил и само на видео е гледал как другите закусват“.

И тъй докато спорим за някаква молитвена закуска с нечие участие или неучастие, забравяме, че на средния българин обядът и вечерята му поскъпнаха бая напоследък.

Както и да е.

Ще ви призная два свои гряха, свързани със закуската.

Някога, в древността, от училище ходех на стаж в СОМАТ Бургас. И сутрин, преди 7 часа закусвах в работничекия стол със ...ъъъ....със СУПА. Както тогава, така и сега звучи доста сакндално. Но аз обичам супа за закуска.

Аз обичам супа, чорбата е турско ядене - беше казал бай Ганьо, докато сърбаше оглушително супа на гости у Иречек.

А в морския курорт Санта Сусана, близо до Барселона, отрупвах на закуска чинията си с толкова много неща, че някаква група германци в съседство всяка сутрин се изблещваха с моя апетит. Милите, все ме гледаха с очакване дали ще изям всичко, а аз го изяждах. И виждах как се опулват още повече.

Да ви кажа честно, предпочитам тези два варианта повече, от която и да е била молитвена закуска. Особено пък ако ще я гледам през витрината или на видео.

Наздраве и добър апетит...

P.S изобилната средиземноморска закуска ми е най-много на сърце...и на корем...А тази сутрин опънах една мазна баничка и се помолих да не ми се залепи на паласките...Стана почти като молитвена закуска.

Ха, че то време за прогноза станало.

Задават се студени дни...студен атмосферен фронт, както се казва. Затова носете топли чорапи и се топлете с горещи мисли за лятото

Нека е хубав денят ви

автор: Красимир Калудов

 

 

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...