икономика 17 ян. 2023 2023-01-17 2023-01-17 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbzErIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--7a25e10b0133fbc12ed4b77e06ca0b0800e1b656/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20230116_171201.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бургаски търговци поискаха промяна в Наредбата за преместваемите обекти

Какви промени да бъдат направени в Наредбата за преместваемите обекти обсъдиха общински съветници и представителите на малкия и среден бизнес в Бургас.

Предприемачите споделиха, че вече петнадесет години пропуските в наредбата обезсмислят инвестициите им и пречат да равиват бизнеса си, от което губят всички, в това число и общината заради по-малките постъпления от данъци и такси.

В търсене на пресечни точки и сближаване на позиции съветниците от различни политически сили изслушаха препоръките, съветите, критиките и недоволството на предприемачите с малки семейни фирми.

Като причина за недоволството на търговците бяха посочени липсата на достатъчно подробна информация в териториалните дирекции за броя на свободните позиции за търговски обекти, несигурността им заради краткия срок за ползване на позициите, невъзможността да се разкриват заведения за обществено хранене и  утежнената процедура при оформянето на необходимата документация за кандидатстване за всяка отделна „точка“.

Разговорите бяха инициирани от Иван Иванов, председател на групата общински съветници от ПП „Средна европейска класа“.

По време на дискусията стана ясно, че разминаванията между двете страни са сериозни.

Присъстващите представители на бизнеса настояха в поправките на общинската наредба да се предвиди увеличаване на срока на ползване на временните обекти до пет години вместо съществуващия период до три години. Търговците поискаха и да се помисли за разкриване на краткосрочни /дневни/ позиции, които да се предлагат на предприемачи около Първи март, Осми март, Великден, Коледа и други дни от празничния календар.

От бизнеса отхвърлиха възможността разпределението на заетите позиции след изтичането на договорите им за ползване и на новосъздадените „търговски точки“ да става чрез търг или жребий. Нещо повече, те припомниха, че единадесет пъти са оспорвали в съда подобни поправки в наредбата.

Предстои да бъде създадена обща работна група с участието на общински съветници, представители на общинска администрация и на търговците. В следващите по-малко от 30 дни те ще набележат съвместни предложения за промяна в наредбата, които да бъдат поставени на гласуване на сесията в края на месец февруари.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...