време за прогноза 31 авг. 2022 2022-08-31 2022-08-31 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa2g5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--432a3d359a772b8157caf4825e940dbe60d51963/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20220504_075456.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Благодарности за Горбачов

Михаил Горбачов вече не е сред нас. Световните информационни агенции съобщиха новината за смъртта му.

Замислих се...за този човек, който провокира процес на промяна...възпята в онази песен "Вятърът на промяната"

В края на 80-те години Михаил Горбачов заговори за „Перестройка“ и „Гласност“...

И тези две думи звучаха толкова страшно и шокиращо за създателите на дългогодишната комунистическа плесен в България, че по павилиончета за вестници започваха да изчезват определени вестници и списания от тогавашния СССР.

Но духът беше изскочил вече от бутилката. Светът се променяше.

Михаил Горбачов заяви пред очите на хората по цял свят „Царят е гол“ и тогава ние, които бяхме от едната страна на „желязната завеса“, прогледнахме и видяното ни ужаси.

Видяното ни до такава степен, че срутихме с голи ръце „Берлинската стена“..., а в ГДР, в Чехословакия, в Полша, в Румъния, дори и в България хората напълниха улици и пощади.

Дори нашият вечен генерален секретар на БКП Тодор Живков ухилено заяви „Комунизмът беше едно недоносче“. Също така и каза „Приземяване братче, приземяване“ и обясни, че трябва да изчакаме да отмине бурята, пък после ако трябва ще се преустройваме“

После навсякъде хората започнаха да прогонват добре познатия „Един призрак броди из Европа, призракът на комунизма“...

На някои места си той си тръгна, на други остана, на трети мимикрира от другар на господин, от комунист на капиталист.

Михаил Горбачов промени света. Някои държави и хората в тях полетяха, а други доказаха, че са били превърнати в бройлери и не искат да летят, а да стоят на земята и партията да ги храни три пъти дневно.

Някъде „перестройката“ превърна бившите социалистически държави в модерни общества, а на други места бившите социалистически държави се превърнаха в имитация на демокрация...Там демокрация стана мръсна дума, за да докаже, че по тези места демокрация всъщност няма...

В едни държави скъсаха завинаги с комунизма и продължиха да създават бъдещето си, а в други държави скъсаха надеждите за промяна на комунизма и продължиха да живеят в миналото и да обясняват колко хубаво е било.

Мнозина наричат и днес Михаил Горбачов предател. Заради това, че показа на милиони хора по света, че могат да бъдат свободни.

Но в България повечето хора безвъзвратно бяха отвикнали да живеят в свобода и всичко да зависи от тях самите. И до днес подобни хора чакат на държавата.

И някои от тях днес са бележити държавни капиталисти...или общински. Защото никой от тях не може да развие бизнес в конкурентна среда, а разчита за приходите си на договори с община и с държава. Такива се оптиват да звучат като френски абсолютен монарх и казват гордо „Държавата, това съм аз“, но преведено на чист български всъщност казват „Държаната/ощинската хазна е моя“

Ние още чакаме в България истинския край на перестройката, която започна в края на 80-те години на миналия век...

Искате ли да си представим какво би било у нас, ако не беше се случила перестройката и ако бяхме останали под крилото на БКП?

Лично аз не искам и съм много благодарен на Горбачов, че заради него светът се промени. И България дори се промени. Имаше и хубаво, имаше и лошо, но се радвам, че всичко се случи.

А промяната продължава да плаши и днес мнозина в България...и затова те веят мухлясало знаме, на която с разкривени букви пише „Стабилност“

Що ли се хабят. Да бяха заложили на Тодорживковското „Приземяване братче, приземяване“

Ха, че то време за прогноза станало.

Днес ще е облачно, влажно и топло. Максималните температури в Бургас и в региона ще гонят 30 градуса. Нека е хубав денят ви

автор: Красимир Калудов

 

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...