време за прогноза 22 апр. 2022 2022-04-22 2022-04-22 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc3g3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--28b84cdced4a85e5d35e057b8b4355ff65743018/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20180129_074352.jpg

Burgas Reporter Ltd.

България е толкова малка държава, колкото ние позволяваме да бъде

Казаха ни го в очите...

Били сме малка държава.

И не, не ни го каза някой чужденец.

Български министър го каза.

Ние сме малка държава и таковата...нали...понеже сме малки...

Тук изобщо не става въпрос за това някой да разчеше мъхната си гръд, пък да викне като един Динко „Булгар, булгар“

Не, не е нужно да доказваме на света малки ли сме или сме големи.

Ще ви разкажа за Венцислав. Той отиде в Лондон. Започна от нулата. Сега има своя компания и е толкова добър в професията си, че се скъсва от поръчки  и от работа.

Ще ви разкажа за Виктор. Учи трета година в Нидерландия. Там никой за нищо не му е постлал. Никой не го пита от къде е, малка или голяма е държавата му. Важно е може ли да учи, може ли да работи наравно и по-добре от колегите си. И той може. И го прави. Взима си изпитите и работи. И върви напред. Той е българин и не крие това.

Ще ви разкажа за Калоян. Онзи ден завърши курс, свързан с киберсигурността. Завърши го по такъв начин, че светкавично получи изключително изгодна оферта за работа от Швейцария, която...отказа. Защото има още по-големи амбиции. Той не се чувства малък човек от малка държава. Има големи амбиции, големи планове и големи мечти. За него няма граници. Той е българин.

Ще ви разкажа за Вероника. Тя влезе в пълно отличие в медицински университет в Германия. И вече във втори курс има по-високи оценки от много свои германски състуденти. Вероника няма мислене на човек от малка държава. Тя е готова да покори света и не се срамува да се нарече българка.

Ще ви разкажа за Илия. Той е от години в Швеция. Много успешен мениджър в системата на корпорацията „Ериксон“. Налагаше по света системите за 4 джи и 5 джи в моменти, когато у нас нямахме представа какво е това.

Ще ви разкажа за Александър.

Тоя вярва, абсолютно е убеден, че България може да стане Силициевата долина на ЕВропа. И работи това да се случи и със сдвоята компания обслужва клиенти от цял свят. Офисът му дори не е в София.

Мога да ви разказвам още много. За Борис в Лайпциг, Германия или за Мария и Динко в Канада. Но защо да ви разказвам повече. Вие самите познавате такива хора. Те успяват навсякъде.

Онова, по което си приличат, е че някои от тях са напуснали България..., защото са отказали да приемат обидната рамка „Ние сме малки, ние можем да постигнем малко, ние се задоволяваме с малко“. А други са решили да останат в България, за да я изградят като част от успешния свят.

Е, аз предпочитам да слушам и следвам такива българи, да разказвам за тях и да им се радвам. Такива, които не са се предали, не са се отказали и имат вяра в себе си.

А вие...вярвате ли, че сме малка и незначителна държава на гъ.а на географията?

Защо аз не. Вярмам, че България може да е такава, каквато я направим ние. Аз, ти, той, тя, ние, вие, те...

Ха, че то време за прогноза станало! Ще е облачно, тихо и дъждовно, но сравнително топло. Утре ще бъде по-хубаво. Нека е хубав денят ви.

автор: Красимир Калудов

 

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...