време за прогноза 18 апр. 2022 2022-04-18 2022-04-18 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc1Y3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--460aff497d5d3627eccdefe7e25d6a740642679c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/P3286624.JPG

Burgas Reporter Ltd.

Човекът, който преброи 3000 дупки, но не видя 300 000

Имаше времена, когато умни и благородни хора брояха врабчетата у нас. И суха пара взеха за благородното си дело. Защото врабчетата са важни.

Имаше времена, когато други още по-умни и благородни хора брояха делфините в морето. И пари взеха за труда си тъй природолюбив. Тъй, де...делфините също са важни.

Имаше времена, когато усърдни и благородни люде брояха комари...И пари също получиха за усилията си в полза на човечеството..., защото комарите може да не са важни за вас, ама за жабите са...

Жаби още май никой не е броил у нас,  но като нищо по някоя програма ще финансират и тоя мониторинг.

Изобщо по брой на преброители у нас на глава от населението сме високо, високо, високо, над завист и обида, високо, високо, високо, високо да те видя..., както пееха онези гиганти от ФСБ.

Броенето у нас е дело благородно. С традиции. Като почнеш от преброяване на дивите зайци, та стигнеш чак до преброяване на действителните гласове. И на недействителните.

Някои броят гласовете в парламента. Други броят бройката на извънсъдебните споразумения и на делата, приключили без присъди. Трети броят кюлчета и пачки или чували с пари, предназначени за непостроена магистрала. Нахалници, само в чуждите паници гледат.

Едно,две, три....единадесет, дванадесеееееееет!!!! Броят абитуриентите и гърмят шампанското.

Една, две, три, четири....дванадесеееееет – отброява броя на годините си във властта един управник и скромно обяснява „Няма по-подготвен от мен“.

Говори си, защото знае, че дума дупка не прави.

Онзи ден същият най-добър сред най-добрите обяви на широките народни маси, че като странствал из друмищата, взел, че преброил 3000 дупки. Появили се за последните сто дни.

Все едно, че някакви хищни асфалтопитеци са изяли асфалта.

Голямо броене е паднало. И сподели още, че се връщал отначало и тъй от дупка на дупка преброил ги бил. 3000 дупки, като 3000 лунни кратера. Ужас. 

Тъжна е участта на този човек. По негово време пътищата в страната бяха хем най-ремонтираните в ЕС, хем бяха най-скапаните, хем най-скъпи.  Но тези данни ги няма в неговото преброяване.  

Брои човекът дупки днес и обвинява за тях новите гадове във властта, но иначе  мълчи и нищо не казва как така са били изсипани толкова много пари за пътища, а парите ги няма, пътищата също. Няма ги, бре. Останали са само дупките. И неясни документни следи за парите. И строители на пътища без заплати.

А хората край големия преброител на дупки като ехо повтарят „Няма по-добър, няма по-добър“...

Хайде да помогнем на този неуморим преброител.

Нека да добавим към неговите 3000 дупки още десетки, стотици и хиляди дупки с история.

Огледайте се по пътищата около вашия дом, около вашето населено място, където живеете. огледайте се и сега можете ли да посочите някой път, по който има дупки поне от пет шест години? Или от повече. Колко от тях са били ремонтирани? Колко от тях са вечни?

Според вас на колко години са дупките по пътя Малко Търново – Царево, например? Най-малко на 25 години, ако питате мен.  А дупките към Дюлински проход? Може и на 30 години да са. 

А дупките по пътя между Сарафово и Бургас на колко години са и колко пъти са били ремонтирани? 

Има ли около вашето населено място дупки по пътищата, които са безсмъртни и вечно оголени? Мислите ли, че оня преброител ги е преброил?

Защото аз съм сигурен, че най-добрият сред най-добрите ги е пропуснал. Не ги е видял. Или ги е подминал, защото с тях няма да му излезе управлението.

За такива като него е измислено едно невероятно точно определение „Гьон сурат“...Разбирайте го така, както искате.

Ха, че то време за прогноза станало...Днес ще е студено, дъждовно, ветровито и направо ми иде на викна „Пролет, моя кална пролет“

Нека е хубав денят ви.

Автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...