икономика 22 март 2022 2022-03-22 2022-03-22 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb0o3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c095604562acc924624e4085e9a9e4d755ee30eb/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20201010_163251.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ще започнат ли клиентите да търсят жилищни сгради с бомбоубежища?

Ще започнат  ли купувачите на пазара на недвижими имоти да поставят сред изискванията за жилище освен разположение, изпълнение, цена, престиж и ...сигурност, т.е наличието в сградата на скривалища, укрития и бомбоубежища. Ще зепочнат ли архитектите, строителите и инвеститорите да обмислят такива промени?

Потърсихме за коментар арх. Емил Бурулянов, главен архитект на Община Бургас.

Войната в Украйна отново показа какво решаващо значение  имат бомбоубежищата и скривалищата в обжществените сгради. Мислите ли, че ще настъпи някаква промяна при строителството на такива обекти у нас и архитектите и строителите ще започнат да предвиждат подобни помощения в новите сгради?

Всяка такава промяна трябва да бъде резултат от промяна в нормативната база. Ако тя се случи по начин, който е задължителен за всички видове строежи, възможно е.

В момента е задължително да има „общи помещения“, в които да се складират различни сечива, инструменти и други такива притежания на етажната собственост. Няма други изисквания, по силата на които да се изисква обособяването на такива специални помещения, свързани със сигурността на хората, живеещи или обитаващи сградата.

Това пропуск ли е?

Не може да се нарече пропуск. В добрите времена обикновено се предполага по-различен начин на организация, на мислене, на административна дейност.

Ако в следващите години има военни действия, предполагам, че част от избените клетки ще бъдат преустроени по друг начин.

В последно време мисля в тази посока. Хората в момента си задават точно тези въпроси за организацията на помещенията в една сграда, независимо дали е ново или старо строителство. Все повече започват да се питат годни ли са избените помещения да играят ролята на някаква междинна, „хибридна“ версия на бомбоубежища. Да, това не са бомбоубежища в истинския смисъл на думата, но все пак осигуряват някаква защита при катаклизъм, дали ще е наводнение, бомбен удар, земетресение...

Но е ясно, че самите бомбоубежища като помещения имат съвсем различни характеристики за филтрация на въздуха, за здравина, за размери. Съществуващите общи части, избените помещения нямат такива характеристики и изобщо не са предвидени за ситуация на бомбен удар, ядрен удар или атака с химическо оръжие.

Възможно ли е като реакция на пазара на недвижими имоти купувачите да започнат да търсят сгради с такива бомбоубежища?

Възможно е, не би било никакъв проблем част от общите части на дадена сграда да се предвидят за тази цел. Дали ще е приземен етаж или подземен етаж, има възможност някакви сутеренни помещения да бъдат отделени за тази функция. Не говоря за „паник стая“, а за убежище.

Но до момента с вас разсъждаваме за сгради от типа на офис и жилищни сгради, които са резултат от частна инициатива. А мислите ли, че оттук насетне при строителство на обществени сгради ще се мисли в посока на осигуряване на бомбоубежища и укрития?

Отново се връщаме към рамките на съществуващата нормативна база. В момента не се изисква нищо в тази посока. Естествено, съвсем друго е положението за някакъв специален обект или военен обект.

Но по отношение на жилищните сгради...Ако даден инвеститор реши да предвиди някаква част от сградата с определена квадратура за укритие, ние ще разгледаме проекта и ако всичко е нормативно издържано, ще приемем сградата, ще издадем разрешение за строеж. Готови сме за такъв вариант. Няма нещо, което да ни възпира, ако инвеститор желае да направи нещо подобно за хората, които обитават сградата. Щом всичко друго за апартаменти, за осветеност, за парко места е в нормите, защо ако е предвидено помещение за бомбоубежище, ние да не го подкрепим. Напълно разбираме една такава промяна.

Ако има достатъчно парко места за апартаментите, но остава още пространство, може да е укритие, но то трябва да има други характеристики, като размери, здравина, филтрация на въздуха, обзавеждане, противопожарни изисквания и прочие.

Иначе в частния случай това ще е помещение, където хората да се скрият при извънредна ситуация. Нещо като малък кризисен център за моментна защита, а не за перманентно укритие.

И все пак мислите ли, че пазарът на недвижими имоти би наложил този стандарт преди да се промени нормативната уредба?

Пазарът винаги реагира. Така стана и с пандемията от Ковид 19, заради която пазарът се разви в нова посока. Хората започнаха да търсят големи жилища, които да им служат за дом, но и за офис. През последните две години започнаха да се търсят жилища в „затворени“ комплекси, където има всичко като детски градини, магазини, центрове за услуги и прочие удобства, за да се осигури някаква относителна изолация на хората и по-малко контакти.  Хората започнаха да се стремят заради пандемията към начин на живот, в който всеки да си е самодостатъчен. Да работят, пазаруват и почиват на едно място. Също така като реакция на пазара започнаха да се проектират много повече фамилни къщи извън градовете.

Пазарът се промени за около две години, доста отчетливо. Дори наемането на жилища започна да се насочва към изолирани локации, споделени работни пространства и прочие.

Имаше къмпинги по Черноморието, които се превърнаха в офиси. По тази логика, ако се намираме достатъчно време във военна обстановка или някакви катаклизми, пазарът ще се нагоди. Хората ще търсят сгради с бомбоубежища.

Когато клиентите започнат все по-често да питат дали в дадена жилищна сграда има такива пространства за укрития, инвеститорите ще започнат да се замислят и да натискат проектантите си да се съобразят с тази тенденция. Неизбежно е.

автор: Красимир Калудов

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...