време за прогноза 20 март 2022 2022-03-20 2022-03-20 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbnA3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a63ea15bb14a5292c7de862a07a0fcb7aa915a4b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20190329_071902.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Размисли в Годината на Овчарското куче, което иска да стриже овце и хора

Когато проумял, че краят на управлението му наближава и изобщо раздялата с властта е неизбежна, император Нерон Клавдий Цезар Германик извикал драматично Qualis artifex pereo, демек..."какъв артист си отива"...

Мъчно му било, че историята му начело на империята свършва и проплакал.

Това разбира се не трогнало никого и краят му като владетел настъпил. Иначе човекът вярвал, че освен него никой друг не е достоен за тази работна позиция. Странното е това, че в началото римляните го боготворяли. В края хич даже.

На всичкото отгоре, когато го изхвърлили от сцената на собственото му императорско представление,  империята си продължила да съществува и без Нерон.

Император Наполеон Бонапарт бил свален от трона си, но нали сърце мъжко юнашко не трае, пак се върнал на престола...

Дори тогава медиите във Франция в началото писали „Чудовището се завръща, а когато влязъл в Париж, вече същите органи на свободното слово го обсипали с „Осанна“...и го величаели.

Малко по-късно обединените сили на няколко европейски държави отнесли Наполеон и славната му армия като куцо пиле домат. Общо взето не го искали и толкоз. И го изхвърлили завинаги в архивите на историята. Пък Франция продължила да си бъде Франция.

В Отечество любезно пък по традиция управниците ни не четат историята. За тях това е някаква изпълнена с плесен, прах и паяжини скучна информация и затова я игнорират.

Всъщност историята у нас е вид пропаганда и донякъде е разбираемо това, че малцина я четат.

И все пак, вместо да търсят неумолимата истина или някакви примери в историческите хроники, те предпочитат да слушат нежните упойващи слова на ласкателите или да четат хвалебствени статии за себе си, написани по силата на договори за медийно отразяване.

Такива управници най-обичат тълпите да скандират името им. Макар че ако четяха история, щяха да знаят, че тълпите с голяма лекота сменят плочата и почват да скандират ново име, веднага щом се появи нов управник.

С риск да се повторя, за кой ли път пак ще цитирам Шимон Перес, според когото "Историята няма задна скорост".

Някакъв френски крал, абсолютен монарх, беше извикал „Държавата, това съм аз“, а един български политик, със самочувствие на абсолютен монарх, заяви „Няма по-подготвен от мен“, пък лакеите му изпаднаха в делириум тременс и го обсипаха с възторзи.

Няма бе!!! Със свещ да издирвате, микроскоп дори, няма по-добър управник никъде.

Липсата на алтернатива и проветряване обикновено води до ... мухлясване.

Аналогичен случай в наше село. Този невероятен, този изключителен Боби Михайлов си подаде оставката, напусна БФС и след две три години реши, че се отказва от оставката си и се върна пак начело на родния футбол. Няма друг като него. Няма кой да го замени, ако питаш него и свитата му.

Неслучайно този, самоопределилият се за най-добрия в историята на българската политика, предупреди своите следовници, че те не могат нищо да направят без него. Е, с това не искаше да каже, че те са некадърници, но...

Той бил за тях като овчарско куче. Демек те са овцете, а той щял да ги пази от вълците.

И пак го аплодираха френетично и любовно. Като овце.

Извратена малко изглежда тази овча любов.

Иначе никъде по света няма овчарско куче, което иска не само да пази, да стриже и да управлява овцете на двора, но и хората в къщата. Точно така, да стриже и хората. И сегиз тогиз да козирува на началниците от по-големите дворове, пардон...държави. Нали Тери Пратчет беше казал, че човек винаги се превръща в нечие куче.

Иначе и тълпа под наем няма никъде по света. Само в Северна Корея, в Русия и у нас. Извозват ги с автобуси, на чийто предни стъкла пише "Случаен превоз". Случайни хора, озовали се случайно на правилното място, това е.

Не мога да повярвам, че в Отечество Любезно може да има човек, който да е убеден, че времето е спряло и че всичко се върти около Него.

А още по-невероятно е това, че освен този човек и лакеите му вярват в същото. Или поне се опитват да убедят вожда си, че му вярват.

Мисля си, че ако някой ден Овчарското куче се изтъпани пред следовниците си, които френетично крещят името му и им рече „Аз съм светлината, аз съм пътят, аз съм истината“ и те ще ще му кажат „Ти си, вярно е“.

Но това е положението. Овчарското куче с претенции да бъде овчар на овце и хора завинаги и неговите следовници заедно ще извървят пътя си. Историята е пълна с такива примери.

И някой ден овчарското куче с изумление ще чуе, че неговите любими овце го...ами, ругаят го и го обвиняват за всичко, дори за собствените си несполуки. Дори някои от най-близките му  и покорни овце ще хвърлят камъни по него. Ами, да. Обикновено най-големите предатели стават най-приближените на някакъв човек с власт. Пък и овцете са винаги готови някой да ги дои и да ги стриже. Те в края на краищата дават вълна и мляко, не мозък. 

Историята е доказала, че винаги идва момент, когато заслепените проглеждат. Така е било, така и ще бъде. И тогава озверяват, защото на едни им е било по-добре да си стоят на тъмно, а други се ядосват, че са живяли години наред без светлина. И тогава го отнася доскорошният им водач.

Ха, че аз като дърта орисница мърморя някакви безумия, а вие вместо да се наслаждавате на свободното си време, си губите времето с тях.

И тъй станало време за прогноза.

Днес ще е слънчево и ще се затопля. Дори максималните температури ще достигнат до към 6 градуса, че и повече.

Нека е хубав денят ви.

автор: Красимир Калудов

 

 

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...