време за прогноза 19 дек. 2021 2021-12-19 2021-12-19 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBamw2IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ab1fa457bd2649f11ffeb312ee0c69e257b15527/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20210516_082826.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Защо имената на две улици в Бургас предизвикаха такива големи спорове

Сигурно ще се намерят хора, които презрително ще изсумтят „Абе, да ви имам проблемите на вас в Бургас“

Да, така е. Едва ли името на една улица е по-важно е размера на бюджентана рамка за годината на една община, но в Бургас се случи точно това.

Предложение за име на улица вкара общинските съветници в сложен езиковедски, семантичен и маркетингов казус.

Накратко...инвеститорите в проекта за изграждане на модерната болница „Сърце и мозък“ /вложението им възлиза на около 100 млн. лв. / поискаха на обособяващате се към тяхното лечебно заведуение улица да бъде дадено името „Живот и здраве“.

Това предложение обаче доведе до бурни спорове.

Чуха се опасения, че ако то бъде прието, в бъдеще никога и никому няма да има основание да бъде отказано да кръсти улица „Гора зашуми, вятър повее“, „Вятър ечи, Балкан стене“ или „Ако е рекъл Господ“, пък дори „Огън от любов, най-щастливият пожар“

Част от съветниците в съответните общински комисии се позоваха на утвърдените практики, други изразиха мнение, че предложеното име не е всъщност име, а цял израз от типа на пожелания или почти идиоматичен израз.

Други от колегите им обаче споделиха мнението си, че става въпрос за инвеститор от клас „А“, който е направил респектиращо вложение в Бургас и е разкрил сериозен брой работни места, за което си струва да бъде подкрепен. Тре ти видяха в предложението майсторски маркетингов ход, който гарантира голямо внимание и интерес.

Като опит за излизане от сложния филогогически и езиковедски спор бяха направени още две предложения. Бъдещата улица да носи името „Здраве“ или „Проф. Александър Чирков“.

Инвеститорите по-скоро настояха да бъде прието тяхното първоначално предложение.

На предстоящата сесия казусът със сигурност ще бъде разрешен и улицата ще получи име.

Остава ни да видим кое ще бъде то и дали консервативната езикова система ще оцелее или над нея ще получи превес едно атрактивно предложение за игра на думи.

Но на предстоящото заседание на общинския съвет ще се разглежда и друго предложение. Да се смени дългогодишното име на бул. "Янко Комитов" с името на македонския войвода Даме Груев. А там споровете на тема историческо признание и възвикване на административни проблеми също бяха сериозни. Време е най-сетне да спрем с пренаписването на историята ни.

ха, че то време за прогноза станало.

Днес ще е слънчево и тихо, но пък студено с около 7-8 градуса температури в Бургас и региона.

Нека е хубав денят ви

автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...