време за прогноза 13 дек. 2021 2021-12-13 2021-12-13 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaUY2IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d5753c525884571cab625c36de6453469ac45779/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20211118_084754.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Да се завърнеш на бял кон ...в миналото

Той, Шимон Перес може да е казал, че историята няма задна скорост, но в Отечество любезно постоянно някой се пробва да го опровергава.

Не знам как е в другите страни по света, но в България „Да се завърнеш на бял кон“ означава, че не някой се връща отнякъде, а някой се опитва да върне всички към някакви отминали времена. Или се опитва да спре времето.

У нас по традиция избираме между две фази на развитие... Доброто, старо „Тъпчене на място“, познато като стабилност или  „о, минало незабравимо, о, пресвещени старини“.

Туй еволюция, туй революция...тц...всичко се движи наобратно и със задна скорост.

И онзи, покаченият на бял кон, обикновено хич даже не вдява, че времето му е изтекло. Препуска върху коня си и крещи „Назаааааад“. Предлага ни оферта да го върнем, че и ние с него да се върнем.

Те, не го искат в селото, пък той пита за поповата къща...

Обикновено нашенският ездач на бял кон е нещо като „Конникът без глава“. Препуска като изоглавен и се чуди защо доскорошната всенародна любов се е изпарила.

Сократ преди хиляди години признал "Аз знам, че нищо не знам", но един роден велик мислител наскоро рече " Няма тема, която да не знам".

Бай Сократе, скриха ти шапката, а?

Ама, нашичкият отказва да си тръгва. Не го приема. Не било хубаво, казва. След мен и потоп – ни уверява и като един древен оракул вещае катастрофи и всемирен потоп.  Не можело без него. Нямало по-добър. Той бил началото и краят. Алфата и омегата. Господар и командир. Най-подготвеният. А около него някакви хора мълчаливо клатят глави.

И конникът размахва знаме и събира под него армия от хора с по-добри CV-та, по-красиви и по -умни. И по-мълчаливи. И по-послушни. И винаги верни синове и дъщери на партията.

А всъщност времето не спира. Всичко тече, всичко се променя. Ако не вярвате, питайте „Костовистите от седмия ден“, Царистите от 800 –те дни“ и „Свидетели на Тройната коалиция“. Бяха тук, но ги няма. Имаха дни велики, славно време, но времето им изтече.

Да, някои от тях още оседлават белия кон на голямото завръщане, но уви...конят им е затънал в пясъците на отминалото време.

Историята няма задна скорост. Вярно е. И някои хора вече трябва да приемат, че са част вече отминала история. И дори най-новото някой ден става старо и ново го заменя. Така е било, така и ще бъде.

Ей, унесъл съм се в безсмислени брътвежи и забравих, че е време за прогноза.

Днес ще е облачно, с умерен вятър, с превалявания от дъжд и с максимални температури от около 10 градуса в Бургас и в региона. Нека е хубав денят ви.

автор:Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...