икономика 20 юли 2021 2021-07-20 2021-07-20 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbkozIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--5a6dbc5d51609bf89d5ef4733798530ae21e6123/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/more7.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бизнесът: Туризмът трябва да стане приоритетен отрасъл за новото правителство

Туризмът да се превърне в приоритетен отрасъл за новото правителство, призовават от Обединение „Бъдеще за туризма” (ОБТ).

Според представителите на бранша туристическият сектор е в безпрецедентна криза, за излизането от която са необходими голяма инициативност, нестандартни решения, висока компетентност и упорит труд.

„Това са очакванията ни към бъдещия министър и неговия екип, ако искаме България да остане на картата на световните туристически дестинации.”, подчертават от ОБТ.

Затова най-голямата неправителствена работодателска организация на туроператорите ще подкрепи кандидатура на професионалист, който познава бранша и неговите проблеми в детайли, готов е да взема смели и нетрадиционни решения и да отстоява прилагането им.

Бизнесът иска новият министър на туризма да има ясна визия и приоритети, да е абсолютно наясно как може да бъде променен досегашният модел на управление, при който политиките се решаваха в кабинетите, а не след обсъждане с бранша, и да изпълни незабавно наложителните мерки за оцеляване на сектора:

Изготвяне на стратегия – дългосрочна и краткосрочна, за развитие на туризма.

Стабилизиране на туроператорския бранш чрез учредяване и внедряване на Гаранционен фонд.

Създаване на контролно звено за овладяване на сивия сектор, като предпоставка за справедлива бизнес среда.

Адекватни мерки за оцеляване, подпомагане и компенсации за бранша, в т.ч.  изработване и предлагане на кредитен продукт без обезпечение и на преференциални лихвени нива, който да осигури ликвидни средства на фирмите; преструктуриране на задълженията към банки; цялостна програма за подпомагане на заетостта в сектора, която предполага удължаване на действието на мярката 60/40 поне 2 години и превръщането и в 80/20.

Работодателите в сектора се надяват на успешен диалог с екипа на бъдещия министър на туризма за разработване, приемане и изпълнение на тези приоритети.

„За туроператорите Министерството на туризма и неговата администрация са инструмент, чрез който се води правилна политика и се изгражда здрава бизнес среда за развитието на туристическата индустрия в България. То е звеното, което определя законовия начин на работа и стопира нездравословните практики. Министърът на туризма е фигурата, която трябва да обединява качества като диалогичност, прозорливост и визионерство, чрез които ще се следва политиката за национален приоритет на туризма”, изтъква Павлина Илиева, председател на ОБТ.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...