пред олтара 16 юни 2021 2021-06-16 2021-06-16 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdXQxIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--5294a67e77a313bb9e28506610038c482a6f4b66/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/12%D0%B2%D0%B5%D1%80.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Почитаме св. Тихон Чудотворец, епископ Аматунтски

Православната църква почита днес – 16 юни, св. Тихон Чудотворец, епископ Аматунтски.

Той се родил в кипърския град Аматун, в семейство на благочестиви християни. Баща му бил хлебар и той често оставал при него, за да му помага. Момчето много обичало да раздава даром хляб на бедните.

Веднъж баща му научил за това и го смъмрил. Младежът му отговорил: „Татко, не даром аз раздавам хляба, а го давам на заем Богу, ...а който дава на Бог, стократно ще получи”.

За да докаже правотата си, Тихон завел баща си в житницата. Голямо било учудването на стария хлебар, който видял пълния хамбар с чисто жито. За християнската добродетелност на младежа Господ щедро го възнаградил.

Скоро Тихон се прочул като боголюбив и мъдър християнин, затова местният епископ Мемнон го ръкоположил за дякон. А когато епископът се поминал, св. Тихон заел неговото място.

Другото чудо, извършено от свети Тихон, било следното. В едно лозе градинарите обрязвали сухите клони и ги изхвърляли навън като негодни. А Тихон събрал тия клонки и ги засадил в градината си. При това той се молел Господ да дари на лозовите пръчки тези четири свойства: първо, сухите клони да се хванат в земята, да пуснат корени и да порастат; второ, лозите да изобилстват с плод; трето, гроздето им да е сладко и полезно за здравето, и четвърто, неговото грозде да узрява най-бързо. На сутринта свети Тихон отишъл в градината и видял, че молитвата му е чута: сухите пръчки се хванали и пуснали филизи, а през лятото се оказали плодовити в необикновена и неестествена степен; докато в другите лозя гроздовете още зреели, гроздето на свети Тихон било вече зряло, приятно на вкус и много полезно за здравето.

Това лозе притежавало такава чудодейна сила не само докато бил жив св. Тихон. И след смъртта му то било плодовито и всяка година узрявало преди другите, така че на 16 юни - в деня на паметта на светеца - с виното от него се отслужвала света литургия. Дори само от тези две чудеса можем да се уверим, че Св. Тихон бил чудотворец и велик Божий угодник.

Доживял до дълбока старост, мъдрият отец управлявал всеотдайно паството си до деня на смъртта си.

На днешния ден църквата почита още Пренасяне мощите на св. Теофан Затворник.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...