пред олтара 07 ян. 2024 2024-01-07 2024-01-07 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdG1BIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1345b09c91fc774821eb7a28d744fb3d536fac61/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/candle.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Богоявленската благословия на патриарх Неофит

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Неизменно вярна на своята грижа за поверения ѝ от Бога православен български народ, и тази година в деня на светото Богоявление Родната ни Православна църква извърши последованието на Великия водосвет и поръси с осветена богоявленска вода воините и бойните знамена на Българската армия. Армия славна, която се уповава на Божията сила и благодатна помощ и закрила. Армия, която винаги е била надежден гарант за суверенитета и териториалната цялост на скъпата ни родина България.

Такава остава и в нашия все по-несигурен и изпълнен с по-нови и все по-кръвопролитни военни конфликти свят българската армия остава вярна на мисията си и на своето високо призвание, с внимание и чувство за отговорност към новите реалности и предизвикателства, неизменно с упование в Бога, без Когото за човеците нищо не би било възможно.

В Господа е нашата надежда и сега, пред лицето на безброй лични и обществени трагедии и на толкова силно бушуващата сила на злото. Унищожителната война против братска Украйна, която беше последвана от не по-малко ужасяващия християнската ни съвест военен сблъсък в земите, осветени от богочовешкото присъствие на Спасителя, за пореден път припомниха на всички нас важността на армията за всеки народ и държава.

Господ Бог и Светата Църква благославят само онази армия, която не проявява агресия, а единствената ѝ цел е да пази и отбранява своя народ и държава, в международно признатите ѝ териториални граници. Такава е и нашата Българска армия, затова днес молитвите ни към Всеподателя Бога са за славното ни войнство и за неговия висок дух, за да може то, с Божията помощ, с успех да изпълнява своята жертвена и родолюбива мисия.

Бог да пази свободна и независима България!

Мирът и любовта на нашия Господ Иисус Христос и общението в Пресветия Божи Дух да бъдат с всички нас!

За много и благословени години!

Честит празник!

С отеческа в Христа обич,

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...