време за прогноза 07 юни 2021 2021-06-07 2021-06-07 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcUYxIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--6a8016f8b8d452a6ab9d5e5b76aba729e3c4ff6a/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20210603_082632.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Предизборни кални бани…

Представете си, че вървите покрай сергиите на някакъв голям пазар и от всички страни търговците ви призовават да си купите стока. Така би трябвало да е, защото все пак е пазар.

Вървите, заслушвате се във виковете на продавачите и с изумление осъзнавате, че всъщност всеки търговец на това място не хвали своята стока, а крещи с пълно гърло "Не взимай от съседната сергия или от онзи там, защото стоката му е калпава, а самият, той е серсем, гад, измамник и лъжец".

И докато обикаляте от сергия на сергия, навсякъде чувате как всеки един търговец говори с обиди за своите конкуренти, проклина ги и сипе заплахи среу тях. Никой не говори за себе си и за своята продукция, а посвещава цялата си енергия, за да обясни колко лоши са другите.

Какво се получава тогава на този пазар?

Ако всички търговци обясняват колко отвратителна, гнила и гнусна е стоката по сергиите и колко лоши са продавачите, накрая какво ще си помисли клиентът?

Най-вероятно ще си каже, че това не е неговият пазар и почти сигурно нищо няма да си купи. Изводът, който ще си направи е, че на това място стоката навсякъде е лоша, а всички продавачи са някакви измамници.

А търговците ще се чудят, защо клиентите ги заобикалят и пазарът им не носи печалба.

И ще крещят още по-силно, още по-големи обиди към конкурентите си, защото едно си баба знае, едно си баба бае.

Тези търговци, на този пазар май са забравили нещо съвсем просто и старо.

Че могат да сменят гледната точка или подхода си. Могат да кажат на клиента  "Ела при мен, чуй ме, виж каква хубава стока ти предлагам и ако ти хареса, вземи си нещо от моята сергия". Търговецът може да каже това, без изобщо да обижда конкурентите си...Защото в края на краищата в случая е важна неговата стока, а не чуждата.

Възможен ли е такъв подход на пазара?

А възможен ли е в политиката?

Ще кажете, че не е хубаво да се прави сравнение между пазара и политиката. А защо не? Става въпрос за едно и също. Търговците предлагат стока или услуги, а политиците предлагат програми и решения на проблеми. Или надежда.

Дни преди началото на предизборната кампания... все се надявам, че участниците в нея най-после ще започнат да казват и показват „КОЛКО ДОБРИ СА САМИТЕ ТЕ“, а не "КОЛКО ЛОШИ СА ДРУГИТЕ" , "ЗА КАКВО СА" и "КАКВИ СА", а "НЕ СРЕЩУ КАКВО СА"  и „КАКВИ НЕ СА". 

Защото в края на краищата нали това е смисълът на предлагането на един пазар или в една предизборна кампания. Да предложиш на хората нещо най-хубаво, най-качествено и най-добро. А не най-малкото лошо.

Елате при нас. Вижте ни, чуйте ни и разберете какво можем. Ако ви хареса онова, което ви предлагаме, ако мислите, че можем да променим живота ви към по-добро, подкрепете ни…Ние сме добри в това и в това и предлагаме ето това, за да бъде добре и за вас.

Става ли това за предизборно послание?

Не знам. Ще видим на 11 юли. Надявам се, че тогава ще сме избрали най-добрите кандидати, а не най-малко лошите.

Има ли такива? Сигурно. Остава ни само да да търсим, да ги чуем и да се спрем пред тях.

Ха, че то време за прогноза станало. Днес ще е слънчево и топло. на места са възможни превалявания от дъжд. Нека е хубав денят ви.

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...