култура 20 май 2021 2021-05-20 2021-05-22 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdU4wIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c91e6033b69be29dcd9cc72f0af798f4dae2d8bd/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/187082742_606159234111796_765485619794222677_n.jpg

Burgas Reporter Ltd.

The essential FUNK trombone за музиката и бургаската публика (Част III)

Момчетата от The essential FUNK trombone пристигат в Бургас, за да представят новия си албум T.E.F.T.

Концертът им ще се състои на 22 май от 20:30 ч. в клуб „Модерен театър”, като с него официално ще бъдат закрити „Зимните джаз вечери” в Бургас. Цикълът от концерти се реализира от "Арт Мюзик Ателие”, с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Пред бургаската публика ще застанат Велислав Стоянов – тромбон, Димитър Благоев – китара, Иван Йорданов – саксофон, Даниеле Феббо - бас китара, Виктор Викторов – ударни. За съжаление заради здравословни проблеми Александър Васев на кийборда няма да успее да се включи в участието на групата. Затова неговото място ще бъде заето от друг доказан и много талантлив музикант – Станислав Арабаджиев.

Дни преди да излязат на морска сцена музикантите дадоха блиц интервюта специално за читателите на „Бургаски репортер”. В рамките на три поредни дни ви срещаме „очи в очи” с членовете на The essential FUNK trombone и ще разберем от тях как са се справяли с ограниченията по време на пандемията и къде намират вдъхновение дори в най-трудните моменти.

-За всеки артист е важно да има пряк контакт с публиката, как Ви се отразиха ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус?

Александър Васев: За всеки музикант, особено пък в група като The Essential FUNK Trombone, е ключово да има контакт с публиката. Това е нещо, което лично мен винаги ме зарежда, дава ми сили, вдъхновение и въобще куп позитивни емоции. Да не говорим, че когато публиката харесва музиката ти, то тогава няма нищо друго, което да потвърди в толкова голяма степен, че си на прав път в изкуството, което твориш. Няма как такива преживявания да не липсват на всеки музикант, а по време на пандемията това си пролича много. Лично аз оцених още повече важността на всеки един концерт и осъзнах, че не бива да приемам за даденост контактите ми с всеки един човек от публиката. Да, бяха организирани онлайн концерти, които по някакъв начин все пак постигнаха контакт с аудиторията, но концертите на живо са нещо незаменимо. Щастлив съм, че се връщаме постепенно към нормалния ритъм на живот и нямам търпение за концерта ни в Бургас и за срещата ни с хората там.
Снимка: Евгени Димитров

Станислав Арабаджиев: Локдаунът при мен беше свързан с физически проблеми и невъзможност да свиря. Така че в известен смисъл за мен по-тежко щяха да минат тези месеци ако имаше постоянно концерти, които трябва да отказвам. За радост вече съм доста по-добре и свиря, което от своя страна осмисля въобще съществуването ми.

-С какво се занимавахте през последните месеци? Имахте ли повече време да творите, след като културният живот в страната почти беше спрял?

Александър Васев: Определено творческият процес по време на пандемията беше изключително продуктивен. Лично аз имах щастието да участвам в създаването на два албума с The Essential FUNK Trombone и SoulBmoll. Просто нямаше как толкова много свободно време да не се оползотвори в творчество, защото хората на изкуството винаги имаме нужда да се изразяваме по някакъв начин. Липсата на културен живот беше голяма и затова гледах да я запълня с различни действия. Освен с композиране, например, изгледах страшно много стари концерти, следях с интерес творчеството на колегите ми и като цяло се опитах да запълня празнотата по всякакъв начин. Разбира се, както казах и преди малко, концертите на живо, а и всякакви културни прояви от различно естество са незаменими.

Станислав Арабаджиев: През последните месеци това, което ме държеше духом и финансово, беше преподавателската ми дейност. Радвам се на много кадърни ученици, с които не сме спирали да работим.

- Познавате ли добре бургаската публика? Смятате ли, че тя вече има изграден вкус за хубава музика?

Александър Васев: В Бургас съм свирил над десет пъти и със сигурност мога да заявя, че винаги съм оставал изключително доволен. Скъп личен спомен е и първото ми свирене на истински Хамонд орган, което се случи именно в Бургас. Публиката винаги е била изключително позитивно настроена, приемала е музиката, която сме представяли. Понеже съм бил с доста различни проекти на бургаската сцена, смятам че хората имат изграден вкус към музиката и са отворени към различни жанрове. Сигурен съм, че културният живот в Бургас ще се обогатява все повече и повече.

Станислав Арабаджиев: Бургас винаги е било много хубаво място за мен, като става дума за концерти, а и не само. Хубава музика е доста разтегливо понятие, но да речем, че музиката, която за мен е хубава смятам, че за много бургазлии също е такава.

- Издайте в аванс какво ще чуят Вашите почитатели на 22 май.

Александър Васев: На 22-ри май публиката трябва да се подготви за един гигантски ФЪНК танк, който безмилостно кара абсолютно всеки човек да танцува и крещи с пълно гърло “If you don’t like me, FUNK you”! Ще представим нашия дебютен албум, който създадохме с изключително много любов. Смятам, че едно от най-важните неща, които постигнахме в албума, а и като цяло в групата, е фактът, че всеки един от нас успява да покаже изцяло своята индивидуалност, но и същевременно всички сме обединени, усещаме се адски много помежду си и както музикантите обичаме да казваме, “сме заключени в груува”. Убеден съм, че публиката ще остане повече от доволна и няма да има търпение за още!

Станислав Арабаджиев: То вече е издадено! Няма тайни! T.E.F.T. е жестока хава, пичовете свирят зверски. Записаха албум и ще има дискове. Аз ще бъда по заместване сега (благодаря им за доверието!) и ще се опитам, доколкото мога, да се впиша в магията им. Техният пианист Сашо Васев минава през своите здравословни перипетии сега, затова нека му пожелаем бързо оздравяване и скоро пак да „мачка” клавишите!

Снимки: Евгени Димитров
Автор: Марина Костова

Интервютата с останалите членове на групата можете да видите ТУК и ТУК

 

 

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...