култура 18 май 2021 2021-05-18 2021-05-22 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc1owIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--678ce6821fdbf40ff1321c17f3c988b6193dfb4f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%B7.jpg

Burgas Reporter Ltd.

The essential FUNK trombone за музиката и бургаската публика (Част I)

Момчетата от The essential FUNK trombone пристигат в Бургас, за да представят новия си албум T.E.F.T.

Концертът им ще се състои на 22 май от 20:30 ч. в клуб „Модерен театър”, като с него официално ще бъдат закрити „Зимните джаз вечери” в Бургас. Цикълът от концерти се реализира от "Арт Мюзик Ателие”, с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Пред бургаската публика ще застанат Велислав Стоянов – тромбон, Димитър Благоев – китара, Иван Йорданов – саксофон, Даниеле Феббо - бас китара, Виктор Викторов – ударни. За съжаление заради здравословни проблеми Александър Васев на кийборда няма да успее да се включи в участието на групата. Затова неговото място ще бъде заето от друг доказан и много талантлив музикант – Станислав Арабаджиев.

Дни преди да излязат на морска сцена музикантите дадоха блиц интервюта специално за читателите на „Бургаски репортер”. В рамките на три поредни дни ще ви срещнем „очи в очи” с членовете на The essential FUNK trombone и ще разберем от тях как са се справяли с ограниченията по време на пандемията и къде намират вдъхновение дори в най-трудните моменти.

-За всеки артист е важно да има пряк контакт с публиката, как Ви се отразиха ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус?

Велислав Стоянов: Не мисля, че има артисти, на които липсата на изява да им се е отразила добре. Аз успях да се възползвам от локдауните максимално, но определено свиренето пред публика ми липсваше много.

Димитър Благоев: Всеки артист е екстроверт от момента, в който излезе на сцена. Там той катализира енергията, която носи в себе си, а в замяна получава тази на публиката. Въпреки това процесът на развиване е изключително самотно занимание. Това е моментът, в който се упражнява занаята, създава се връзката между артиста и средството му за изразяване – било то музикален инструмент, бял лист хартия, платно за рисуване или друго. Липсата на възможност да се изразяваш не е просто невъзможност да практикуваш професията си, но и липса на точно тази обратна връзка с публиката, която е неизменна част от това да бъдеш артист и част от едно общество на социални индивиди.

-С какво се занимавахте през последните месеци? Имахте ли повече време да творите, след като културният живот в страната почти беше спрял?

Велислав Стоянов: Отключих други инстинкти, главата ми се отпуши и започнах отново да пиша, нещо, за което преди все не ми достигаше време.

Заедно с Мишо записахме фантастичен албум с Биг бендови аранжименти по музика на дядо ми – Йосиф Цанков. Албумът се казва "Онзи вятър от първата среща" и беше посрещнат изключително добре, включително и от бургаската публика, която го чу в рамките на "Джаз в Бургас". Оттам ми хрумна идеята да направя програма по камерна музика за четири тромбона. Оказа се, че чисто исторически това е първата подобна програма върху популярна музика. Малко след това записахме албума, който бургаската публика ще има удоволствието да чуе тази събота в клуб "Модерен театър". Нескромно бих казал, че това е най-добрият Фънк, който родната сцена е чувала. В момента записваме нов албум на моят духов оркестър BrazzViliDJ, който ще съдържа основно мои и на Митко Льолев парчета. А в началото на юни ще представя втори албум по музика на дядо ми, този път в много нежни боса нова аранжименти. Албумът се казва "Приказка" и има засилено театрално звучене.

Димитър Благоев: Писах музика, имах време да развивам връзката си с китарата, изучавах репертоар от различни стилове, което е нещо почти невъзможно, когато си работещ музикант с график - тогава общо взето концентрираш вниманието си върху това да изпълниш следващия "гиг" максимално добре и да не се поддадеш на "халтураджийското" мислене.

- Познавате ли добре бургаската публика? Смятате ли, че тя вече има изграден вкус за хубава музика?

Велислав Стоянов: Нямам шанса да познавам бургаската публика чак добре, но знам, че концертният живот там доста се раздвижи през последните, да кажем, 5-10 години, което при всички положения е добре. Това е предпоставка за развиване вкуса ѝ, разбира се. Чест гост съм на фестивала „Джаз в Бургас” и се радвам, че се поде инициативата за „Зимни джаз вечери”. Надявам се тя да се запази.

Димитър Благоев: Бургаската публика е една от най-критичните в България, но и най-приемствените, когато ѝ покажеш, че си сериозен в това, което правиш. Що се отнася до вкуса за хубавото, той е различен за всеки отделен човек. Някой харесва по-солено, друг - не толкова. Затова не мога да съдя. Когато съм свирил с различни проекти в Бургас, съм чувствал, че те са били приемани добре, което значи, че разбиранията ни за хубава музика са сходни.

 - Издайте в аванс какво ще чуят Вашите почитатели на 22 май.

Велислав Стоянов: Ще чуят една супер мощна авторска фънк програма, събрана в нашият дебютен албум "T.E.F.T." , както и ще имат възможност да си го купят.

Димитър Благоев: The Essential Funk Trombone е като един "казан за претапяне" на индивидуалности. Всеки от нас идва със своя собствен музикален "багаж", но симбиозата, която се случва в тази група, позволява това да се превърне в една хомогенна смес.

* Интервютата с останалите членове на групата The essential FUNK trombone можете да видите ТУК и ТУК 

Снимки: Евгени Димитров

Автор: Марина Костова

 

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...