икономика 06 авг. 2012 2012-08-06 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcVEzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a19d6a4720ba39c70682b717111bbd72fa533cdc/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_4085.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Инвеститорът Неждет Куш: Наши български специалисти обучават кадри в завод на „Форд” в Турция

Неждет Куш е собственик на холдинга "Куш груп" и е един от най-големите инвеститори и работодатели в Югоизточна България. Предприемачът се е фокусирал основно в различни видове производства, чиято продукция се изнася за пазари в цял свят. Един от неговите заводи „Нурсан Отоматив”, базиран в Люляково община Руен, произвежда компоненти за елсистеми за автомобили на „Форд”, „Рено” и „Хюндай”. Преди по-малко от месец фирмата отбеляза десет години от началото на своята дейност. Г-н Куш с готовност се съгласи да разкаже за отговорността и усилията, които неговият екип полага денонощно, за да отговори на очакванията  и изискванията на партньорите от световна величина.

Какъв е начинът такива световни автомобилни концерни като „Рено”, „Форд” и „Хюндай” да обърнат внимание на предложение за съвместна дейност на български предприемач и на българска компания, базирана в община Руен?
Ние открихме през 2001 година завод в село Люляково и тогава наехме близо 40 човека. Първите ни работници бяха направо дошли от полето. В живота си не бяха виждали кабели. Почнахме с тях и в рамките на една година те стигнаха до 120 човека в производството. Тогава работихме за „Пежо” и за модела „Пунто” на „Фиат”

Как установихте контакт с тези концерни?
Връзката направих със съдействието на моите партньори в Турция, които се занимават с производство на резервни части за автомобили от 30-40 години. Използвахме тяхното „ноу-хау”,  по този начин тръхнахме стъпка по стъпка и преди десетина дни отпразнувахме десет години от началото на дейността на завода за кабелни системи „Нурсан Отоматив”.

Успяхте ли през това време да създадете свои обучени и квалифицирани кадри?
Да, доста свои кадри създадохме. Отначало използвахме специалисти от Турция, но в момента мога да кажа, че почти изцяло разчитаме на български специалисти. Те са наши хора, които ние сме си обучили. Даже мога да кажа, че в момента те са на по-високо ниво от турските специалисти.  Моите партньори направиха нов завод в Турция в района на Тамшанлъ и в момента дори пращаме наши специалисти да обучават тамошните служители. Мога да кажа, че нашите хора, които са получили образованието си до 1990 год. много бързо възприемат нещата и бързо навлизат в технологиите. Нямаме никакви оплаквания за качеството от нашите контрагенти от заводите на „Рено”, „Фрод” и „Хюндай”.

Произведените във вашия завод компоненти за електрическите системи на автомобилите за кои пазари се изнасят?
Ние произвеждаме кабелни системи за определени модели, не може да се произвежда за всички автомобили. Това е много специална технология, можем да сравним елсистемата с кръвоностната система при човека, само че в нашия случай по тази система протича електричество. Компромиси не могат да се правят никакви. Щом шофьорът натисне спирачката, ABS системата трябва да заработи на секундата. Целият екип, който движи производството, е преминал през специално фирмено обучение и затова можем да произвеждаме компоненти за определени модели автомобили. 1/3 от произведената продукция по линия на новия проект с партньорите ни от „Форд” ще се изнася за завода на компанията в Англия, а останалото количество за Турция. Но автомобилите ще бъдат продавани по пазарите в цял свят.

Това означава ли, че производството ви и продукцията са сертифицирани по европейски стандарти за качество?
Ние покриваме европейски и световни стандарти. На всеки три месеца преминаваме през одит на експерти от европейски компании, които ни проверяват в пълна степен за качество и за условията на труд за работниците. По този начин ние сме задължени да спазваме в нашия завод всички изисквания на нашите партньори.

Проявяват ли интерес към възможността за партньорство с вашата компания и от други автомобилни марки. Планирате ли разрастване извън произвоството на части за „Форд”, „Рено” и „Хюндай”?
Наистина има интерес, но ние просто нямаме вече капацитет в завода в Люляково. Производствените мощности са натоварени до краен предел. Затова имаме идея през 2013 год. да разкрием ново производство в Шуменски окръг. Там ще произвеждаме части за друга марка и друг модел автомобил, но понеже в момента преговаряме, няма да бъде коректно да съобщя името на автомобилния концерн. Целта е догодина да стартираме дейност и там. В момента в завода в Люляково работят около 470 човека и до края на месец септември ще назначим на работа още към 350 души. При нас имаме служители от Бургас, от Айтос, от Руен, от Риш, Върбица изобщо в радиус от 70 - 80 км. всяка сутрин и вечер превозваме наши работници.

Имате ли в завода в Люляково работници, които са при вас от първия ден на фирмата до днес?
Да, имаме такива. По случай десетгодишнината наградихме 37 човека, които са от деня на откриването при нас. Има някакво текучество , но не е както по време на строителния бум и всички се втурнаха да печелят големи пари. Аз тогава им казвах, че това не е нормално. Казвах им, че не може един строителен работник да получава 2000 лв. заплата, а един лекар 700 лв.Така беше и тогава около 2005-2006 год. кой разбираше кой не разбираше от строителство, всички взимаха мистрията и ставаха строители, ама това продължи две три години и свърши. Сега тези строители са без работа и казват „Защо тогава не дойдохме във фабриката?”

Г-н Куш, инвестирате ли във подготовка на млади кадри, в обучението на младежи, които да използвате после във вашето производство в Люляково? Помагаме на младите хора под различни форми. В училището в Люляково оборудваме и обзавеждаме компютърни кабинети, правим специални обучения на работниците ни изучаване на английски език, особено за онези от тях, които правят заявки или приемат заявки в чужбина.През 2011 год. над 60 човека научиха английски на добро ниво и сега го използват в процеса на своята работа.   

автор: Красимир Калудов               
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...