пред олтара 28 апр. 2021 2021-04-28 2021-04-28 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ0YwIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--92d556fbd8d9252e11d05655443bd80824c89335/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/velika-sriada-e-deniat-tainata-vecheria-806.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Велика сряда е! Денят на покаянието и на предателството

На днешния ден православният свят отбелязва третият ден от Страстната седмица – Велика сряда.

Този ден е посветен на строг пост, в който църквата припомня за предателството на Юда и призовава към покаяние.

В този ден се припомня за разкаялата се грешница, която изляла съд драгоценно миро върху Иисус. Жената успяла да влезе в дома на Симон Прокажени, където бил Христос с учениците си. Тя носела алабастрен съд с миро, за да засвидетелства почитта си към Божия Син. В бързината да не ѝ се пречи на доброто намерение, тя счупила съда, за да може по-лесно да се разлее мирото. Някои от апостолите възроптали, че е било по-добре мирото да се продаде и парите да се раздадат на бедните. Но Христос отвърнал да не я смущават, защото помазвайки го, тя го подготвя за погребението му, а усърдието ѝ ще се разгласи по цял свят.

На Велика сряда е започнала и Тайната вечеря, на която Иисус Христос споделя с апостолите хляба и виното – своята плът и кръв. Той измива краката на учениците си в знак на крайно смирение. Христос взима хляба, разчупва го и раздава на апостолите с думите: “Вземете, яжте, това е моето тяло!”. После вдига чашата с червено вино и казва: “Пийте от нея всички. Това е моята кръв. Кръвта на Новия Завет, която се пролива за опрощаване на греховете“.

Именно по времето на тази вечеря Божият Син пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от неговите ученици ще го предаде на фарисеите, за да бъде съден, измъчван и разпнат. Малко след това апостол Юда отива при юдейските първенци и се уговаря с тях да предаде Учителя си за тридесет сребърника. 

Същата вечер Иисус заедно с учениците си отива на Елеонската планина. Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето му.

Прието е на днешния ден да се бере здравец, предимно от децата, и на Разпети петък да се раздава за здраве.

* Според еврейските вярвания денят завършва със залеза на Слънцето и тогава започва следващият ден. Така Велики четвъртък започва от сряда привечер. Същата вечер се провежда Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, затова тя се числи и към Велики четвъртък.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...