икономика 25 март 2021 2021-03-25 2021-03-27 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcXB5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a98066f85837ea831f365a626a058738569dc1ee/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20180301_121638.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Предприемачът: В САЩ откриваш фирма за 6 дни. У нас за 46

Не попитахме сто човека, а само един...предприемач, бизнес -консултант и д-р на икономическите науки какво го е впечатлило и какво не в предизборните програми на партиите. Ето и отговорът на нашият редовен събеседник Тодор Георгиев.

Има ли точки от предизборните програми на партиите, които са ви впечатлили до такава степен, че да обмисляте възможността да гласувате за тях?

Ще почна от БСП, защото ако не се лъжа, те още през февруари обявиха, че имат програма за управление, а не предизборна програма. Звучи много амбициозно и това е добрата новина.

Лошата новина е, че когато човек влезе в сайта им, вижда, че 1770 души са прочели програмата, но само двама са я разпечатали, понеже е от 120 страници. Аз съм вторият, предполагам, че първият е бил системният администратор. Не може да се отвори лесно, за да се прочете. Кой ще разпечата 120 страници. Ами, на мен не ми се отваря програмата и това е.

От цялата многолюдна маса на БСП, членове, симпатизанти и прочие само двама сме разпечатали програмата и са я прочели 1770 души.

Програмата им е прекалено обстойна. Да, в нея има достатъчно конкретика. Всичко са социални действия. Обобщено…готвят раздаване на пари. Въпросът е откъде ще дойдат тези пари. И в програмата не става ясно откъде. Споменават се европейските фондове, но те не са фактор.

Да предположим, че според БСП има пари в страната, но те се разхищават…

Не знам защо никой не казва, че управлението на държавата, на града, на селото, на паланката е управлението на бюджета. Това значи управление. Ама, съвестно управление по правилата.

Заемите, които се теглят, са нещо нормално. Всяка страна тегли външни заеми и емитира книжа. Като кажат, ама децата ни ще ги изплащат. Не е така. Заемът е нещо, което се търгува на вторичния пазар и има инвеститори, които купуват дългове. Освен това не е важно самото теглене на заема, а как се харчат тези пари. Трябва да се изразходват така, че ако си изтеглил 2 млрд. евро, към периода на изплащане да са ти донесли 3 млрд. евро. Когато си платиш заема и лихвите, държавата би трябвало да е на плюс с около 700 – 800 млн. евро. Това е смисълът. Като при фирмите, като при производството. Една фирма тегли заем, ще го върне, но трябва да е реализирала печалба. Същото е при държавите.

Не видях никъде из предизборните програми нещо за целевите данъци. Това са акцизите. Например, акцизът върху тютюна или върху алкохола. За разлика от приходите от ДДС, които отиват в общата сметка на държавата, към средствата от акцизите би трябвало да има друг подход. Приходите от акциза от алкохол и тютюн са около 7 млрд. лева годишно. Е, те би трябвало да отиват за здраве. 4 млрд. лева са от акциз на горивата. Значи тези средства трябва да се изразходват за пътища. За ремонт на стари и за строителство на нови. А ние разходваме 2 млрд. годишно от европрограми, а акцизите отиват в обща сметка и какво става с тях? Същото като с останалите.

Когато се приеме бюджет на държавата, обикновено се пише, че за капиталови разходи се отделят 8 млрд лева, да речем. В края на годината са изхарчени само 2 млрд. лева. Остават 6 млрд. лева. Парламентът гласува тези пари да се разпределят по усмотрение на Министерския съвет. И почва едно раздаване на пари. Декември 2020 год. бяха раздадени по този начин 7 млрд лева, тъй като имаше много неизвършени капиталови разходи. Това е лошо управление на бюджета.

По същото време в Швейцария имах среща със съветник към управлението на един кантон. Там властите от всеки кантон изграждат пътищата, а не държавата. И за годината бяха направили всичко възможно като строителство и ремонти на пътищата. Построили всичко от програмата си за годината. Преизпълнили я. Да, обаче им останали 2 млрд. франка неизползвани и човекът се притесняваше, че няма да ги преизберат, защото остатъкът означавал, че лошо са изготвили бюджета и са останали пари.

Разгледахте ли предизборната програма, която гарантира много работа?

„Работа, работа, работа“ ми звучи като като лозунг от конгрес на БКП, нещо като „Другари, дайте да дадем“. В тази програма видях, че има...цитирам... политика за икономически трансформации, каквото и да значи това. Какво означава това, наистина?

ГЕРБ обещават политика за насърчаване на инвестициите в страната. Значи, политиката за насърчаване на инвестициите в страната няма място в нито една предизборна програма. Работата на управляващите е да създадат такива условия, че компаниите да реинвестират печалбата си обратно в производство, а не да изнасят парите си в офшорни сметки.

Това първо се постига с облекчаване на бюрократичната система. В САЩ за откриване на нова фирма са ти необходими максимум шест дни, като в този срок от време влиза регистрацията на самата фирма. Регистрираш бизнеса и след шест дни работиш вече. В Европа средно е 12 дни. В България срокът е 46 дни. Затова говоря.

Как тогава бюрокрацията у нас да работи в полза на хората? Не виждам как.

Има ли обещания в програмите, които са сходни?

Всички обещават електронно правителство в програмите си. По света кореспонденцията с институциите е през имейли. Ако трябва да има нещо допълнително, е през пощите. А у нас пощите работят, но човек е малко несигурен за пратката си.

Тези хора искат да ни управляват? Как ще направят електронно правителство? 

Добре, до момента критикувате двете основни партии. А какво все пак ви впечатлява в програмите им? Има ли такива мерки?

Не, няма. Програмите им са абсолютно формални.

Но като говорим за програми, единственото, което ме впечатли, бяха предложенията за малкия и средния бизнес в програмата на „Републиканци за България“. Те наблягат на нов праг за регистрация на фирмите по ДДС от 200 000 лв., т.е за малките фирми. И при „Изправи се. Мутри вън“ има такъв момент. „Републиканците“ предлагат да се разшири обхватът на патентния данък за повече семейни бизнеси, а хората на Мая Манолова пък искат да намалят патентния данък със 75% за фирмите, които са пострадали от кризата. Ето, това са мерки, които ми направиха впечатление. Това ще има реален ефект.

А програмата на ГЕРБ по отношение на бизнеса е насочена към седем осем корпорации, които са в България. Те ще имат полза само. Ето, ви пример. Единственият, който се възползва от „Планът Юнкер“, беше г-н Домусчиев, който изгради нов завод за 100 млн. евро. Това е добре, но общият ресурс по плана беше от 700 млн. евро, а от тях се усвоиха само 100 млн. Това не е добре.

Когато говорим за европейски програми, ГЕРБ имат един порок. За около 11 години тяхно управление средният процент на усвояване на средствата от евро програмите е около 43%.

Нямат капацитет на хората, които са в министерствата и ведомствата. Нивото на цялата бюрократична машина е изключително ниско. Не казвам, че другите партии ще докарат по-добри хора, но положението е отчайващо.

Представи си,  звъни ми чиновник от голяма държавна фирма, абсолютен монополист и ме пита знам ли кой може да достави в България определен продукт. На света има общо шестима такива производители, аз търгувам с четири от тези фирми. Е, добре, ако аз като частник знам това, защо държавният чиновник, които се занимава само с тази дейност, не знае тези фирми? Не знаел как да поръча този продукт. Търговският отдел на българската монополна фирма е от около 10 души. Е, как няма да могат да напишат един мейл до производителя, това е ужас.

Други впечатляващи предизборни програми видяхте ли?

Личи си, че предизборната програма на Слави Трифонов е писана от експерти, по-точно от младежи, които са юпита и са в час с материята. Те не само посочват мерки, но и как да се приложат.

Но откъде ще се вземат всички тези огромни пари, които се обещават във всички програми?

Няма производство, няма икономика. Има работа, работа, работа, но е малък ефектът и имаме най-ниската производителност на труда в Европа. Не е защото хората са мързеливи, а защото условията на работата са така поставени, че не може да се постигне по-висока производителност.

Нещата стоят така. Ако аз съм стругар и произвеждам гайки, произвеждам някакво количество и евентуално преизпълнявам плана. След това отивам при отдел „Продажби“, при търговския отдел. Те пласират гайките ми, но от петимата ми клиенти, трима бавят плащанията. Бавят ми оборотните средства и заради това аз не мога да си преизпълня плана всяка седмица. Вместо това изпълнявам наполовина, защото нямам плащания, нямам материали, съответно нямам поръчки. Затова се получава тази ниска производителност на труда.

А най-големите поръчки идват от държавата. Дори когато се строи магистрала, там пак има нужда от гайките на стругаря за мантинелите. Когато държавата забави плащането, когато забави връщането на ДДС, а тя редовно го бави, така убива оборотните средства. Така се срива производителността на труда. Системата е калпава горе на върха. Който и министър да дойде, дори аз, дето говоря уж хубави работи, не виждам как и аз ще се оправя с тази пасмина, която работи по този начин.

Една държава е толкова добра, колкото е добра администрацията и, бюрократичната и система. Затова и Великобритания, държавата с двеста годишна, че и повече, добре смазана бюрократична машина излезе от ЕС. Не може бюрократите от Брюксел да казват кое как да става на английската администрация. Не може американската конституция да е от 2250 думи и не е променяна от колко време, а инструкцията на Брюксел за отглеждане и продажба на зеле да е от 22 700 думи. Това е един огромен чиновнически щат, който е добре платен и пречи. В България чиновниците повтарят Брюксел.

Надежда има ли?

Надеждата е да дойдат младите хора, които завършиха в чужбина. Ако се върне това поколение и започне да управлява, до четири пет години ще рестартира цялата икономика. Те имат нови виждания, дразни ги това ,което и нас ни дразни, ненавиждат бюрокрацията, работят само онлайн и електронно…

Да обаче тези на власт и онези, които искат властта, не желаят идването в управлението на такива млади хора…как ще стане?

Това е проблемът. Системните партии не искат това да се случи. Ето, чета публикация, новина. "В битката за прочистване на БСП Нинова даде пример за това, че е в състояние да подреди България така, както подреди партията си"

Стига, бе. Откъде да съм сигурен, че подреждането на партията на Нинова е правилното за държавата. Въобще не съм сигурен. Нинова разполага с четирима петима кандидати за депутати в детеродна възраст, които сутрин излизат в телевизионните дебати. Останалите са папардаци. Не може да се чакат иновации от тях. Искам млади хора. Не искам нито ГЕРБ, нито БСП.

Ако вкарат разумни хора, мислещи хора, които са завършили престижни университети и нямат стария социалистически манталитет, тогава може да стане нещо.

Е, не може да се случи бързо. Нали затова Мойсей е обикалял с евреите 40 години из пустинята, за да забравят робския си манталитет от Египет и да се смени поколението?

Така е, ама да не стане като в онзи виц. „Стигнали Мойсей и евреите до морето, а отзад ги гонели египтяните. Експертът по логистиката казал на Мойсей „Трябва да заобиколим морето“. Той му казал, че това означава египтяните да ги настигнат. Тогава се доближил пиар експертът и рекъл на Мойсей „Предлагам ти да разтвориш на две морето, ние да минем оттам и когато египтяните ни подгонят, да затвориш пътя в морето и те да се издавят“ . Мойсей отвърнал „Ами, това е невъзможно, бе. Как ще го направя“. Пиар експертът повдигнал рамене и казал „Ааа, това не е моя работа, а твоя. Но ти гарантирам, че ако направиш това, ще си осигуриш поне десет страници в Библията“

Та, така и с предизборните програми на партиите у нас.

автор: Красимир Калудов

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...