време за прогноза 10 март 2021 2021-03-10 2021-03-10 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZzl5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b9c01e9dcb253f013087032727d1dffea9a3b2af/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20210302_084117.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Българският модел за справяне с ковид кризата...като муза на Данте Алигиери

Така, както гледам, в момента можем истински да удивим света с две неща. С таланта на българската актриса Мария Бакалова и с „българския модел“ при управлението на епидемията от коронавирус у нас.

Разбира се, има несъществена и малка разлика между двата повода за гордост.

От една страна светът говори с възторг за Мария, а от друга членове на управляващите или техни приближени  говорят с възхищение на света за „българския здравен модел“, в който вирусът влиза в тесен „зелен коридор“ и там мярката „60/40“ му бие шамари.

Само, че на света не му пука за нашите хвалби . „Зехиря си не дава“ за огромните ни успехи в борбата срещу епидемията. Мълчат като пукали и не ни забелязват.

Тази борба срещу вируса у нас Илф и Петров биха я описали като „Делото по спасяване на давещите се е дело на самите давещи се“, а Данте Алигиери би казал „Надежда тука всяка оставете“, но кой ли пък ги пита тях. Ще зареже Данте музата си Беатриче, че да се вдъхновява за своята "Божествена комедия" от нашите здравни мерки ли?  Да, бе да. 

Друго си е да ти кажат на живо от един фейсбук профил, че казано честно всичко ни е наред, тъй че спокойно да гледаме напред.

Всъщност би трябвало да се радваме затова, че милиони хора от всички континенти са избрали да се смеят на героинята на Мария в "Борат", а не се присмиват на героите от българската божествена комедия с управлението на кризата.

Иначе общото между младата актриса и митичния „български модел“  е доста повече от разликите.

Съгласете се, че и в двата случая става въпрос за ярко българско участие в черна комедия.

А в такива случаи смехът лесно прераства в сълзи, нали.

Но нека не бъдем лоши. Да пожелаем успех на Мария и успех на онези, които управляват кризата. Защото, ако те успеят, това в края на краищата ще бъде хубаво за Отечество любезно. Затова, от сърце да им пожелаем да успеят. И ако се справят, да им признаем успеха.

Брат ми звънна тази сутрин от САЩ, за да ми каже, че най-после се е ваксинирал. Бил в огромен ваксинационен център с още около стотина души на дистанция един от друг. Избирал между три ваксини и решил да се подложи на някаква еднократна. Съвсем нова.

Комичното в случая било това, че човекът, който го ваксинирал бил хремав и шумно подсмърчал. Брат ми по своя леко стряскащо ръмжащ начин го попитал „Хей, ю мадъ факъ, ти що си хремав, бе??? Да не си болен“ , а онзи му отвърнал „Не, бе…имам кучета и съм алергичен“

Аха, но още по-комичното било това, че здравният специалист с кучетата и с инжекцията още не бил се ваксинирал. Още обмислял кога да го направи. Черна комедия, направо. Американска черна комедия.

Ха, че то време за прогноза станало.

Днес ще е облачно, студено и всичко ще бъде под контрол.

Нека е хубав денят ви. Пазете се от лоши хора, лоши мисли и вируси.

Автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...