икономика 02 март 2021 2021-03-02 2021-03-02 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBczl4IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1d095fedff76255d9a463a4a0d9d8ab234211592/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20160816_112732.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Туристическият бранш предлага спешни мерки за спасяване на сезон 2021

Неправителствени организации в сферата на туризма, работещи в Черноморския регион, се обединиха и излязоха с единна позиция за спасяването на летен сезон 2021.

Те изготвиха отворено писмо с конкретни предложения, което беше изпратено до министъра на туризма Марияна Николова.

Сред спешните мерки, за които браншът настоява, е приоритетното откриване на „зелени коридори” за улесняване на автобусните пътувания.

„Това налага Министерство на туризма, съвместно с Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, да започнат спешно уреждане на този изключително важен проблем за нашите туристически черноморски дестинации проблем – „зелен коридор”, както договориха правителствата на Гърция и Хърватска. Това е задължение на нашето правителство, а не на ЕК”, поясниха от черноморските неправителствени организации.

 В писмото е засегнат и въпросът за Мораториум на чл. 234 г от Наказателния кодекс, за който от месеци насам се говори какъв огромен проблем ще предизвика приетото изменение по време на летния сезон.

„Припомняме, че невъзможността транспортните фирми да лицензират такъв тип превозни средства и липсата на разрешителен режим за същите ще създаде хаос в предстоящият сезон. Налице са вече макар и малко на брой проблемни ситуации възникнали от прилагането на вече приетият чл. 234 г. България ще е абсолютно неконкурентноспособна спрямо други дестинации”, смятат от бранша.

Според представителите на бизнеса входящият туризъм остава затворен, ако не се реши въпросът със сертификат за ваксинация, сертификат за антитела на преболедувалите или PCR. Черноморските неправителствени организации застават зад предложението на Министъра на туризма за бързи антигенни тестове. 

В писмото до министъра на туризма са се включили Бургаска регионална туристическа камара, Варненска туристическа камара, Национално сдружение случаен превоз, Българска асоциация на туристическите агенции,  Югоизточен съюз на екскурзоводите, Варненска асоциация на туристическите агенции,  Сдружение на туроператорите и туристическите агенции в Поморие, Туристическа камара Приморско, Съюз на собствениците в Слънчев бряг, Асоциация на българските Черноморски общини, Международен клъстър Черноморска кухня, Алианс на туризма в югоизточния район.

Всички те са готови да предоставят своя опит и експертиза за удължаване на летния сезон, създаването на квалифицирани кадри в туризма и предлагането на качествен туристически продукт по българското Черноморие.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...