време за прогноза 28 фев. 2021 2021-02-28 2021-02-28 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBck54IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b6fc0b814e8570c4bda7bd02baf09977b0c7656c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20210228_085325.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бизнесменът, който дереше кожи от клиентите и те му плащаха с удоволствие

С напредване на възрастта, а повярвайте ми аз съм един много напреднал мъж, паметта си прави множество шеги със стопанина си.

Ей, тъй ни в клин ни в ръкав изхвърля на брега като кит някой спомен.

Ето, на…събуждам се тази сутрин и в "Залива на дъртите спомени" изплувал някакъв странен спомен.

Сетих се пак за моя състудент Тошко от Шумен, , мъж на моята състудентка Надя, /поне се надявам, че имената им бяха такива/, който реши в началото на 90-те години да създаде фирма.

И я кръсти ЕТ „Кожодер“.

Предметът на дейност на този предприемчив състудент беше широк, но основната му дейност в началото беше отдаването под наем на видеокасети.

Сега, в епохата на Neflix и на Youtube, пък и на Замунда, с извинение, ми е трудно да обясня на младите читатели измежду вас какво е видеокасети, но приемете, че е древно средство за съхранение на видеосъдържание, което се възпроизвежда чрез видеокасетофони…

Стига, бе!!! Сега няма да ви обяснявам какво е видеокасетофон. Питайте баба си и дядо си, които най-вероятно са ми набори.

До къде бях стигнал?

Ах, да…до ЕТ „Кожодер“.

Моят състудент кръсти така фирмата си, но имаше достатъчно клиенти, които дори му плащаха, за да ги "кожодери", да ги обслужва де. Човекът играеше със свалени карти.

Благодаря ви за този въпрос. Беше време да ме питате за какво изобщо ви разказвам за изхвърлен на брега мъртъв кит, туй де...за какво изобшо ви говоря за своя изветрял спомен.

Само си представях как някаква партия или коалиция си избира някакво такова име. Например „Кожодери за възход“, "Почтени кожодери за просперитет" или „Съединени кожодери“, дали тогава слагайки картите на масата, ще привлече избиратели?

Предизборна хроника - страница от некадърен сценарий за абсурдна комедия

Един Господ знае.

Иначе, кожодери има и сега. Но се наричат с други имена.

Питате ме какво стана с фирмата на моя състудент ли?

Кожодерният бизнес с видеокасети умря в някакъв момент и той се насочи май към транспорта…После не знам. Но сигурно продължава да дере кожи, честно и почтено. И да има клиенти, които с радост му плащат дрането на кожи, защото е честен с тях.

„Съединени кожодери“, значи…хм…вероятно в програмата им ще има приоритет „Да ощавим бизнеса за две години“, кой знае.

Ха, че то време за прогноза станало, бре.

Днес ще се радваме на облачност, на слънце и на умерен вятър. Ще разполагаме и с максимални температури от около 13 градуса в Бургас и в региона.

Нека е хубав денят ви.

Автор: Красимир Калудов

Още публикации от рубриката "Време за прогноза" можете да четете ТУК

Ако искате да подкрепите нашия екип от творци или да одерем и вашата кожа, направете едно малко дарение

Подкрепете ни със сума от:
Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...