време за прогноза 17 фев. 2021 2021-02-17 2021-02-18 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa0Z4IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--70bd494731a9080c2ff46a7e3cb9687891d3c5b0/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/P4151505.JPG

Burgas Reporter Ltd.

За вечното ни лутане между православието, богомилството и езичеството

За тази грабваща погледа скулптура на Боян Мага в района на Пристанище Бургас ми е думата.

Създателят на тази творба е постигнал много. Никой не може да остане равнодушен към създаденото от двете ръце на твореца. Той е безспорен майстор.

Това, което е сътворил силно въздейства и в края на краищата нали това е ролята на изкуството.

Да ни накара да поспрем, да се замислим. Дори да поспорим и да се поскараме, но да се събудим.

Лично за мен, за хубаво или за лошо,  това е бъдещ символ на Бургас…, но не само.

Да това е изкуство. Но в случая го разглеждам като предизвикателство. Донякъде и като провокация.

България е православна държава или поне се определя като такава. Болшинството от нас, българите сме православни християни. Или поне твърдим, че сме такива. Дори премиерът ни често прави някакви крайно несполучливи опити да сторва кръстния знак на публични места.

И когато някой обиди вярата ни, съгласете се, че тогава скачаме гневно срещу него.

Но какво правим тогава, когато ние обиждаме вярата?

Боян Мага, Ваниамин, е не само син на цар Симеон Велики.

Извън легендите Боян Мага,Боян Магесник, стои по-близко до окултното  и до езичеството, отколкото до православието и до християнството.

Това, че според преданията се е превръщал във вълк и после в човек, ами сякаш не е много християнско. А става дума за легенди.

Но не можем да избягаме от факта, че този царски син е част от историята ни. Трябва да приемем този факт.

Не е хубаво да се бяга от историята.

Но да се върнем към православието.

Знаете ли, че много малко, наистина много малко църкви по света могат да се назоват апостолически. За да бъдат такива, те трябва да са били създадени и основани от някой от апостолите на Исус Христос.

А знаете ли, че Свети Андрей Първозвани е основал и вдъхнал живота на  християнски  храмове по нашето Черноморие в древната Месемврия, т.е в Несебър, в Аполония, в днешен Созопол, в Айтос дори…

Тогава поне в тези градове би трябвало да има скулптори на Андрей Първозвани, нали?

Няма, но пък имаме на княз Боян Мага. И хулим създателя на тази скулптура.

Правим ли нещо, за да разбере светът, че тук, по нашите земи е минавал апостол Андрей Първозвани?

Не. Нищо.

А знаете ли, че християнският светец Свети Зосим е роден в Аполония, т.е в Созопол? Да, има проучвания, според които става въпрос може би за Аполония в Мала Азия, но не са никак малко учените, които смятат, че става дума за нашия Созопол. Има такива исторически извори.

Правим ли нещо светът да разбере за това?

Не.

Аха, а да сте чували, че вселенският патриарх Йеремия Втори Транос е роден в Анхиало, т.е в Поморие? Той заменя на патриаршеския престол  Митрофан III, също с доказан български произход, който обаче е роден в Константинопол.

Според вас това доказани фигури на православното християнство ли са?

Представяте ли си някой да постави скулптура на патриарх Йеремия II Транос в Поморие?

Това ще разтресе държавата.

Та, нали на другия ден побеснели патриоти ще определят това като предателство към българската православна църква и ще заклеймят това като акт на раболепие пред Константинополската патриаршия и към Вселенския патриарх.

Ще се намерят хора, които гневно ще определят подобни скулптури като гавра с българското православие, а авторите им като гръкомани. Защото ние като православни християни не можем да допуснем дори за миг тук по нашите земи да се появи статуя на константинополски патриарх, нали…

А тук става дума само за православното християнство. За нищо друго. Не за разделение на народи, а за вяра.

Нищо не променя факта, че по нашите земи, на 15 км от Бургас е роден вселенският патриарх Йеремия II Транос. Между другото точно той издига в ранг на патриаршия Руската православна църква, а в състава на тази делегация е и Търновският митрополит Дионисий Рали.

Правим ли нещо, за да разберат поне руските туристи за това?

Не.

Приели сме, че щом някой е Вселенски патриарх, значи е чужд на българското. Добре, де...нали е човек, роден в земята, на която ние живеем. Защо сме оставили тази историческа фигура на други?

Странно е как ние се наричаме православни християни, но в същото време се гордеем, че сме дали богомилството на света. Същото богомилство, което е искало да сложи край на православието и да го замени със своите принципи и начин на възприемане на Бог.

Представете си, че сте на посещение в българския манастир в Света гора. Представете си, че там пред монасите започнете да възхвалявате богомилите и Боян Мага…

Всъщност не си представяйте подобно богохулство. Най-вероятно ще ви посочат смирено и благочестиво вратата на манастира.

Представете си, че някой творец нареди скулптурна композиция на княз Владимир Расате и избитите край него боили и нарече тази композиция "Пазители на българското". Защо не, нали точно княз Владимир Расате бил против християнството и държал да се запази вярата към бог Тангра, в който според хрониките вярвали прабългарите. Е, ако хан Аспарух е вярвал в Тангра, защо и ние да не вярваме, би запитал такъв творец.

Лично аз с нетърпение очаквам да чуя позицията на родната църква или на сливенския митрополит, дядо Йоаникий за появата в Бургас на скулптура на човек, който едва ли е имал като мисия на живота си православието да пребъде във вековете.

А иначе скулптурата на Боян Мага е пример за изкуство на талантлив творец и пример за творба с потенциал да се превърне в бургаски символ. Не е случайно това, че всички говорим за това творение и го обсъждаме. Какво по-голямо доказателство за това, че авторът ни е въздействал по някакъв начин. Стигнал е до душите ни. Жегнал ни е. 

Но нека признаем, случващото се е белег за това, че май сме позагубили представа за християнството и за провославието. И се лутаме между факти и легенди, между езичество, богомилство и православие.

И знаете ли, този текст също е провокация към вас, към търпението ви, към чувството ви за естетика. Дори към вярата ви.

Еее, говоря ви разни небивалици, а то време за прогноза станало.

Днес ще е слънчево, но...студено. Малко като икономическите стимули за бизнеса у нас. Има ги, казват, че ги има, но малцина са стоплените от тях. Поне няма да вали. Ни дъжд. Ни сняг. Но температурите в Бургас и в региона ще са ниски.

Нека е хубав денят ви

автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...