време за прогноза 28 ноем. 2020 2020-11-28 2020-11-28 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaDF1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0ab99cfe884208f27390268e946004000447ef86/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20201128_082331.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Щастливи ли сме, когато децата рисуват по стените у дома

Поне от три години се туткам и каня да боядисвам стаите на децата и все не намирам време или вдъхновение. И накрая Али реши да вземе нещата в свои ръце и сама да освежи стаята си. Ето и нейният ...хм...първи стенопис.

Майка и възторжено изръкопляска, аз повдигнах лявата си вежда, което по своята страст граничи с "мексиканска вълна" от сто хиляди запалянковци на футболен стадион, а Джуниър от далечна Нидерландия кисело заяви "Мамо, ако аз бях нарисувал нещо по стената на моята стая, щеше да ме набиеш с джапанката си, а на Али се радваш"

Демек, двоен стандарт имало.

Така са творците, вечно неразбрани.

Сещам се за брат ми, който преди 800 години с малките си пръстчета на първокласник направи вълни върху току що боядисания със светлосиня боя хол.

Баща ми, международен шофьор с лимитирани естетически възприятия, изпсува гневно този пърформанс, а майка ми почти щеше да припадне. Аз пък се хилих като печена тиква. Така си и останаха вълните, демек вълнообразните линии по стените, докато след някоя друга година сложихме тапети.

За протокола...тапетите едно време бяха отвратителни листи хартия, които се лепяха с гнусно лепило по стените.

А заради критиките брат ми вместо да стане блестящ художник маринист и да рисува морето, стана шофьор и сега мистър Антъни кара грамадански камион из разните му там „хайуей“  из САЩ , /не го бъркайте с „Хуауей“/ , пък прави снимки на Гранд Каньон и други красоти. Понякога снима и препълнени трапези, но това вече е друга тема. И все пак можеше да е мосю Антоан, да има рехава брадичка и да писува нейде из Париж, но баща ми пресече артистичния му порив на художник.

Знаете ли кое е най-хубавото в рисунката на дъщеря ми върху една от стените в стаята и. Не, не е това ,че дъщеря ми рисува по стените. Не, всъщност това е много хубаво, но още по-хубавото е това, че аз вече няма да има защо да боядисвам стаята и, защото ще се оправдавам с това, че стенописите трябва да се съхранят и да не се покриват варварски с розова боя със сребърни йони за пречистване на въздуха.

Чудя се дали да не поръчам на Али да изрисува и спалнята. Тогава няма да трябва да боядисвам и спалнята, а? Само се боя, че ако ми нарисува един дракон над главата и ще спя леко напрегнато.

Зер, ако драконът кихне връз мен и ми подпали веждите, какво ще правя тогаз?

Ще и кажа да нарисува мен в цял ръст в спалнята. Ама, да не съм с такива рунтави вежди, ако може. и да съм по-як и по-хубав.

А иначе дъщеря ми е особен чешит.  Преди няколко години беше нарисувала нещо и аз възхитено я питах "Али, какво си нарисувала тук, много е красиво, какво представлява", а тя презрително ми отговори "Тате, това не е рисунка, а само цветове. Изпробвах боите"

Е, нищо де...взех листа с пробата и го сложих в рамка. Защото на мен ми приличаше на разноцветни бисквити. Оф, днес ми е ден без сладко и все за бисквити мисля.

Ха, че то време за прогноза станало.

Днес ще е слънчево, но рано сутринта беше 0 градуса. Към обяд максималните температури ще достигнат в Бургас и региона около 11 градуса.


Нека е хубав денят ви.

 

Автор: Красимир Калудов

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...