икономика 26 ноем. 2020 2020-11-26 2020-11-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ3B1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--f4ebeea1fe55263dd50db7c71a62f3bb92929ea2/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/sozopol.jpg

Burgas Reporter Ltd.

От БРТК подкрепят по-строгите мерки, но имат няколко въпроса

Бургаската регионална туристическа камара настоява за адекватна подкрепа и указания за прилагане на мерките на правителството.

Публикуваме становището на БРТК без редакторска намеса:

Членовете на Бургаската регионална туристическа камара (БРТК) разбират и подкрепят решението на Министерския съвет и заповедта на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов за въвеждането на по-строги мерки за оганичаване на заболеваемостта в страната и за справяне с пандемията, които влизат в сила от петък (27 ноември).

Убедени сме, че те са навременни и ще дадат глътка въздух за претоварената здравна система. В същото време се надяваме да се изпълни прогнозата на генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски заболеваемостта да спадне с 30 до 50 на сто.

Членовете на БРТК приемат решението на кабинета, но считат, че остават без отговор следните въпроси, които имат пряко отношение към бизнес средата и оцеляването на фирмите:

- как компаниите от затворените сектори ще плащат социалните осигуровки на своите служители? Приемаме, че компенсацията от 24 лв. на ден е добро решение за тези три седмици, но пък не става ясно кой ще плати социалните осигуровки – работодателят или държавата?

- остава ли в сила мярката 60/40 и дали служителите, за които тя се прилага ще могат да се възползват от компенсиращата надница от 24 лв. на ден?

- какъв процент от оборота ще отпусне държавата за затворените бизнес и на каква база ще бъде определян той. Подкрепата ще бъде предоставяна на изцяло затворени фирми или тези, които ще отчетат спад в оборота за периода от 27 ноември до 21 декември.

БРТК счита, че налагането на ограничения следва да бъде предшествано от мерки в подкрепа на бизнеса и указания за тяхното прилагане.

Членовете на камарата подкрепят изцяло ограниченията, но настояват те да бъдат съобразени с фактическата икономическа обстановка, с указанията на ЕК и добрите практики, прилагани в останалите страни членки на ЕС. БРТК застава зад мерките, които гарантират здравето и живота на служителите и клиентите и техните семейства.

УС на БРТК

Коментари

икономика ...


AutoDoc ...


политика ...