пред олтара 20 ноем. 2020 2020-11-20 2020-11-20 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc3R0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--386a21488bd10dc1f62bd6e1baf7a361ae9a6599/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/%D0%BA%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82.jpg

Burgas Reporter Ltd.

На 20 ноември почитаме тези светци...

Православната църква почита днес - 20 ноември, св. Прокъл, архиепископ Цариградски.

Той бил ученик на св. Йоан Златоуст. Като праведен християнин му било възложено да служи при патриарха. След смъртта на великия му учител, Прокъл бил избран за негов наследник и през 434 г. го ръкоположили за патриарх на Цариград.

Времената били смутни. Появили се много еретични учения и лъжепророци, които силно смущавали православната църква. Но св. Прокъл смирено и с любов твърдо отстоявал учението на  Христос. До края на живота си светият отец бил в полза на своето паство, правел чудеса и посвещавал езичниците в Христовата вяра.

Свети патриарх Прокъл починал на 20 ноември 447 година.

На тази дата църквата отбелязва още паметта на преподобни св. мъченик Дасий Доростолски.

Свети мъченик Дасий живял през III век в крайдунавския град Доростол (днес Силистра). Той първият християнски мъченик от нашите земи. Жителите на града се готвили за празника на езическия бог Сатурн. Според обичая, тридесет дни преди празника те избирали красив юноша, обличали го в красиви дрехи и му оказвали царски почести, а в деня на празника го принасяли в жертва на бога.

Този път изборът паднал на свети Дасий. Като узнал това, той казал: "Ако ми е съдено да умра, по-добре да умра за Христа като християнин". Той открито изповядал пред съгражданите си своята вяра в Христос, изобличил ги за тяхното злочестие и заблуждения и обърнал много от тях в Христа. Поради това, по заповед бил обезглавен след жестоки мъчения.пез 2822

Свети Дасий се празнува от Православната и от Римокатолическата църква.

Днес се отдава почит още на преподобни Григорий Декаполит.

Той подвизавал в пост и молитва, правил много чудеса. Пострадал за вярата във време на иконоборството при император Лъв Арменец през 837 година.

Свети Григорий бил роден в Исаврия Декаполитска през осми век. Още от детинство той обичал Божия храм и църковните богослужения. Четял Светото Писание постоянно и с благоговение.

За да предотврати брака, наложен му от родителите, той напуснал тайно дома. Прекарал целия си живот, пътувайки по света: Константинопол, Рим, Коринт, подвизавал се известно време на планината Олимп, проповядвал словото Божие навсякъде, изобличавал иконоборческата ерес, усилвал вярата на православните, които по това време били гонени, измъчвани и затваряни от еретиците.

Заради подвижническия си живот и молитва, св. Григорий придобил дара на пророчество и чудотворство. Бил удостоен да чуе как ангелите славословят Пресветата Троица. За да се бори с иконоборците, свети Григорий напуснал манастира „Свети Мина”, където се подвизавал дълго време, и отишъл отново в Константинопол. Тук той се разболял тежко и починал през 816 година.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...