пред олтара 24 сеп. 2020 2020-09-24 2020-09-24 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb2RyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--4c6af8692fb6ad2137aaf1bfe48edf917e71d255/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/%D0%A2%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Почитаме св. първомъченица и равноапостолна Текла

Православната църква почита днес – 24 септември, св. първомъченица и равноапостолна Текла.

Тя била наследница на знатен и богат род от град Икония. Сгодили я за красивия и умен младеж Фамир. Но девойката познала Христовата вяра от най-близките ученици на Иисус – апостолите Павел и Варнава, които проповядвали по това време в града. Думите на светите отци били толкова силни, че Текла решила да посвети целия си живот на Бог.

Като разбрал това, годеникът ѝ много се огорчил от решението на своята любима. По негова молба началникът на града затворил апостол Павел в тъмница, като се надявал това да вразуми непримиримата девойка. Но вместо разкаяние, Текла пожелала да сподели съдбата на своя духовен учител. Тя избягала от родния си дом и отишла да му служи така, както дъщеря помага на баща си.

Дързостта на Текла накарала управителят да поиска за нея най-страшното наказание – да бъде изгорена жива. Когато кладата била вече готова, гордата християнка сама скочила в огъня. Бог бил милостив към светицата и я спасил.

Така Текла напуснала града и намерила апостол Павел, който вече бил освободен от тъмницата. Смелата девойка станала негова постоянна спътница. Затова църквата я нарича равноапостолна.

Но скоро тя била изправена пред ново изпитание.

По време на една от проповедите им в Антиохия красивата Текла привлякла вниманието на управителя на града Александър. Той пожелал девойката за своя жена. Тя обаче отказала, което силно го разгневило и той заповядал да хвърлят девицата на дивите зверове.

И този път с Божията помощ Текла останала невредима. Хвърлили я в яма с отровни змии, но тя отново оцеляла.

Изплашен от необикновената сила на мъченицата, Александър ѝ върнал свободата.

До края на живота си св. Текла прекарала на едно пусто място, където помагала на болни и безпомощни, изцелявала страдащи и болни хора.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...