време за прогноза 20 сеп. 2020 2020-09-20 2020-09-20 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbWRyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--42375a16c3982784fae8544c3edd541bb043d0e6/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20200919_071909.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Когато сър Васко и сър Пешо влязоха едновременно в един асансьор

Казват, че в добрата стара Англия било недопустимо непознати да започнат разговор без да бъдат представени един на друг.

За да се придържат към нормите на поведението, но и все пак за да не мълчат като пукали,  джентълмените и дамите в Англия обикновено обсъждали времето и евентуално някакви общи и неутрални теми.

Вчера сутринта докато вятърът ми брулеше ушите по време сутрешния крос, си мислех като как би се получило това английско правило в наше село.

Демек връща се от сутрешния си крос гражданинът Васко и в асансьора се среща с гражданина Пешо, който отскоро е наемател във входа.

„Сър Пешо, позволявам си да ви припомня, че миналата година на същия този ден температурите бяха с два градуса по-високи“

На което наемателят Пешо би трябвало да отвърне „Почитаеми сър Васко, нямам удоволствието да си спомням този факт, но ако позволите, бих искал да споделя с вас, че на този ден преди четири години температурите бяха същите както днешните“

Тук някъде сър Васко повдига възторжено дясната си вежда и възкликва „Но това е просто възхитително“ и двамата със сър Пешо докосват бомбетата си, покланят се и се разделят на третия етаж, където слиза единият от двамата.

На изпроводяк сър Пешо казва на сър Васко „Предайте, моля ви,  почитанията ми на вашата прекрасна съпруга“ и получава едно „Благодаря, ще и предам, но вие осведомете вашата мила баба, лейди Гичка, че я видях преди два дни и изглеждаше много добре“

И на вас ли цялата тази работа ви изглежда, тъпа, нереална и загубена. И вие и аз знаем, че в истинския наш живот нещата биха изглеждали съвсем по друг начин.

Васко влиза в асансьора, вижда Пешо, двамата плюят по пода, Васко казва едно „Студено е днес, развали се времето, дамуемамата“ , а Пешо отвръща „Напрао умряф от студ, да муемамата“ и пак дружно плюят по пода на асансьора . После дружно започват да плюят премиера или президента. Евентуално и Тръмп или Путин.

На третия етаж Пешо слиза, ама не праща много поздрави на жената на Васко, нито пък Васко праща поздрави на бабата на Пешо. Най-вероятно на раздяла двамата тихо смънкват едно жизнеутвърждаващо „инатебдатиемамата“ и се пращат взаимно по дяволите.

Стига простотии , бе тате!!! – би възкликнала дъщеря ми, ако беше героиня от филма „Опасен чар“ , но слава Богу, не е.

Знам, че ви дължа обяснение защо изобщо ви дрънкам тия простотии за възпитанието или липсата му.

Защото вчера към края на сутрешния ми крос се разминах с двама мъже, които бяха застанали до малкия жп прелез там до Капаните в Бургас и си крещяха и се караха за някаква алея…Била ли оправена или не била оправена алеята. Затова си крещяха. Изпущаха гняв и агресия и аха, аха да се ступат.

Ела, я оправи ти, бе!!! – викаше единият, а другият отвръщаше „Оправи я, ти бе!!!“

Рано сутрин, по изгрев слънце те бяха намерили за какво да се карат. И започваха деня си със скандал.

Съжалих ги. И помечтах за малко да бяха старовремски английски джентълмени и да си говорят за времето и по неутрални теми…

Но, не би…

Е, ами ето ви повод да си кажем нещо за времето, а?

Днес ще е хладно в сутрешните часове, но ако сте спали до късно, това е без значение за вас.

Ще бъде слънчево , максималните температури ще достигна 25 градуса в Бургас и в региона. Абе, хладно си е. Май ще вадим нощниците с дълъг ръкав и дълги крачоли.

Предайте моите почитания на съпругите си и на бабите си.

А на вас господа…нека е хубав денят ви

Автор: Красимир Калудов

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...