ориентири 05 авг. 2020 2020-08-05 2020-08-05 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcjFwIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9569e7800972c4e0e4ecca921207736cd8871e91/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/orig%20(2).jpg

Burgas Reporter Ltd.

Шеф Димитрова ще изкушава с гурме "солени" специалитети на Морска гара

Победителят от втория сезон на шоуто MasterChef – шеф Севда Димитрова, ще направи кулинарна демонстрация на тема „Солта, без която не можем”.

Това ще се случи по време на Street Food & Music Festival 2020 – Бургас, който ще се проведе на Морска гара. Демонстрацията ще се състои на 6 август (четвъртък) от 17:45 часа.

На живо шеф Димитрова ще покаже как се приготвят гурме рецепти с натуралния продукт от Атанасовско езеро – „Цвете на солта“, за да демонстрира как една защитена територия от мрежата Натура 2000 може да предлага нови гастрономически възможности.

Пред присъстващите тя ще приготви брауни със солен карамел; филе от фагри, картофена еспума с ванилия, глазирани зеленчуци, морска пяна; бърза туршия от червен лук; туршия от тиквички и краставици, както и сьомга гравлакс.

Животът в чужбина, пътуването в различни страни, срещата с различни култури и хора провокират Севда да експериментира в кухнята.

„Кулинарията е необятна територия. Аз уча всеки ден и оставям въображението и сърцето да ме водят. Като участник във втория сезон на MasterChef и първия вегетарианец в света, спечелил този формат, аз преоткрих кулинарията, с много по-голяма сила. Осъзнавам, че съм голяма късметлийка да работя това, което обичам. Имам щастието да работя в собствен ресторант, да експериментирам, уча и приготвям храна така, както на мен ми харесва, без това да ми бъде налагано от някой друг“, споделя шеф Димитрова.

 „Цвете на солта от Атанасовското езеро“ е нежна, деликатесна сол с мек вкус и аромат на море. Тази сол е като много фин каймак или тънка мембрана. Това са младите кристали, които се зараждат на повърхността на водата през юли и август. Те са съвсем леки и не потъват, а морският бриз ги отнася към брега на басейна, откъдето се събират ръчно – и това е единственият им допир с човешка ръка. Не се подлагат на никаква преработка, а просто се събират внимателно и в този вид се предлагат. Така че цвете на солта е крайно чиста сол, натурална, ръчно събрана, нерафинирана...

Кулинарната демонстрация на фестивала е част от кампанията на фондация Биоразнообразие  "Щипка сол с кауза", която екипът на LIFE проект Лагуната на живота / The Lagoon of Life стартира, за да демонстрира различни продукти и услуги от Атанасовско езеро, които освен, че са с добавена стойност, помагат за опазването на тази значима природна територия.

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...