време за прогноза 25 юли 2020 2020-07-25 2020-07-25 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa2hwIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9e65eed9454be3147d510ca84963e3d765b81baa/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20200725_073829.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Патриотичните езикови абсурди

Наскоро в едно от заседанията на общинските комисии обсъждахме смяната на имена на улици в Бургас. Част от предложенията за новите названия бяха направени от гражданите, други от администрацията или от колеги съветници.

С някои от „номинациите“ вносителите се опитваха да отдадат почит към важни фигури от историята на града и държавата, с други да създадат ясни ориентири за местната общност.

Всичко си беше съвсем нормално и с добри помисли.

В някакъв момент един от колегите припомни, че според старо решение на общински съвет в Бургас нито едно име на улица или местност не трябва да е на основата на турцизъм или …гърцизъм, т.е да няма връзка с турски или гръцки думи.

Уха!!!

Замислих се колко абсурден може да е псевдопатриотизмът и до какви крайности може да стигне, защото малко по-късно одобрихме новото име на една улица да бъде „Нестинари“

То, това хубаво, но тази дума е 1000% с гръцки корени. Направо си е гръцка.

В основата и е старогръцкото „Нестин Ари“, т.е „в огъня“

Плахо споменах този факт на колегите  и те ме успокоиха, че наредбата е регламентирала тези конфликтни точки с мощните патриотични възторзи и в случаите, когато една дума /турцизъм или гърцизъм/ няма български еквивалент, то тя може да продължи да съществува.

Слава Богу, гръцкото име на улицата „Нестинари“ оцеля, но се боя, че на някоя следваща сесия току виж някой ултра мега гига супер патриот може да предложи да я прекръстим с българското и родно „Огнеходец“ или „Въгленоскок“.

На всичко отгоре една от общините в Истанбул носи името на българската планина Странджа, но тихо, че току виж преименуваме и нея. Планината, а не общината.

А иначе за мен най-големият абсурд , че фамилиите на най-шумните патриоти у нас странно защо имат … небългарски корени. Турски и еврейски са. Не е за вярване, но е така. Но явно патриотите, които водят кръстоносен лингвистичен поход срещу турцизмите и гърцизмите, не искат да носят родните фамилии Желязков, Чернобежков, Животновъдов  или Господвиждащ или Господдаващ. Иначе досега да бяха си ги сменили.

На всичкото отгоре ревностните защитници на българския език някак са пропуснали това, че един от бойните ни кораби, участващ в едно от последните натовски учения, носи страховитото име „Колокита“. Кръстен е на един нос по крайбрежието.

Хубаво, но туй ще рече тиква. Представяте ли се как се чувстват гръцките офицери, когато край тях борд до борд застане плавателен съд с име на тиква?  Ами, сигурно им е смешно.

Но да не издребняваме.

Мир и любов да има.

Ей, да не прекръстите и бургаския квартал „Сарафово“. Защото сараф също не е българска дума, нали?

Ха, то станало време за прогноза.

Днес максималните температури в Бургас и наоколо ще достигнат около 30 градуса. Ще бъде слънчево, горещо и нормално за месец юли.

Нека е хубав денят ви.

Автор: Красимир Калудов

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...