икономика 21 юли 2020 2020-07-21 2020-07-21 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaDlwIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--15b4cd5621f9bb0c0f976b1cc6828a1402db8bcb/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20180301_121638.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Триумф или провал са 29-те млрд. евро, които ще получи България

Стане ли дума за пари, ама за много пари, настъпи ли време за тълкувания на финансови потоци, инвестиции и еврофондове,  ние винаги търсим за коментар д.и.н Тодор Георгиев.

Днес докторът на икономическите науки ще задоволи нарастващото любопитство, нашето и вашето, по темата „Да празнуваме ли или да тъгуваме заради размера на привлечените европейски пари в българия през следващите 7 години“

Как да определим постигнатата договореност от страна премиера Борисов за 29-те млрд евро, които ще получи България? Най-малко той се връща с 1 млрд. евро повече очакваното, както вече ни осведоми…

Повече от кое?

Милиард евро повече от очакваното…

Не, връща се с 300 млн. евро повече…

300 милиона евро повече за следващите 7 години???

Това е разликата в кохезионните фондове и европейски програми. Лошото е това ,че за периода 2014-2020 имахме 7.4 млрд. евро по кохезионни фондове и около 7 млрд. евро за подпомагане на селското стопанство. Сега не видях никъде сума за селскостопанство. Сега говорят за 7.7 млрд евро, но годишнините ни вноски от 650 млн. евро ще се увеличат, не се знае с колко. Така че става „танто за кукуригу“

Но защо се фокусирате в тези 7.4 или 7.7 млрд. евро. Премиерът говори за 29 млрд евро. Съвсем друга е сумата в неговото послание…Каква е тази разлика?

Разликата е „може би, обаче едва ли не“. На всички останали страни членки ясно е казано. Толкова получават заеми, толкова получават безвъзмездна помощ. При нас не се казва колко. Казва се 22.3 млрд. евро, но при предоставяне на планове за какво ще бъдат изразходвани…Това са заеми с поставяне на условия. Мониторинг ще има върху разходването им.

Позволете да обобщя. Получаваме тези заеми само срещу ясен план и проекти в какво ще ги използваме?

Да. Те са целеви за подпомагане на икономиката. Но кой ще направи тези планове? В Брюксел всички правителства отидоха с ясни планове и разчети. Казват „имаме такива и такива загуби от ковид кризата“. Ето Гърция получава 40 млрд. евро безвъзмездна помощ, тъй като доказаха загуби от туризма. А ние сме отишли в Брюксел се един гол .уй в ръце, иначе нямам друго обяснение. Не ни гласуваха безвъзмездни средства.

Но по този показател „загуби от ковид кризата“ ние няма как да се сравняваме с Гърция, защото месеци наред бяха обявявани респектиращи и много успешни резултати. Поне премиерът ги определяше като такива. Тогава за какво ще претендираме за пари в тази сфера?

Е, това сигурно означава, че нямаме загуби от епидемията. Сигурно затова никой не говори с цифри колко са загубите в България…колко са в икономиката и по сектори, някой знае ли? Нямаме такава статистика.

В туризма обявяват загуби…

Но, колко. Казахме ли в Брюксел, точно колко по-ниска заетост имаме на хотелите, пропуснати ползи и обслужване на банковите кредити от страна на хотелиерите…Така го доказаха гърците за себе си. Но ако имаме слаба администрация и не можем да докажем нищо, тогава получаваме само заеми. Никой не дава нищо за черните ни очи.

Тези близо 23 млрд. евро заеми обаче не са сигурни, а ще бъдат получени само срещу добре подготвени проекти и планове, така ли?

То и с фондовете е така и затова имаме 32-33% усвояемост. Отхвърлят ни проекти, лошо ги изпълняваме. Не знам дали си спомняте, но по времето на Симеон Дянков бяха отрязани 1.4 млрд лв за магистралата, защото се оказа ,че не отговорят на европейските стандарти. И какво стана тогава. Дръпнаха тези пари от резерва на Здравната каса и тя се съсипа. Така са нещата.

А може ли в следващите трудни месеци и години спасението за страната ни да бъдат не европейските пари, а преките чуждестранни инвестиции?

Нека не бъркаме изнесените производства с инвестициите. Не някой чужденец да открие цех в България, а да пристигне тук на гола поляна, без централата му да е в някъде в Европа и да започне от нулата. Това е инвестиция. Но откъде да дойдат инвестиции в България.

Когато имаш снимки с премиер, който държи пачки до себе си, хората в Европа и по света не спорят дали са фалшиви тези снимки или не са. Те си казват „Има го в медиите, в медиите видяхме пачки с по 50 000 евро“. И това се видя по всички световни медии. Тогава кажете ми, кой ще дойде в България? Кой?

Може да е някой, който иска да вземе конкретно тези пачки с пари…

Да, някой калабриец с лупара. Така може. Да ги дръпне. Помислете малко. Никой не инвестира в бандитски държави. Когато Бокаса беше император в Централно-африканската държава, инвестициите в нея бяха паднали до нула. Защо? Защото инвеститорите казваха „Там има крадлив вожд“. Същата работа е при нас.

автор: Красимир Калудов

 

 

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...