време за прогноза 25 юни 2020 2020-06-25 2020-06-25 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdXBuIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--f1819cd40e970fd7a3d9f5c1da1b5847672a2f2c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/prani%20kyuloti.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Странните реклами по телевизията през времето на развития социализъм

Сигурно и вие познавате такива хора. Постоянно се оплакват от телевизионните реклами. Дразнят ги.

Били тъпи, досадни и безумни. Били прости.

Стига простотии, бе тате...- както казваше онази грозна героиня от филма "Опасен чар", която все пак по едно време се сгоди за Буревестников или Ястребовски…

Но няма сега да говорим за филми, а за смешния плач, породен от  рекламите по телевизията.

Понеже съм на фаза „на попрището жизнено в средата, много добре помня, че в древността на 80-те години рекламните пана покрай футболните терени прославяха достиженията на родното тежко машиностроене, на производството на стругове, трактори и електрокари, изобщо все на някакви такива странни продукти, стоки и услуги, които никой лично не можеше да си купи...Така и не беше ясно защо ги рекламираха. Бяха покъртително идиотски реклами.

Докато днес ругаете похвалните слова за дамски превръзки и тоалетна хартия, дори не си мислите, че в онези праисторически времена на развития социализъм дядо ви и баба ви, баща ви и майка ми не са можели да  се осведомят по телевизията какъв салам или каква лютеница се продава.  Ами, общо взето „Хамбургски“, „Шпеков“, „Камчия“ и „Кучешка радост“…плюс „Македонска наденица“…

Дори и "Русенско варено" не се рекламираше по телевизията. Най-много между филма и новините да излъчат реклама за няколко тона прокат или горещо валцувана стомана. Питате какво е това ли? Ами, имаше точно такива реклами на неща, които имаха приложение в във всичко ,но не и в спалнята или кухнята на човек.

Не че родителите ни имаха мерак да си пазаруват  два тона стомана в онези времена

Но аз не се оплаквам, защото можеше да е още по-лошо. Можеше да показват тогава масирани рекламни кампании на автомобил "Москвич". Сглобяваха ги в Ловеч.

Повярвайте ми, онзи модел беше по-грозен дори от този на Фиат Мултипла. Приличаше на кутия за обувки с колела. Дори имаше "Москвичи" със зелен цвят. Турбо грозни. Как се рекламира това, кажете ми.

Всъщност целият този рояк от спомени изникна в мен, докато преди малко мярнах някаква реклама за кървящи венци и веднага след това друга реклама, посветена на продукти, препоръчителни за жени, намиращи се в "онези дни".

"Онези дни" значи. Не, не съскайте и не пръхтете гневно. 

Реклама на продукти за „онези дни“ звучи и изглежда все пак по-добре, отколкото реклама на валцувана стомана или на завод за производство на сода каустик.

Хм, а какво е "онези дни"? Онези дни да не би да са онези дни, през които половинката е яхнала метлата и по-добре да не се вясваш пред очите и? Рекламата мълчи.

Питам се...как ли би изглеждала социалистическа реклама на компот от круши по телевизията?

Сигурно нещо от типа на "Крушата може да не пада по-далеч от дървото, но компотите на консервния комбинат в град N са с оценка "К" за световно качество"

И на мен ми звучи налудничаво. Ето, затова тогава нямаше реклами на компоти. То пък кой едно време си купуваше компоти от магазина. Правехме си ги сами. Стига да имаше капачки за буркани по магазините.

Ейййй, ама то от изветрелите ми и никому ненужни спомени не съм видял, че е вече време за прогноза.

Тъй, днес ще има слънце и облаци. В следобедните часове са възможни превалявания от дъжд

Максималните температури в Бургас и в региона ще достигнат 27 градуса.

Нека е хубав денят ви.

автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...