икономика 30 май 2020 2020-05-30 2020-05-30 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc0JtIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--8fef2b4936d913d22cf1004e830193b15161854f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/rest2.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ето как ще работят хотелите и заведенията това лято

Министерството на туризма публикува на сайта си допълнен вариант на указанията за дейността на хотелите и заведенията в условията след отмяна на извънредното положение у нас.

В актуализирания документ са включени указания за работа на закритите части на заведенията, които според заповедта на здравния министър Кирил Ананиев ще могат да отворят отново от 1 юни 2020 г. Текстът е утвърден от министър Николина Ангелкова и съгласуван с Министерството на здравеопазването, а частта за изхранването в ресторанти и хотели и с Българската агенция по безопасност на храните.

Разрешена е експлоатацията (в закрити и открити площи) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници, коктейл-барове, кафе-барове, бар-конгресни центрове, бар-спортни центрове (басейн, тенис, фитнес, боулинг и др.), лоби барове, бар-клубове, бар-казина и бар-вариетета. Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано-барове и нощни барове до промяна на епидемичната обстановка в страната и разрешаване на ползването им от компетентния орган.

В заведенията за хранене и развлечения личните предпазни средства (маски/предпазни шлемове и ръкавици) остават задължителни за персонала,  не за клиентите. Персоналът трябва да спазва „Изисквания към бизнес операторите, стопанисващи обекти за обществено хранене с търговски площи на открито“, изготвени от Българската агенция по безопасност на храните и съгласувани от министъра на здравеопазването, публикувани на техните интернет страници.

По отношение на масите, местата за сядане и организацията на самото хранене е препоръчително храната по възможност да се сервира. Допустими са два варианта за изхранване на бюфет: когато храната е подредена на бюфет зад прозрачна преграда и предоставянето й се осъществява от служител, оборудван с лични предпазни средства; когато храната е подредена на бюфет при самообслужване от клиента, то ще става при спазване на дистанция между клиентите и защита на храната от вторично замърсяване чрез ползване на ръкавици.

Разполагането на масите по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 1.5 м между тях и с не повече от 4 лица на маса или на едно семейство, е също съгласно указанията на министъра на здравеопазването.

В документа се уточнява, че семейните хотели и къщите за гости нямат задължение да представят сключен договор с лечебно заведение за обслужване. При случай на съмнение за коронавирусна инфекция при гост в обекта тe трябва стриктно да спазват инструкциите и препоръките на медицинските специалисти от РЗИ или Центъра за спешна медицинска помощ.

В указанията са отразени и възможностите за използване на закрити зали за занимания, зали за спектакли, място за забавни игри и други при спазване на изискванията за физическа дистанция.

Указанията към местата за настаняване и заведенията за хранене се основават на препоръките на здравното ведомство според правилата на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заразите, както и на насоките на ЕС за постепенно възобновяване на туристическите услуги и за санитарни протоколи в обектите в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, огласени от Комисията COVID-19  на 13 май 2020 г.

Правилата, предвидени в документа, имат характер на указания за функциониране на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, прилежащи  към тях или самостоятелни. Туристическите обекти са различни по своето териториално местоположение, предназначение и функции, дизайн, експлоатация и управление, ето защо адаптациите следва да се правят индивидуално, но така, че да съответстват на указанията, които подлежат на   актуализация спрямо епидемичната обстановка.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...